Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Război în Ucraina. A patra zi de REZISTENȚĂ. Rușii nu reușesc să ocupe Kievul. Lupte grele pentru fiecare metru de pământ

Publicat

Ucraina a rezistat atacurilor succesive ale armatei ruse, timp de trei zile consecutive. Duminică este a patra zi din conflictul ce a tulburat viața oamenilor din majoritatea țării.

Armata Ucraina – bilanț 3 zile (24,25 și 26 februarie) militari ruși uciși: 4.300,  tehnică militară rusă distrusă: 27 avioane, 26 elicoptere, 146 tancuri, 706 blindate, 60 cisterne. Este Duminica Înfricoșătoarei Judecăți pentru ruși: riposte puternice pe front, sancțiuni drastice pentru Rusia pentru un război nebunesc.

Un nou asalt al armatei ruse a fost, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Kiev și în alte orașe din Ucraina. Explozii în mai multe zone din jurul capitalei.

Live TEXT FOTO și VIDEO A PATRA ZI – Principalele informații despre invazia rușilor în Ucraina ( surse oficiale, rețele de socializare, presă)

24,00 Bilanţul victimelor a ajuns la 352 de morţi în Ucraina / Şi Rusia a admis pierderi de militari

În urma atacurilor armatei ruse a ajuns ucrainenii au înregistrat 352 de morţi şi peste 1.600 de răniţi, au anunţat duminică seară autorităţile de la Kiev, în timp ce Moscova a recunoscut, pentru prima dată, că a pierdut militari în confruntări.

Vezi și LIVE TEXT: A șaptea zi a RĂZBOIULUI din Ucraina. Presiunea crește pe Kiev. Companiile străine se retrag pe rând din Rusia

Ministerul de Interne de la Kiev a comunicat că, potrivit noilor date, bilanţul invaziei militare ruse este de 352 de morţi, inclusiv 14 copii, potrivit agenţiei Ukrinform.

La rândul său, Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat că au fost înregistrate 1.684 de persoane rănite, inclusiv 116 copii.

În urmă cu câteva ore, Lyudmila Denisova, comisarul pentru Drepturile Omului al Parlamentului de la Kiev, anunţase un bilanţ de 210 morţi şi 1.100 de răniţi.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a recunoscut în premieră duminică pierderea unor militari în operaţiunea din Ucraina. „Militarii ruşi au dat dovadă de curaj în executarea misiunilor de luptă. Din păcate, există morţi şi răniţi. Dar pierderile noastre sunt mai mici decât cele ale părţii ucrainene”, a declarat Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, citat de cotidianul Le Monde.

Ministerul ucrainean al Apărării susţine, potrivit unui nou bilanţ, că aproximativ 4.500 de militari ruşi au murit în confruntările militare, dar bilanţul nu poate fi confirmat din alte surse.

23,00 Primarul Kievului: Orașul nu este înconjurat.

Primarul Kievului: Informațiile potrivit cărora capitala ar fi înconjurată de forțele rusești, false. Primarul Vitali Klitscho, spune că informațiile potrivit cărora capitala Ucrainei ar fi înconjurată de forțele rusești sunt false.

„În cursul serii, publicații online rusești au răspândit informații cu referire la mine, potrivit cărora Kievul ar fi fost înconjurat și evacuarea oamenilor ar fi fost imposibilă”, a declarat Vitali Klitschko într-un comunicat.

„Și este ciudat că și canalele ucrainene Telegram au început să răspândească informația. Nu credeți minciunile! Aveți încredere doar în informațiile din surse oficiale. Împreună, vom rămâne uniți. Ucraina va învinge!”, a adăugat acesta, potrivit The Guardian.

Un purtător de cuvânt al primarului a declarat pentru Kyiv Independent că Klitschko s-a exprimat greșit mai devreme și că informațiile despre trupele rusești care ar fi încercuit orașul sunt „o minciună și o manipulare”.

Imaginile din satelit de duminică au arătat o desfășurare de forțe rusești de 5,5 kilometri lungime care avansează spre Kiev.

Mai devreme, apăruse informația potrivit căreia Vitali Klitscho ar fi descris capitala Ucrainei ca fiind „încercuită” și o evacuare a civililor nu va fi posibilă.

22.3o Atac cu rachete la Cherkasy (sud-est de Kiev)

Mai multe explozii au avut loc în Cherkasky, una dintre acestea la un depozit de carburanți.

22,00: O coloană de 5 km de vehicule militare ruseşti este în drum spre Kiev

Imagini din satelit realizate duminică au arătat o mare desfăşurare de forţe terestre ruseşti, inclusiv tancuri, care se deplasează în direcţia capitalei ucrainene Kiev.

Imaginile publicate de Maxar Technologies au arătat o desfăşurare compusă din sute de vehicule militare şi care se întinde pe o colonaă de peste 5 km, a precizat Maxar.

Transportul era situat la nord-est de oraşul ucrainean Ivankiv şi conţinea combustibil, logistică şi vehicule blindate, inclusiv tancuri, vehicule de luptă de infanterie şi artilerie autopropulsată, a precizat compania privată americană.

Imaginile din satelit au arătat, de asemenea, pagubele provocate de recentele lovituri aeriene asupra aeroportului Antonov din Hostomel, precum şi lupte grele în interiorul şi în apropierea aeroportului.

Maxar a urmărit acumularea forţelor ruseşti timp de săptămâni.

21,30 Echipe de soldați ruși pe străzile Berdyanskv , un oraș aflat în apropiere de Mariupol

Echipe de soldați ruși înaintează pe străzile Berdyanskv, un oraș aflat în apropiere de Mariupol.

21,00 Hackerii de la Anonymus anunță că au blocat sistemul căilor ferate din Belarus

Anonymous a atacat căile ferate din Belarus. Circuația trenurilor e paralizată. Un grup de membri ai comunității Anonymus care se autointitulează ”partizanii cibernetici” din Belarus a vizat sistemul feroviar al țării, pentru a perturba mișcarea trupelor ruse în interiorul Belarusului.

 

Bilanțul  morților și răniților în armata ucraineană

Bilanţul în armata ucraineană a ajuns la 210 morţi şi peste 1.100 de răniţi , anunţă autorităţile de la Kiev, în timp ce Moscova a recunoscut duminică, pentru prima dată, că a pierdut militari în confruntările militare.

„În patru zile de război au murit 210 ucraineni, iar peste 1.100 au fost răniţi”, a declarat duminică seară Lyudmila Denisova, comisarul pentru Drepturile Omului al Parlamentului de la Kiev, conform agenţiei Ukrinform.

Bilanţul anunţat anterior era de 198 de morţi şi peste 1.000 de răniţi.

20,30 A început să se tragă din nou la Kiev și în sudul Ucrainei

Se aud din nou focuri de mitraliere la Kiev. Capitala Ucrainei este încercuită de trupele rusești, iar primarul spune că în cazul unui atac aerian populația din oraș nu poate fi evacuată. Va fi un dezastru umanitar. Kievul are o populație de circa 3 milioane locuitori.

Primarul Kievului, Vitali Klitscho, descrie capitala Ucrainei ca fiind „încercuită” și spune că o evacuare a civililor nu va fi posibilă.

Vitali Klitscho, primarul Kievului și fost campion mondial de box la categoria grea, a descris capitala Ucrainei ca fiind „încercuită” și a declarat că o evacuare a civililor nu va fi posibilă „deoarece toate căile sunt blocate”.

„Ne aflăm la granița unei catastrofe umanitare”, a declarat el duminică pentru Associated Press, în timp ce în oraș continua starea de asediu care, potrivit lui, permitea autorităților să vâneze „sabotori” pe străzi.

„În acest moment, avem electricitate, avem apă și încălzire în casele noastre. Dar infrastructura este distrusă pentru a livra alimente și medicamente”, a spus primarul, citat de The Guardian.

„De aceea, mesajul pentru toată lumea este: Susțineți Ucraina împreună … Suntem puternici”, a spus el: „fiecare ucrainean este mândru că este independent, mândru că este ucrainean și suntem mândri că avem propria noastră țară”.

18.50 Toate statele Uniunii Europene își închid spațiul aerian pentru avioanele rusești

  • anunț făcut de președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen

Alte decizii UE anunțate duminică:

  • UE va finanța achiziția de arme pentru Ucraina în fața agresiunii
  • Sputnik și Russia Today în toată Uniunea Europeană
  • nou pachet de sancțiuni pentru regimul Lukașenko, care se aplică exporturilor

Autoritățile ruse au reținut peste 4000 de persoane pentru participarea la proteste neautorizate de când Kremlinul a ordonat invazia Ucrainei

  • potrivit site-ului independent de monitorizare OVD-Info, citat de CNN.
  • 4.124 de persoane au fost reținute; duminică, până la 17.50, ora Moscovei (16.50, ora României), 1.002 persoane reținute pentru proteste în 44 de orașe din întreaga țară; în Moscova au fost reținute 484 de persoane.

17.00 OMS: Majoritatea spitalelor din Ucraina ar putea rămâne fără oxigen în 24 de ore

Majoritatea spitalelor din Ucraina ar putea rămâne fără oxigen în 24 de ore, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.

Organizația Mondială a Sănătății se declară îngrijorată în privința aprovizionării cu oxigen medicinal în Ucraina, avertizând că majoritatea spitalelor ar putea rămâne fără oxigen în 24 de ore, scrie The Guardian.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, au cerut ca oxigenul să fie transportat în siguranță, inclusiv printr-un coridor logistic prin Polonia.

„Camioanele nu pot transporta rezervele de oxigen în spitale prin țară, inclusiv prin Kiev. Majoritatea spitalelor și-ar putea epuiza rezervele de oxigen în următoarele 24 de ore. Unele le-au epuizat deja. Acest lucru pune în pericol mii de vieți”, au spus cei doi.

Civilii ucraineni atacă blindatele rusești cu coktailuri Molotov pe șosele

Un microbuz depășeste un blindat al armatei ruse. Din mașină sunt aruncate cokteiluri Molotov. Sunt sute de mii de civili în orașele Ucrainei care și-au pregătit sticle cu amestecul de benzina și ulei pentru atacarea blindatelor rusești.

Protest împotriva războiului la Minsk – capitala Belarus

Câteva zeci de persoane protestează împotriva războiului la Minsk – capitala satului Belarus aliatul Rusiei în atacul asupra Ucrainei.

Miting de protest împotriva războiului și la Moscva, în capitala Rusiei

Școală din Harkov lovită de un obuz

În Harkov luptele continuă. O școală a fost lovită de un obuz

16,00 Casa Albă: Rusia a plasat în alertă forţele de disuasiune nucleară pe baza unor ameninţări inexistente

Decizia preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a plasa în alertă capabilităţile de disuasiune nucleară se înscrie într-o schemă de generare a unor ameninţări care nu există, a reacţionat duminică Preşedinţia SUA.

„Acesta este un model pe care l-am observat la Vladimir Putin în cursul acestui conflict, prin care sunt fabricate ameninţări care nu există în scopul justificării unei noi agresiuni. Comunitatea mondială şi poporul american trebuie să privească această situaţie prin această prismă”, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, citată de ABC News.

„Am observat acest lucru la Putin în mod repetat. Iar Rusia nu a fost niciodată în vreun pericol din partea NATO sau din partea Ucrainei. Acesta este un model comportamental al preşedintelui Putin”, a subliniat Jen Psaki.

15.27 Președintele Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să pună în stare de alertă maximă forțele de descurajare nucleară, transmite Reuters

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat comandamentului de descurajare nucleară să intre în alertă maximă, în condiţiile tensiunilor crescute cu Vestul după ce a invadat Ucraina.

Preşedintele Rusiei, Vladiimir Putin, pune în alertă forţele nucleare ale Rusiei din cauza tensiunilor majore cu lumea occidentală în privinţa atacului militar din Ucraina, scrie The Washington Post.

Putin a ordonat comandamentului militar să pună forţele de descurajare nucleară în stare de alertă maximă după declaraţiile agresive ale ţărilor NATO.

15.15 Delegaţiile Rusiei şi Ucrainei au confirmat că se vor întâlni în oraşul belarus Gomel, aproape de frontiera ucraineană, pentru a negocia o posibilă încetare a ostilităţilor (EFE).

  • Potrivit consilierului preşedinţiei ruse, Vladimir Medinski (şeful delegaţiei Moscovei la negocieri), delegaţia rusă face deja deplasarea de la Minsk la Gomel, şi acelaşi lucru îl face şi o delegaţie ucraineană de la Kiev

UPDATE: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că delegaţiile rusă şi ucraineană se vor întâlni fără niciun fel de condiţii prealabile (Reuters)

”Am convenit ca delegația ucraineană să se întâlnească cu rușii fără condiții prealabile la granița ucraineano-belorusă, în zona râului Pripyat.

Alexander Lukașenko și-a asumat responsabilitatea ca în timpul deplasării, negocierilor și întoarcerii delegației ucrainene, toate avioanele, elicopterele și rachetele plasate pe teritoriul belarusului să rămână la sol” (postare pe Facebook).

UPDATE 1: Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba:

  • delegaţia ucraineană se întâlnește cu cea rusă la graniţa dintre Ucraina şi Belarus, nu în Gomel
  • va asculta „ce are de spus Rusia”
  • ”apreciem toată susţinerea pe care am avut-o din partea prietenilor din lumea întreagă, dar noi luptăm, oamenii noştri mor, casele noastre sunt distruse”.
  • ”Azi am fost cel mai aproape de intrarea forţelor belaruse în război. Din acest motiv, preşedintele Zelenski şi preşedintele Lukaşenko au vorbit azi, pentru că trebuie să ne apărăm flancul nordic şi să minimizăm ameninţările de acolo. Aşa că am fost de acord să trimitem o delegaţie

Primarul Kievului: nu există trupe ruse în capitala ucraineană, care continuă să reziste atacurilor, potrivit Reuters.

  • „Dar militarii noştri, forţele noastre de ordine şi apărarea noastră teritorială continuă să repereze şi să neutralizeze sabotorii”, a declarat Vitali Klitschko pe contul său Telegram.

14.40 Harta atacurilor – 27 februarie

  • Ministerul Britanic al Apărării a publicat o hartă cu mișcările de trupe ruse și zone cu lupte și bombardamente

Chernihiv – grup de localnici și poliție au oprit un convoi de tancuri rusești

14.30 Khmelnitsky (Hmelnîțkîi) – oameni de toate vârstele asamblează plase de camuflaj, în sprijinul armatei ucrainene

 

În mai multe zone au fost semnalate jafuri derulate de militari ruși. În imagini, spargerea unui bancomat bancar lângă Herson (Kherson)

14.00 Ucraina deţine controlul deplin asupra oraşului Harkov

  • a declarat duminică guvernatorul regional pe reţelele sale de socializare

”Controlul asupra Harkovului este complet în mâinile noastre! Forţele armate, poliţia şi forţele de apărare lucrează, iar oraşul este complet curăţat de inamic”, a scris Oleg Sinegubov pe Telegram.

Tancuri abandonate de militari ruși

 

13.45: ONU: Numărul refugiaților ucraineni a ajuns la 368.000

Agenția ONU pentru refugiați a declarat că numărul refugiaților care fug din Ucraina a ajuns la 368.000, relatează Reuters, după ce a avertizat că acesta ar putea crește până la 4 milioane de persoane.

Oamenii au fugit în Polonia, Ungaria, Moldova, Slovacia și România. Majoritatea sunt femei și copii.

Președintele Zelenski: Ucraina intentează la Haga un proces împotriva Rusiei

Ucraina a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga, a declarat președintele Volodimir Zelenski, instanță care soluționează litigiile dintre state privind dreptul internațional.

„Ucraina a depus cererea împotriva Rusiei la CIJ”, a scris președintele pe Twitter. „Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid pentru a justifica agresiunea. Solicităm o decizie urgentă care să se ordone Rusiei să înceteze activitatea militară și ne așteptăm ca procesele să înceapă săptămâna viitoare.”

Informația vine în urma afirmațiilor președintelui că acțiunile Rusiei – prin bombardarea grădinițelor, a zonelor rezidențiale și a zonelor de infrastructură nemilitară – poartă semnele unui „genocid”.

13.30: Ministrul Apărării din România anunță ca soldații ucraineni răniți vor fi tratați în spitalele din România

Ministerul Apărării Naționale a pregătit toate cele 11 spitale militare din subordinea Direcției Medicale pentru asigurarea asistenței și tratamentului medical pentru militarii răniți din Ucraina, anunță ministerul.

De asemenea, începând de duimică, ora 12.00, Centrul de transfuzii sanguine al Direcției Medicale, care funcționează în București în curtea Spitalului Universitar de Urgență Militar Central, va fi deschis pentru donare de sânge în beneficiul militarilor răniți. Centrul va funcționa în fiecare zi, între orele 8.00 și 14.00, pentru toți cei care doresc să doneze sânge în acest scop. Donatorii vor fi așteptați în intervalele orare precizate, la intrarea din Calea Plevnei nr. 134.

Bilanț Armata ucraineană –3 zile (24,25 și 26 februarie)

  • militari ruși uciși: 4.300
  • tehnică militară rusă distrusă: 27 avioane, 26 elicoptere, 146 tancuri, 706 blindate, 60 cisterne

11.40 Kiev: suburbia Troieșcina – atac cu rachetă

  • potrivit agenției de presă Interfax, citată de BBC.

Un consilier al ministrului de interne ucrainean l-a numit „o lovitură fără sens și fără milă într-o zonă rezidențială a Kievului.

Federația Internațională de Judo îi retrage lui Putin calitatea de președinte de onoare

Federaţia Internaţională de Judo (IJF), condusă de românul Marius Vizer, a anunţat că a suspendat statutul liderului rus Vladimir Putin de preşedinte de onoare şi ambasador al forului.

„Din cauza războiului care se desfăşoară în Ucraina, Federaţia Internaţională de Judo anunţă suspendarea statutului domnului Vladimir Putin de preşedinte de onoare şi ambasador al Federaţiei Internaţionale de Judo”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul IJF.

O fetiță de 8 ani din Ucraina ceartă un soldat rus și îi spune să se întoarcă în țara lui

O fetiță curajoasă îl ceartă pe un soldat al trupelor ruse și îi spune să plece acasă

Chornobayivka, regiunea Herson, Ucraina – momentul în care o dronă Bayraktar TB2 a ucrainenilor lovește un convoi de camioane rusești

  • imagini publicate de șeful Statului major al Armatei Ucrainei. O drona ucraineană anihilează un convoi de blindate rusești în regiunea herson

Lupte de stradă în Harkov ( Karkiv) al doilea oraș mare al Ucrainei

O echipă de soldați voluntari trag cu aruncătoare de grenade AK7 în blindatele rușilor. Mai multe tanchete anihilate

Rușii avansează greu spre centrul orașului Harkov. Atacul este din mai multe direcții

Militarii voluntari ucrainieni luptă cu armele capturate de la ruși

11.30 Krivoy Rog – oraș din sudul Ucrainei. Locuitorii se mobilizează

Localnicii din Krivoi Rog sapă tranșee pentru a sprijini armata ucraineană în încercarea de a opri invazia rușilor

11,00. Locuitorii unui sat au ieșit în stradă și au blocat, fără arme, o coloană de tancuri

Sute de localnici dintr-un sat din regiunea Cernihiv, au ieșit cu mâinile goale în fața unui convoi de tancuri rusești reușind să le oprească.

11.15 Operațiuni de recuperare a victimelor în regiunea Sumy

  •  corpurile a patru persoane, scoase de sub dărămături

Au fost lupte de stradă și locuințe bombardate

 

 

10.10 Ucraina respinge oferta rusă de negocieri în Belarus

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că Minskul a fost complice la invazia rusă. S-a declarat deschis pentru negocieri în alte locații: Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul sau Baku.

10.00 O delegaţie rusă a ajuns în Belarus pentru negocieri cu Ucraina

  • a declarat duminică un purtător de cuvânt al Kremlinului citat de agenţia Interfax, transmite Reuters. Din delegaţia rusă fac parte oficiali din Ministerele de externe şi apărării, precum şi de la cabinetul preşedintelui Vladimir Putin.Delegaţia rusă aşteaptă sosirea omologilor ucraineni în oraşul Gomel din Belarus.

Forțele ruse au blocat orașele Herson și Berdiansk și au lansat o nouă lovitură cu rachete asupra infrastructurii militare a Ucrainei (Ministerul de Apărare Rusia)

  •  a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, citat de BBC.

Ucraina a recucerit Hersonul (aflat în sudul Ucrainei, la S-V de Crimeea) la începutul săptămânii. Berdyansk este un oraș-port la estul Crimeei.

Konașenkov a spus că orașul Henichesk și aerodromul Chornobayivka de lângă Herson au fost, de asemenea, luate sub control. Potrivit acestuia, armata rusă a lovit ieri infrastructura militară a Ucrainei folosind rachete de croazieră lansate aeriene și maritime.

Organizația Anonymous, a interceptat comunicațiile militare. Avertisment pentru ruși

  • membrii au interceptat comunicațiile militare ale soldaților din Rusia. Hackerii le-au declarat război cibernetic rușilor și le cer acestora să-și retragă armata din Ucraina. Spun că vor continua ofensiva cibernetică asupra siteurilor guvernamentale rusești

Mai multe bănci rusești, excluse din sistemul SWIFT

Decizia a fost luată de liderii UE și SUA. Astfel, băncile sunt împiedicate să facă operațiuni în străinătate, iar exporturile și importurile din Rusia vor fi blocate, a anunțat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Putin se baza pe sistemul SWIFT mai ales pentru exporturile de petrol și gaze

Ucraina a capturat aproximativ 200 de soldați ruși care erau „prost echipați”

„Am capturat în jur de 200 de soldați ruși, unii dintre ei în vârstă de 19 ani, deloc antrenați, prost echipați. Îi tratăm conform Convenției de la Geneva, conform dreptului umanitar internațional”, a declarat Kremenetsky, care este oficial în domeniul apărării la Ambasada Ucrainei în SUA, potrivit CNN.

Soldaților ruși li s-a permis „să își sune părinții” și li s-a dat mâncare și apă.

Poliția de Frontieră Română: aproximativ 43.000 cetăţeni ucraineni au intrat în România până în 26 februarie, ora 24.00.

În același interval, au ieşit 20.650 cetăţeni ucraineni. Au fost înregistrate în punctele de frontieră 222 de solicitări de azil.

9.50. Lupte de stradă la Harkov. Mașini de luptă distruse

Șeful Administrației Regionale de Stat Harkiv, i-a îndemnat pe locuitorii orașului să stea în adăposturi și să nu plece nicăieri. „Vehiculele inamicului rus au avansat în orașul Harkiv. Inclusiv în partea centrală a orașului. Atenție! Nu părăsiți adăposturile voastre!”, a avertizat acesta

 

9.40 Ucraina înfiinţează o legiune străină „internaţională”, pentru voluntari din străinătate

  • a anunţat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o declaraţie citată de Reuters. Preşedintele ucrainean i-a invitat şi vineri pe cetăţenii europeni care au experienţă de luptă să vină în Ucraina pentru a contribui la respingerea invaziei ruse.

„Aceasta va fi o dovadă cheie a susţinerii voastre pentru ţara noastră”, notează Zelenski în declaraţia citată.

9.30: Se duc lupte grele în Bucha – un cartier din suburbiile Kievului. Ucrainenii încearcă să oprească înaintarea blindatelor rusești

9.15: Blindatele rusești sunt filmate cum pătrund printre blocurile din Harkov

9.15: Un bloc de apartamente din localitatea Bucha care a fost lovit de bombardamentele rusilor

9.00:  Mai multe blindate ale forțelor ruse care au pătruns în Harkov au fost distruse în riposta rezistenței ucrainene.

8.30: presa ucraineană anunță că potrivit informațiilor primite de la granița cu Rusia, 500 de tancuri au intrat în țară și se îndreaptă spre Kiev.

8.20: Oficial ucrainean: Rușii au intrat în Harkov

Forțele ruse au intrat în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, spun oficialii locali, citați de BBC. Șeful administrației regionale din Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat că vehicule militare ușoare au „pătruns în oraș”.

Înainte de declarațiile sale, apăruseră imagini care arătau câteva mașini militare rusești circulând pe străzile orașului din nord-estul țării. Sinegubov a îndemnat locuitorii să rămână în casă, spunând că trupele rusești păreau să se afle în centrul orașului.

„Nu părăsiți adăposturile! Forțele armate ale Ucrainei elimină inamicul. Civilii sunt rugați să nu iasă în stradă”.

8.10: un depozit de deșeuri radioactive a fost lovit de rachete

Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina a confirmat că un depozit de deșeuri radioactive a fost lovit de rachete, anunță Sky News.

Pe Facebook, inspectoratul a declarat: „În data de 27 februarie 2022, la ora 01:20, ora Kievului, ca urmare a bombardării în masă a Kievului cu toate tipurile de arme antiaeriene și rachete aflate la dispoziția Federației Ruse, rachetele au lovit situl de eliminare a deșeurilor radioactive al filialei din Kiev a Întreprinderii specializate de stat „Radon”.

Notificarea a fost anunțată prin telefon de către personalul Radon, care se află în adăpost.

Inspectoratul a adăugat: „Ca urmare a tirului în masă, care este încă în curs de desfășurare, în prezent nu este posibil să se evalueze amploarea distrugerilor. Sistemul automat de monitorizare a radiațiilor a eșuat. Dar camerele de supraveghere au înregistrat căderea rachetelor. Evaluarea situației radiațiilor va fi efectuată cu ajutorul unor dispozitive portabile după terminarea tirului. Conform evaluării preliminare a SNRIU, nu există pericol de protecție radioactivă pentru persoanele aflate în afara zonei de protecție sanitară a RWD Radon.”

8.00: Compania care gestionează drumurile din Ucraina a eliminat indicatoarele rutiere pentru a-i deruta pe ruși

„Inamicul are sistemul de comunicații slăbit și se orientează cu dificultate pe teren. Să-i ajutăm să ajungă direct în iad”, au transmis oficialii firmei Ukravtodor într-o postare pe rețelele de socializare.

Textul e însoțit de o fotografie editată a unui indicator rutier standard în care direcțiile către orașele din apropiere au fost înlocuite cu înjurături sau cu mesaje gen „Du-te înapoi în Rusia”.

Presa ucraineană: 5.000 de soldați ruși refuză să intre pe frontul ucrainean.

Militarii susțin că un atac militar nu era prevăzut în contract. Aproximativ 5.000 de soldați au organizat o revoltă Belgorod, oraș în apropierea graniței cu Ucraina, anunțând că refuză îmbarcarea în transportoare militare pentru a lupta în Ucraina, anunță Vgolos.ua.

Premierul Ucrainei acuză Rusia de crime de război pentru uciderea de civili ucraineni

„Pentru aceste crime, comandamentul rus va ajunge cu siguranță în fața unui tribunal militar. Inamicul va fi cu siguranță pedepsit pentru uciderea copiilor ucraineni. Ucraina nu îi va ierta pentru asta”, a spus Șmihal.

El a adăugat că Rusia atacă în mod deliberat infrastructura civilă pentru că ofensiva forțelor sale armate „eșuează”.

Biden despre invazia rusă din Ucraina: Există două opţiuni – începe al treilea război mondial sau te asiguri că Rusia va ajunge să plătească un preţ pentru ce a făcut

Preşedintele rus Vladimir Putin, atacând Ucraina, „obţine exact efectul opus a ceea ce şi-a dorit. Scopul meu de la început a fost să ţin NATO şi UE unite. Pentru că Putin a crezut că poate diviza NATO creând un decalaj util pentru el. Şi asta nu s-a întâmplat”.

Biden a mai prezis că Rusia va plăti un preţ mare atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung pentru invadarea Ucrainei, adăugând că războiul aduce Europa şi NATO mai aproape.

YouTube video

Comandantul temuților ”Măcelari” ceceni- speranța rușilor în luptele de stradă, ucis de trupele speciale Alfa ale ucrainienilor

Un important comandant al trupelor cecene, mâna dreaptă a liderului Ramzan Kadîrov, a fost ucis sâmbătă de trupele speciale ucrainene SpetzNaz „Alfa”, în timpul luptelor de la aeroportul Hostomel, de lângă Kiev, relatează presa ucraineană.

Mai multe unități ale trupelor speciale ruse au fost înfrânte în luptele desfășurate la Hostomel și, potrivit unor surse din serviciile de informații ucrainene, printre acestea se afla și generalul Magomed Tushaev, comandantul celui de-al 141-lea regiment motorizat al Gărzii ruse cecene, care a și fost ucis.

07,30 : Ucraina a anunțat duminică dimineață că rachetele rusești au lovit un depozit petrolier din Vasilkiv, localitate aflată la 40 de kilometri de Kiev, și un gazoduct din al doilea oraș al țării, Harkov.

Forțele ucrainene continuă să controleze orașele majore ale țării, în ciuda ofensivei Rusiei, dar conflictul are deja efecte devastatoare: cel puțin 64 de civili au murit și peste 120.000 de refugiați au părăsit țara, inclusiv spre România. Între timp

Pe lângă forțele armate, Garda Națională a Ministerului de Interne, rezerviști, au fost mobilizați și locuitorii. La Kiev, aceștia au primit arme. Oamenii s-au înarmat și cu cocktailuri Molotov.

Circulația populației a fost restricționată până luni dimineața pentru ca militarii și voluntarii să poată începe identificarea spionilor sabotori infiltrați de ruși în oraș. Aceștia au rol de a marca ținte pentru rachete în zona unde sunt punctele de rezistență și clădirile importante,

Au fost lupte grele până acum, atât în capitală, cât și în orașe precum Harkov, Mariupol sau Odesa. Sirenele de atac aerian au sunat și la Lutsk, Rivne, Lviv, Cherkasy, Uman, Mikolaiv și Kherson.

Sirenele au început să sune din nou, sâmbătă seară, la Kiev. Oameniilor li s-a spus să se aștepte la noi bombardamente, după ce trupele rusești au primit ordin să atace din toate direcțiile.

Președintele Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj de mobilizare a populației, iar aproape 20.000 de oameni au primit arme de foc pentru a se implica în Kievului, în vreme ce în restul țării, militarii ucraineni încearcă să reziste asaltului.

Rușii au anunțat că au intrat în localitatea Melitopol, din sud-est, dar guvernul ucrainean controlează încă orașele majore ale țării.

Conform estimării Pentagonului, mai mult de jumătate din cei circa 150.000 de soldaţi ruşi masaţi anterior la frontiera ucraineană erau angajaţi în ofensivă. ”Măcelarii”- trupele speciale musulmane din Cecenia specializate în lupte de stradă, au anunțat că vin în ajutorul rușilor. Aceștia au ajuns în Ucraina și chiar s-au filmat după ce au ocupat un avanpost al trupelor ucrainene.

Sâmbătă, la sfârșitul zilei s-a anunțat că atât comandantul forțelor cecene, generalul Magomed Tushaev, cat și regimentul său ar fi fost ucis în Ucraina de către unitatea de elită a armatei ucrainene ”Alfa” în luptele din zona Gostomel, lângă Kiev. Informația nu a fost confirmată oficial, fiind transmisă pe Twitter de jurnaliști din Ucraina.

ora 7:00: Harkov: O bătrână a fost ucisă după un atac de artilerie, o conductă de gaze a fost lovită

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina afirmă că o femeie în vârstă a fost ucisă și 24 de persoane au trebuit să fie salvate după ce artileria rusă a lovit o clădire de nouă etaje din Harkov, în noaptea de sâmbătă spre duminică, anunță Sky News.

Atacul a distrus peretele portant al scării și scările dintre etajele doi și șapte. Au fost avariate apartamentele de la etajele patru, cinci și șase, a adăugat serviciul.

Aproximativ 60 de persoane s-au ascuns în subsol de bombardament și niciuna dintre ele nu a fost rănită.

Autoritățile ucrainiene au mai anunțat că forțele ruse au aruncat în aer o conductă de gaz în Harkov.

Serviciul de stat pentru comunicații speciale și protecția informațiilor a declarat că explozia ar putea provoca o „catastrofă ecologică”.

Locuitorii orașului au fost sfătuiți să își acopere ferestrele cu pânză umedă sau tifon și să bea multe lichide.

Procurorul suprem al Ucrainei, Iryna Venediktova, a declarat că forțele ruse nu au reușit să cucerească Harkovul, unde a avut loc o luptă crâncenă.

ora 06:30: Șase morți în rândul civililor au fost raportate în Ohtîrka, inclusiv o fetiță de șapte ani

Guvernatorul orașului Sumî, Dmitri Jivitski, a declarat că cel puțin șase ucraineni – inclusiv o fetiță de șapte ani – au murit în urma unui atac rusesc, vineri, asupra orașului Ohtîrka din nord-estul țării, anunță Sky News.

O grădiniță și un orfelinat s-au numărat printre țintele raportate, ceea ce Rusia a negat.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a afirmat că au fost comise „crime de război” și a cerut o anchetă a incidentului de către Curtea Penală Internațională.

0ra 06: 00 Au fost explozii puternice în mai multe zone din Kiev pe timpul nopții

 

ora 01, 30: Incendiu puternic în orașul Vasilkov aflat în apropiere de Kiev

Un depozit de petrol din oraș a fost bombardat de ruși, susțin surse neoficiale. În Vasilkov este un aerodrom militar de proporții, unde se regăsesc mai multe rezervoare de combustibil.

Zona a fost scena unor lupte grele vineri seară, potrivit oficialilor ucraineni.

Cerul nopții s-a făcut roșu de la focurile de artilerie de la marginea Kievului.

ora 1,00: Kievul, în beznă, așteaptă un atac masiv. O explozie puternică s-a produs la marginea orașului. Sunt bombardamente în Harkov.

Rusia atacă Ucraina pe mai multe fronturi. După cele trei zile de la startul invaziei, bilanțul se arată tragic: cel puțin 190 de persoane au murit și peste 1.100 au fost rănite, transmit autoritățile ucrainene. Un deputat ucrainean le-a spus jurnaliștilor BBC că Rusia ”îi va lovi cu tot ce are”, transmit aceștia.

Elon Musk a anunțat că rețeaua de sateliți Starlink e  activă pentru Ucraina

Rețeaua de sateliți Starlink e deja activă să ofere internet Ucrainei, a anunțat sâmbătă noapte Elon Musk, după ce numeroase voci i-au cerut să pună la dispoziția statului atacat de Rusia rețeaua de sateliți, în perspectiva unei limitări a accesului la internet odată cu avansul trupelor rusești.

Reperele zilei de sâmbătă – vezi FOTO-VIDEO Război în Ucraina, ziua a treia

  • Armata rusă a primit sâmbătă ordinul să-şi lărgească ofensiva asupra Ucrainei
  • Un bloc cu peste 20 de etaje dintr-o zonă rezidențială a fost lovit de o rachetă. Doi morți.
  • Trupele ruseşti se apropiau de centrala nucleară de la Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei (Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, potrivit Reuters)
  • Anterior, aruncaseră în aer un baraj construit de Ucraina, care tăia importantul canal din nordul Crimeii de la râul Nipru
  • 13 avioane, 8 elicoptere, 102 tancuri, 536 de vehicule brindate, 15 tunuri, 3.500 de militari și 200 de prizonieri apar ca pierderi ale armatei ruse, într-un comunicat al Ministerului Apărării din Ucraina
  • Cel puţin 198 de civili ucraineni, printre care trei copii, au fost ucişi, iar 1.115 de persoane au fost rănite (ministrul sănătăţii al Ucrainei, Viktor Liaşko). De asemenea, zeci de militari ucraineni şi-au pierdut viaţa. Rusia nu a oferit vreo informaţie cu privire la bilanţul său
  • Peste 30.000 de ucraineni au intrat în România. O sută de mii de ucraineni au trecut frontiera spre Polonia după lansarea atacului rus.
  • Republica Cehă a anunțat că va livra Ucrainei arme şi muniţii în valoare de peste 7,6 milioane de euro
  • Germania va livra Ucrainei „cât mai repede posibil” 1.000 de lansatoare de rachete şi 500 de rachete sol-air de tip Stinger
  • SUA autorizează ajutor până la 600 de milioane de dolari sub formă de „asistenţă militară imediată” pentru Ucraina
  • Preşedintele ucrainean Zelenski a cerut din nou ca Ucraina să fie primită în UE
  • Doi jurnalişti danezi au fost răniţi sâmbătă de focuri de armă în nord-estul Ucrainei
  • Autoritățile ucrainene au început să demonteze panourile de circulație care indică direcțiile către localități, pentru a îngreuna orientarea și deplasarea militarilor ruși.
  • Cea mai mare parte a trupelor ruse angajate în ofensiva către Kiev se aflau la circa 30 de kilometri de centrul oraşului, sâmbătă după-amiaza
  • România a interzis zborurile avioanelor civile rusești în spațiul aerian. Rusia a procedat la fel, pentru cele românești.
  • Serviciul ucrainean al poliţiei de frontieră a anunţat că Rusia a închis partea de nord-vest a Mării Negre pentru navigaţie
  • România și-a retras personalul de ambasadă din Kiev, din motive de securitate
  • Un lansator rusesc de bombe termobarice a fost văzut sâmbătă de o echipă CNN la sud de Belgorod, Rusia, lângă granița cu Ucraina
  • Combatanţi ceceni alături de trupele ruse angajate în ofensiva împotriva Ucrainei (sursă: liderul cecen Ramzan Kadîrov / Agenţia EFE)
  • Circa 3.500 de soldaţi ruşi au fost ucişi şi alţi 200 au fost capturaţi (Ministerul Apărării al Ucrainei)

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax