Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Garda Cetății și Garda Apulum, ies din „hibernare”. Sezonul turistic cu daci, romani, salve de tun și soldați austrieci a început

Publicat

schimbul garzii, ziua Începutul lunii mai vine și cu deschiderea sezonului turistic în Cetatea Alba Carolina. Dacă în timpul zilei turiștii și albaiulienii pot vedea din nou schimbul Gărzii Cetății, în fiecare vineri seara, de la ora 19.00 Legiunea XIII Gemina de la Apulum începe seria spectacolelor din fața Porții a IV-a. De asemenea în fiecare weekend, turiștii vor putea vedea timp de cinci luni ceremonialul de seară a schimburilor de gardă în Cetatea Alba Carolina, adevărate spectacole în miniatură, cu salve de tun şi defilare cu torţe.

S-a dat startul sezonului turistic în Cetatea Alba Carolina, cu schimbul gărzii soldaților austrieci și spectacolele de reenactment ale Legiunii XIII Gemina în fața Porții a IV-a.

Primii care au spart „gheața” au fost soldații Gărzii Cetății, care de la ora 12.00 au început seria ceremonialelor schimbului de gărzi.

Astfel că cei care vor să-i vadă o pot face în timpul zilei, de la ora 12.00 când are loc ceremonialul schimbului de gardă mare cu defilare. Garda Cetăţii Alba Carolina pornește de la Traseul celor 3 Fortificaţii spre Poarta a III-a și apoi la Poarta a IV-a, unde se schimbă soldatul.

Ceremonialul schimbului de Gardă, care se desfășoară de mai bine de cinci ani în Alba Iulia, reușește să adune zilnic sute de curioși care vor să vadă puțin din istoria Cetății Alba Carolina. Tocmai din acest motiv, turiștii vor avea ocazia să vadă schimbul gărzii în fiecare zi, de la ora 12.00, în fața Traseului Celor Trei Fortificații. Sâmbăta, ceremonialul este mai spectaculos, schimbarea Gărzii finalizându-se cu executarea a trei salve de tun care sunt amplasate în cadrul Traseului celor Trei Fortificaţii. Cei care vor dori să asiste la întreg ceremonialul, vor avea de plătit 10 lei intrare în traseu.

YouTube video

Un punct de atracţie în serile calde de vară este ceremonialul de weekend al Gărzii Cetăţii Alba Carolina. Astfel turiștii pot participa la defilările pe ritmuri de tobă ale soldaţilor îmbrăcaţi în uniforme de epocă şi galopurile cailor frizieni. Traseul acestui cermonial are drept puncte de reper Traseul celor trei fortificaţii, pietonala Mihai Viteazul, spre Poarta a IV-a Cetăţii, unde se schimba soldatul de gardă. Ceremonialul schimbului de Gardă este una din principalele atracții turistice din Alba Iulia, care a reușit să încânte de fiecare dată atât albaiulienii, cât și turiștii care vin în vizită în Cetatea Alba Carolina.

Citeşte şi FOTO – VIDEO: Ceremonial de seară la schimbarea Gărzii în Cetatea Alba Carolina. Primul pas pentru ca turiștii să rămână în oraş peste noapte

Vezi AICI fotografii de la ultima reprezentaţie.

YouTube video

YouTube video

daci romani, legiunea gemina Istoria, tradiția și lupta din vechea cetate Apulum prind „viaţă” în fiecare vineri la Alba Iulia
Spectacolele de reenactment, prezentate de Legiunea XIII Gemina şi Lupii Apoulonului în faţa Porţii IV sunt și ele pe lista atracțiilor pentru turiștii care vin în Cetatea Alba Carolina. De vineri, 1 mai, de la ora 19.00 și până în luna septembrie vizitatorii au ocazia să vadă “live” spectacolele de reenactment, cu lupte între daci şi romani, prezentate de Legiunea XIII Gemina şi Lupii Apoulonului.

Reenactorii care formează deja faimoasa Legiunea a XIII-a Gemina şi Lupii Apoulonul sunt prezentați în fiecare vineri seara de la ora 19.00. Demonstrații militare, lupte și povești. La fel ca și anul trecut, soldații vor fi prezenți în Cetatea Alba Carolina pentru a da viață celor mai curajoase personaje din istorie.

Soldați romani, daci, gladiatori, regi, sclavi, zeițe, dar și multe alte personaje vor mai fi prezenţi, pe platoul din fața Porții a IV-a, până la sfârşitul lunii septembrie.

Citește și FOTO: „Gusti”, cel mai nou membru al trupei de daci, Lupii Apoulonului. Uliul șorecar și-a primit deja „botezul”, alături de Legiunea a XIII-a Gemina

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. bula

    vineri, 01.05.2015 at 16:11

    Lua-v-ar circu de papagali!
    Ceremonialu lu peste cu austriecii cu zulufi e cat se poate de jenant.
    Tot felul de invartiti fac parte din asa zis-a garda…aiurea…si is si platiti cu destui bani …Rusineee, pentru istorie si pentru oameni.
    La astia cu dacii si romanii mai merge.

    • I LOVE ALBA IULIA

      sâmbătă, 02.05.2015 at 09:37

      Asa cum iti spui tu esti o „BULA”, adica ceva gol pe dinauntru, o coaje care nu are sentimente, nu simte ce este frumos, ce este unic… nu simte nimic. Din pacate exista si astfel de oameni.Si daca ti se pare atat de jenant nu inteleg motivul pentru care citesti aceste articole. Nu te obliga nimeni. din tot ce ai scris nu dovedesti decat ca esti un frustrat.

  2. Leon

    luni, 01.06.2015 at 10:25

    De acord cu I LOVE ALBA IULIA. Pe semne, Bula ar fi vrut si el sa intre in Garda Austriaca (ca de! is paltiti cu destui bani), dar nici de asta n-a fost bun. Asa ca, ramai tu BULA si lasa pe altii sa se destepte, ca la tine nu mai e loc !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax