Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ordinul de relocare a urșilor care terorizează Pâclișa, publicat în Monitorul Oficial. Cușcă capcană, amplasată în pădure

Publicat

YouTube video

Ordinul de tranchilizare, capturare și relocare pentru trei urși, care terorizează comunitatea din Pâclișa a fost publicat în Monitorul Oficial. Locuitorii din zonă au văzut doar doi urși, dar autoritățile au informații cu privire la trei așa că au cerut autorizație pentru mutarea tuturor exemplarelor, pentru a nu mai pierde ulterior și mai multe zile.

Anunțul a fost făcut de deputatul de Alba Florin Roman, care spune că i-a cerut ministrului să urgenteze documentația. De documente s-a ocupat prefectul Dănuț Hălălai, care le-a solicitat și el, instituțiilor din subordinea sa, urgentarea acestora.

”Mulțumesc ministrului Grațiela Gavrilescu pentru buna colaborare în acest caz. În astfel de situații nu contează culoarea politica, contează buna colaborare între instituțiile statului” a scris Roman pe contul său de Facebook.

Locuitorii cartierului Pâclișa din Alba Iulia consideră că era și timpul ca acest lucru să se întâmple. Sunt deja zile întregi de când sunt speriați de cei doi urși pe care i-au văzut în zonă în ultimele săptămâni. Oamenii spun că nu își mai duc copiii la grădiniță, de frica animalelor.

Vezi și: UPDATE VIDEO: TEROARE la Pâclișa. URSUL A ATACAT într-o gospodărie. Jandarmii au izolat zona și au încercat să-l gonească

Operațiunea de tranchilizare și relocare va avea loc cât mai repede. Autoritățile au amplasat deja o cușcă în pădure, aproape de unul dintre urși.

Unul dintre urși a ”vizitat” joi seară zona unor case din sat și a fost alungat de jandarmi. În același timp, un alt urs era într-o vale adâncă, unde devora un porc pe care îl luase cu o seară înainte din cotețul unui localnic.

Oamenii din zonă însă spun că le este frică să mai meargă la fântâna de unde luau apă și chiar la magazin, după alimente. De asemenea, nu mai pot ajunge la stația de autobuz pentru că ar trebui să treacă printr-o vale unde cred ei că stă ursul.

O cușcă capcană a fost amplasată în zonă, la o distanță foarte mică de locul în care unul dintre urși se hrănește de două zile din porcul unui localnic.

Până acum două zile, localnicii priveau cu oarecare curiozitate animalele. Între timp, unul dintre urși a ucis o scroafă, după ce a spart cotețul. S-a retras cu prada în valea din apropiere și de două zile nu a mai plecat de lângă ea. ”Mănâncă din porc și doarme. De dimineață a mai omorât și un câine, care s-a dus la el. Nu s-a mișcat de aici”  a spus un localnic.

Ursul nu se mișcă de lângă prada sa de două zile și jumătate.

În zonă locuiesc mai multe familii cu copii. La mai puțin de 50 de metri de marginea părăului în care ursul își devorează de două zile prada, locuiește o familie cu 9 copii. Aceștia au veceul în curte și noaptea le este teamă să iasă. În apropiere mai sunt și alte familii cu copii.

”Trebuia să dau copiii la grădiniță și n-am putut să îi mai dau. M-a sunat doamna și i-am spus că avem probleme cu ursul și se dă la copii. Și nici o vecină mai jos, Anca măi, nu mai dă copilul la grădiniță că o zis ca-i frică lă copil și iar cumnatămea, băiatul… Nu mai putem de urs. În viața mea n-am văzut, dar acuma, la 44 de ani, l-am văzut” spune o femeie care locuiește în apropiere de locul în care ursul a atact cotețul de porci. 

YouTube video

”Noi pe aicea nu mai putem merge. Ca să mergem la autobuz, noi trebuie să mergem roată pe partea cealaltă pe câmp și să ieșim la a doua stație (este vorba de o ocolire de aproximativ 3 kilometri față de 300 de metri pe ”scurtătură” – n.red.). Și plus de asta avem copii, avem animale. Probabil că i-o adus cineva”, adaugă un bărbat care mai spune că vecinii săi se tem să mai meargă la o fântână din apropiere, pentru a lua apă.

Joi seară, un alt urs (față de cel care a ucis scroafa) a apărut chiar în zona caselor în care locuiește și bărbatul respectiv. A fost alungat cu ajutorul jandarmilor care de câteva zile se află în permanență în localitate.

”Nu ne-am putut apropia acolo, că ne mănâncă ursul. Până la 1 au stat jandarmii… au stat cu noi acolo să nu ne vie la case, să ne mănânce animalele, caii , porcii…” a spus un alt localnic.

Cu toate acestea, majoritatea localnicilor au declarat pentru Alba24 că nu doresc moartea animalului, dar vor ca acesta să fie dus din zonă. ”Nu vrem să fie ucis, vă dați seama că dacă voia cineva din sat așa ceva, cu un ied otrăvit sau o găină moartă, se rezolva repede. Sunt animale frumoase și azi-mâine dispar și de la noi, dar nu este locul lor aici” a spus un bărbat, care, de altfel, a fost cel care a reușit să țină ursul departe de casele oamenilor zile întregi, patrulând împreună cu câinii săi pe la marginea satului.

După ce ursul ”a dat de carne”, a devenit însă de neoprit și nici măcar nu îi bagă în seamă pe jandarmii care au încercat să îl alunge. Cu dou zile în urmă, aceștia au tras un foc de armă în plan vertical, pentru a-l speria, dar animalul nici nu s-a sinchisit. A rămas lângă prada sa: scroafa unui localnic, pe care o mănâncă de miercuri după-masa.

Autoritățile nu au reușit să facă mai mult decât să îi păzească pe oameni. Asta din cauza birocrației, pentru că este nevoie de un dosar întreg pentru a îndepărat ursul din comunitate, chiar dacă a început să mănânce animalele localnicilor. Mai mult, proprietarul scroafei cu purcei care a fost omorâtă de urs, în loc să fie despăgubit, a fost amendat cu 600 de lei. Autoritățile sanitar-veterinare i-au aplicat legea, nu i-au făcut însă dreptate.

O cușcă-capcană a fost amplasată în zonă și a fost armată. Cușca este foarte aproape de locul în care ursul se hrăneșste din porc: aproximativ 50 de metri.

Vezi și: VIDEO: Proprietarul scroafei omorâte de ursul de la Pâclișa, amendat de DSVSA Alba. Și cu animalele mâncate, și cu banii luați

Jandarmii au fost prezenți în zonă tot timpul și au ajuns de fiecare dată când au fost apelați, în doar câteva minute. Aceștia nu pot face însă mai mult decât să sperie animalele și să îi protejeze pe localnici. Nu pot împușca urși decât în caz de legitimă apărare.

Prefectul de Alba, Dănuț Hălălai s-a dus în zonă și a ținut în permanență legătura cu forțele de la fața locului. Acesta s-a implicat și în înaintarea documentației pentru relocarea urșilor.

s

Cei doi urși nu au fost văzuți niciodată împreună, de aceea oamenii au crezut până recent că este doar unul. Totuși, joi seara, în timp ce ursul care a ucis scroafa era lângă pradă, un alt urs a fost văzut lângă casele unei comunități sărace de romi, mâncând prune.

În plus, nuanțele blănii celor doua animale diferă, la fel și dimensiunile.

Se pare că în jurul municipiului Alba Iulia, la o distanță mai mică de 15 kilometri, au fost reperați în total 8 urși: doi la Pâclișa, unul la schit, unul la Ampoița și unul în zona Berghin până la Dumitra. O ursoaică cu doi pui a fost văzută vineri la Șard, iar autoritățile au avertizat populația.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ilinca

    sâmbătă, 06.07.2019 at 10:39

    Daca nu au voie sa impuste ursul doar in caz de legitima aparare, atunci de ce nu folosesc tranchilizante?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax