Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO Incursiune în țara pensiilor cu adevărat ”nesimțite”: 768 de lei, după 30 de ani de muncă, pentru o femeie din Henig

Publicat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="pmdelayedscript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILHhZQyww" data-perfmatters-type="text/javascript" data-cfasync="false" data-no-optimize="1" data-no-defer="1" data-no-minify="1"> </script></p>


O femeie din satul Henig, județul Alba, are o pensie de 768 de lei, după peste 30 de ani de muncă. Din perioada lucrată, 8 ani i-a petrecut într-un mediu toxic. Motivele cu care a fost expediată de autorități sunt seci: angajatorii ei nu i-au plătit timp de câțiva ani, contribuțiile, fără ca nici o instituție să îi deranjeze.

Pentru a ajunge la serviciu, Floare Muntean a străbătut ani întregi, pe jos, cei câțiva kilometri, până în satul Hăpria, de unde lua autobuzul la Alba Iulia. Sunt câțiva kilometri de drum șerpuit, care au devenit pentru ea o chinuitoare rutină zilnică.

Citește și Pensionarii angajați la stat vor trebui să aleagă, în termen de 15 zile, unul dintre cele două venituri. Modificările la OUG 114

”A fost greu”, spune femeia. În 2004, când a ieșit la pensie, a aflat că are de încasat puțin peste 400 de lei. Între timp, după ”măriri”, pensia ei a trecut de 700 de lei.

”Acuma am 768 de lei, după toate măririle, după peste 30 de ani de vechime. Am fost și am întrebat acolo și mi-au spus că n-a cotizat firma în vremea respectivă și din cauza aia am ieșit la o pensie așa mică. Într-adevăr că salariul când m-am angajat a fost de 700 de lei, dar așa au fost banii atuncea, nu se uite după așa ceva. După un timp am avut 900. Am mers cu banii ăia mult timp, apoi am mai lucrat și am ajuns la 1200 de lei”, spune femeia.

Femeia a lucrat 24 de ani la AlbaPam, dintre care 17 ani la pază. ”Am lucrat prima dată la o magazie de făină, unde am avut grupa a doua… Ne dădea lapte, pentru mediu toxic. Foarte greu. La fiecare metru era câte o femeie, dar nu ne vedeam una pe alta, din cauza prafului”, mai spune aceasta.

Vezi și: Peste 15.000 de euro, cea mai mare pensie plătită în România, în luna mai 2019

În România mai sunt aproximativ 300.000 de pensionari care au muncit toată viața în agricultură, de multe ori pe propriile terenuri luate de comuniști la ”colectiv”, cum le spuneau oamenii cooperativelor agricole de producție. Pensia acestora este de 488 de lei.

În acest context, potrivit Conform Institutului Național de Statistică, peste 160.000 de pensionari care au lucrat în poliție, armată, aviație și servicii secrete beneficiază de pensii speciale care trec de 10.000 de lei.

De asemenea, 3.800 de magistrați care primesc aproximativ 18.000 de lei pe lună.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax