Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ordinul de relocare a urșilor care terorizează Pâclișa, publicat în Monitorul Oficial. Cușcă capcană, amplasată în pădure


Publicat

Ordinul de tranchilizare, capturare și relocare pentru trei urși, care terorizează comunitatea din Pâclișa a fost publicat în Monitorul Oficial. Locuitorii din zonă au văzut doar doi urși, dar autoritățile au informații cu privire la trei așa că au cerut autorizație pentru mutarea tuturor exemplarelor, pentru a nu mai pierde ulterior și mai multe zile.

Anunțul a fost făcut de deputatul de Alba Florin Roman, care spune că i-a cerut ministrului să urgenteze documentația. De documente s-a ocupat prefectul Dănuț Hălălai, care le-a solicitat și el, instituțiilor din subordinea sa, urgentarea acestora.

”Mulțumesc ministrului Grațiela Gavrilescu pentru buna colaborare în acest caz. În astfel de situații nu contează culoarea politica, contează buna colaborare între instituțiile statului” a scris Roman pe contul său de Facebook.

Locuitorii cartierului Pâclișa din Alba Iulia consideră că era și timpul ca acest lucru să se întâmple. Sunt deja zile întregi de când sunt speriați de cei doi urși pe care i-au văzut în zonă în ultimele săptămâni. Oamenii spun că nu își mai duc copiii la grădiniță, de frica animalelor.

Vezi și: UPDATE VIDEO: TEROARE la Pâclișa. URSUL A ATACAT într-o gospodărie. Jandarmii au izolat zona și au încercat să-l gonească

Operațiunea de tranchilizare și relocare va avea loc cât mai repede. Autoritățile au amplasat deja o cușcă în pădure, aproape de unul dintre urși.

Unul dintre urși a ”vizitat” joi seară zona unor case din sat și a fost alungat de jandarmi. În același timp, un alt urs era într-o vale adâncă, unde devora un porc pe care îl luase cu o seară înainte din cotețul unui localnic.

Oamenii din zonă însă spun că le este frică să mai meargă la fântâna de unde luau apă și chiar la magazin, după alimente. De asemenea, nu mai pot ajunge la stația de autobuz pentru că ar trebui să treacă printr-o vale unde cred ei că stă ursul.

O cușcă capcană a fost amplasată în zonă, la o distanță foarte mică de locul în care unul dintre urși se hrănește de două zile din porcul unui localnic.

Până acum două zile, localnicii priveau cu oarecare curiozitate animalele. Între timp, unul dintre urși a ucis o scroafă, după ce a spart cotețul. S-a retras cu prada în valea din apropiere și de două zile nu a mai plecat de lângă ea. ”Mănâncă din porc și doarme. De dimineață a mai omorât și un câine, care s-a dus la el. Nu s-a mișcat de aici”  a spus un localnic.

Ursul nu se mișcă de lângă prada sa de două zile și jumătate.

În zonă locuiesc mai multe familii cu copii. La mai puțin de 50 de metri de marginea părăului în care ursul își devorează de două zile prada, locuiește o familie cu 9 copii. Aceștia au veceul în curte și noaptea le este teamă să iasă. În apropiere mai sunt și alte familii cu copii.

”Trebuia să dau copiii la grădiniță și n-am putut să îi mai dau. M-a sunat doamna și i-am spus că avem probleme cu ursul și se dă la copii. Și nici o vecină mai jos, Anca măi, nu mai dă copilul la grădiniță că o zis ca-i frică lă copil și iar cumnatămea, băiatul… Nu mai putem de urs. În viața mea n-am văzut, dar acuma, la 44 de ani, l-am văzut” spune o femeie care locuiește în apropiere de locul în care ursul a atact cotețul de porci. 

”Noi pe aicea nu mai putem merge. Ca să mergem la autobuz, noi trebuie să mergem roată pe partea cealaltă pe câmp și să ieșim la a doua stație (este vorba de o ocolire de aproximativ 3 kilometri față de 300 de metri pe ”scurtătură” – n.red.). Și plus de asta avem copii, avem animale. Probabil că i-o adus cineva”, adaugă un bărbat care mai spune că vecinii săi se tem să mai meargă la o fântână din apropiere, pentru a lua apă.

Joi seară, un alt urs (față de cel care a ucis scroafa) a apărut chiar în zona caselor în care locuiește și bărbatul respectiv. A fost alungat cu ajutorul jandarmilor care de câteva zile se află în permanență în localitate.

”Nu ne-am putut apropia acolo, că ne mănâncă ursul. Până la 1 au stat jandarmii… au stat cu noi acolo să nu ne vie la case, să ne mănânce animalele, caii , porcii…” a spus un alt localnic.

Cu toate acestea, majoritatea localnicilor au declarat pentru Alba24 că nu doresc moartea animalului, dar vor ca acesta să fie dus din zonă. ”Nu vrem să fie ucis, vă dați seama că dacă voia cineva din sat așa ceva, cu un ied otrăvit sau o găină moartă, se rezolva repede. Sunt animale frumoase și azi-mâine dispar și de la noi, dar nu este locul lor aici” a spus un bărbat, care, de altfel, a fost cel care a reușit să țină ursul departe de casele oamenilor zile întregi, patrulând împreună cu câinii săi pe la marginea satului.

După ce ursul ”a dat de carne”, a devenit însă de neoprit și nici măcar nu îi bagă în seamă pe jandarmii care au încercat să îl alunge. Cu dou zile în urmă, aceștia au tras un foc de armă în plan vertical, pentru a-l speria, dar animalul nici nu s-a sinchisit. A rămas lângă prada sa: scroafa unui localnic, pe care o mănâncă de miercuri după-masa.

Autoritățile nu au reușit să facă mai mult decât să îi păzească pe oameni. Asta din cauza birocrației, pentru că este nevoie de un dosar întreg pentru a îndepărat ursul din comunitate, chiar dacă a început să mănânce animalele localnicilor. Mai mult, proprietarul scroafei cu purcei care a fost omorâtă de urs, în loc să fie despăgubit, a fost amendat cu 600 de lei. Autoritățile sanitar-veterinare i-au aplicat legea, nu i-au făcut însă dreptate.

O cușcă-capcană a fost amplasată în zonă și a fost armată. Cușca este foarte aproape de locul în care ursul se hrăneșste din porc: aproximativ 50 de metri.

Vezi și: VIDEO: Proprietarul scroafei omorâte de ursul de la Pâclișa, amendat de DSVSA Alba. Și cu animalele mâncate, și cu banii luați

Jandarmii au fost prezenți în zonă tot timpul și au ajuns de fiecare dată când au fost apelați, în doar câteva minute. Aceștia nu pot face însă mai mult decât să sperie animalele și să îi protejeze pe localnici. Nu pot împușca urși decât în caz de legitimă apărare.

Prefectul de Alba, Dănuț Hălălai s-a dus în zonă și a ținut în permanență legătura cu forțele de la fața locului. Acesta s-a implicat și în înaintarea documentației pentru relocarea urșilor.

s

Cei doi urși nu au fost văzuți niciodată împreună, de aceea oamenii au crezut până recent că este doar unul. Totuși, joi seara, în timp ce ursul care a ucis scroafa era lângă pradă, un alt urs a fost văzut lângă casele unei comunități sărace de romi, mâncând prune.

În plus, nuanțele blănii celor doua animale diferă, la fel și dimensiunile.

Se pare că în jurul municipiului Alba Iulia, la o distanță mai mică de 15 kilometri, au fost reperați în total 8 urși: doi la Pâclișa, unul la schit, unul la Ampoița și unul în zona Berghin până la Dumitra. O ursoaică cu doi pui a fost văzută vineri la Șard, iar autoritățile au avertizat populația.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Ilinca

    sâmbătă, 06.07.2019 at 10:39

    Daca nu au voie sa impuste ursul doar in caz de legitima aparare, atunci de ce nu folosesc tranchilizante?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: ACCIDENT la ieșire de pe A1 Sebeș-Sibiu, zona Veștem – DN1, cu trei mașini implicate. Două dintre acestea au luat foc

Publicat

Un accident rutier în care au fost implicate trei autoturisme s-a petrecut vineri seara la ieșirea de pe A1 Sebeș-Sibiu, zona Veștem (DN1). Două dintre mașini au luat foc după impact.

Potrivit ISU Sibiu, pompierii Detașamentului Sibiu au intervenit de urgență cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă și două echipaje SMURD.

La fața locului a intervenit și un echipaj SAJ.

 

Din informațiile primite de la fața locului persoanele implicate s-au autoevacuat și nu se află în pericol.

UPDATE: Potrivit SAJ Sibiu, două persoane au fost transportate la UPU. Un bărbat de 32 de ani a suferit un traumatism la picior.

UPDATE, ora 23.09: Potrivit ISU Sibiu, la accidentul de pe DN1 Veștem-Sibiu (ieșirea de pe A1), echipajele de pompieri militari au intervenit pentru limitarea și lichidarea incendiului care se manifesta la două autoturisme ca urmare a coliziunii, concomitent cu evaluarea și acordarea de îngrijiri medicale de către echipajele SMURD și SAJ a persoanelor implicate.

Din cele patru persoane implicate, două au necesitat transportul la spital.

Un tânăr de circa 29 de ani cu dureri cervicale și membru inferior stâng a fost transportat de SMURD la spital și alt tânăr de circa 32 de ani a fost transportat la spital de echipajul SAJ Cisnădie.

Cele două mașini care au luat foc au ars în totalitate.

sursă imagini: Info Trafic Sibiu (Facebook), ISU Sibiu

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Raport CE: 22% dintre angajaţii înalt calificaţi din România au plecat la muncă în alte țări

Publicat

locuri munca

Circa 22% dintre angajaţii înalt calificaţi din România au plecat la muncă în alte ţări membre ale UE, conform datelor din raportul anual al Comisiei Europene privind mobilitatea forţei de muncă intra-UE pentru anul 2020.

Angajaţii cu înaltă calificare sunt cei care lucrează cel mai frecvent ca profesionişti în afaceri şi administraţie, ştiinţă şi inginerie sau în învăţământ.

Astfel, 456.000 de români înalt calificaţi lucrau în altă ţară membră a Uniunii Europene în anul 2019.

„Uitându-ne la persoanele cu mobilitate cu înaltă calificare ca proporţie din cetăţenii cu înaltă calificare care încă trăiesc în ţara lor de origine, apar câteva modele interesante. Proporţia este cea mai mare în România, unde imigranţii români cu înaltă calificare reprezintă 22% din numărul cetăţenilor cu calificare înaltă din România. Al doilea cel mai mare astfel de grup este cel din Bulgaria (13%), urmat de Portugalia (10%) şi Polonia (8%)“, explică raportul Comisiei Europene.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

BNR: Un român trebuie să muncească aproape nouă ani pentru a-şi cumpăra un apartament cu două camere

Publicat

blocuri apartamente 2

Un român ar trebui să muncească circa 8,5 ani pentru a-şi putea cumpăra un apartament cu două camere, fără a apela la sprijin financiar printr-un credit bancar.

În cazul unei locuinţe cu trei camere durata creşte la peste 11 ani (raportul preţ pe venit), arată datele publicate de BNR.

Raportul privind Stabilitatea Financiară publicat de BNR mai arată că expunerile în raport cu piaţa imobiliară rezidenţială, formate din credite ipotecare şi credite de consum garantate, s-au situat în martie 2021 la nivelul de 101,8 miliarde de lei, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi reprezintă 68% din stocul total de împrumuturi acordate populaţiei, indică raportul băncii centrale.

Potrivit acestuia, rolul semnificativ al creditelor ,,Prima Casă” a continuat să se menţină în perioada analizată, însă se regăseşte pe un trend descrescător, acestea reprezentând 18% din fluxul de credit nou ipotecar acordate populaţiei în ultimele 12 luni şi, respectiv, 39% din stocul total de împrumuturi ipotecare (la martie 2020) , în scădere cu 3 puncte procentuale faţă de martie 2019.

Indicele privind accesul la piaţa creditului ipotecar, care măsoară venitul median al unei gospodării în raport cu veniturile necesare pentru achiziţionarea unei locuinţe cu un avans de 25%, grad de îndatorare relative la venituri de 45% şi maturitate de 25 de ani, pune în evidenţă faptul că venitul mediu al unei gospodării tipice, conform datelor la luna decembrie 2020, era aproximativ egal cu venitul necesar pentru achiziţionarea unei locuinţe, înregistrând o îmbunătăţire faţă de nivelul înregistrat la finalul anului 2019 .

“Începând cu anul 2015, indicele de accesibilitate a fluctuat între 90% şi 100%, indicând o evoluţie a preţurilor imobiliare în linie cu veniturile populaţiei. Consecinţă a creşterii accesibilităţii, creditul nou acordat populaţiei a urmat şi el un trend ascendent”, specifică raportul BNR.

Concentrarea regională a împrumuturilor ipotecare urmează asimetria în dezvoltarea economică de la nivelul regiunilor. Astfel, împrumuturile acordate în Bucureşti şi Ilfov reprezintă 31% din totalul creditelor, iar judeţele Cluj, Timiş, Constanţa, Iaşi şi Braşov reprezintă 26% (date la martie 2021).

Raportul BNR mai menţionează că gradul de acoperire a împrumuturilor prin garanţii (loan-to-value – LTV) pentru creditele noi, respectiv pentru creditele ipotecare aflate în stoc acordate sectorului populaţiei, cu excepţia creditelor oferite prin programul guvernamental „Prima casă”, a fost de 78%, respectiv 72% (valori mediane) în martie 2021, în uşoară scădere faţă de valorile înregistrate în aceeaşi perioadă a anului precedent, indicatorul menţinându-se la un nivel adecvat din punct de vedere prudenţial.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

IPJ Alba: Peste 1000 de persoane verificate în 48 de ore, pentru respectarea măsurilor în pandemie. Câte au fost sancționate

Publicat

Peste 1000 de persoane au fost verificate pentru respectarea măsurilor impuse în pandemie în județul Alba, în ultimele 48 de ore. Potrivit IPJ Alba, 12 dintre acestea au fost sancționate.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În ultimele 48 de ore, au fost verificate 349 de persoane aflate în carantină, 70 aflate în izolare și au fost organizate 22 de acțiuni punctuale în cadrul cărora au fost verificate 519 persoane. Alte 75 de persoane au fost verificate în cadrul altor activități în contextul pandemiei.

Au fost controlate 25 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 92 de terase, restaurante, fastfood-uri și 36 de mijloace de transport, din care 20 mijloace de transport în comun.

Echipele de control au depistat și sancționat 12 persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală.

”Amintim faptul că purtarea măștii de protecție este, în continuare, obligatorie în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, spațiile comerciale, precum și în spațiile publice deschise, cum ar fi, fără a se limita la acestea, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transport în comun.

Stimați cetățeni, vă recomandăm să nu vă expuneți la riscul de a vă infecta. Acțiunile de control vor continua”, a transmis IPJ Alba.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate