Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ordinul de relocare a urșilor care terorizează Pâclișa, publicat în Monitorul Oficial. Cușcă capcană, amplasată în pădure


Publicat

Ordinul de tranchilizare, capturare și relocare pentru trei urși, care terorizează comunitatea din Pâclișa a fost publicat în Monitorul Oficial. Locuitorii din zonă au văzut doar doi urși, dar autoritățile au informații cu privire la trei așa că au cerut autorizație pentru mutarea tuturor exemplarelor, pentru a nu mai pierde ulterior și mai multe zile.

Anunțul a fost făcut de deputatul de Alba Florin Roman, care spune că i-a cerut ministrului să urgenteze documentația. De documente s-a ocupat prefectul Dănuț Hălălai, care le-a solicitat și el, instituțiilor din subordinea sa, urgentarea acestora.

”Mulțumesc ministrului Grațiela Gavrilescu pentru buna colaborare în acest caz. În astfel de situații nu contează culoarea politica, contează buna colaborare între instituțiile statului” a scris Roman pe contul său de Facebook.

Locuitorii cartierului Pâclișa din Alba Iulia consideră că era și timpul ca acest lucru să se întâmple. Sunt deja zile întregi de când sunt speriați de cei doi urși pe care i-au văzut în zonă în ultimele săptămâni. Oamenii spun că nu își mai duc copiii la grădiniță, de frica animalelor.

Vezi și: UPDATE VIDEO: TEROARE la Pâclișa. URSUL A ATACAT într-o gospodărie. Jandarmii au izolat zona și au încercat să-l gonească

Operațiunea de tranchilizare și relocare va avea loc cât mai repede. Autoritățile au amplasat deja o cușcă în pădure, aproape de unul dintre urși.

Unul dintre urși a ”vizitat” joi seară zona unor case din sat și a fost alungat de jandarmi. În același timp, un alt urs era într-o vale adâncă, unde devora un porc pe care îl luase cu o seară înainte din cotețul unui localnic.

Oamenii din zonă însă spun că le este frică să mai meargă la fântâna de unde luau apă și chiar la magazin, după alimente. De asemenea, nu mai pot ajunge la stația de autobuz pentru că ar trebui să treacă printr-o vale unde cred ei că stă ursul.

O cușcă capcană a fost amplasată în zonă, la o distanță foarte mică de locul în care unul dintre urși se hrănește de două zile din porcul unui localnic.

Până acum două zile, localnicii priveau cu oarecare curiozitate animalele. Între timp, unul dintre urși a ucis o scroafă, după ce a spart cotețul. S-a retras cu prada în valea din apropiere și de două zile nu a mai plecat de lângă ea. ”Mănâncă din porc și doarme. De dimineață a mai omorât și un câine, care s-a dus la el. Nu s-a mișcat de aici”  a spus un localnic.

Ursul nu se mișcă de lângă prada sa de două zile și jumătate.

În zonă locuiesc mai multe familii cu copii. La mai puțin de 50 de metri de marginea părăului în care ursul își devorează de două zile prada, locuiește o familie cu 9 copii. Aceștia au veceul în curte și noaptea le este teamă să iasă. În apropiere mai sunt și alte familii cu copii.

”Trebuia să dau copiii la grădiniță și n-am putut să îi mai dau. M-a sunat doamna și i-am spus că avem probleme cu ursul și se dă la copii. Și nici o vecină mai jos, Anca măi, nu mai dă copilul la grădiniță că o zis ca-i frică lă copil și iar cumnatămea, băiatul… Nu mai putem de urs. În viața mea n-am văzut, dar acuma, la 44 de ani, l-am văzut” spune o femeie care locuiește în apropiere de locul în care ursul a atact cotețul de porci. 

”Noi pe aicea nu mai putem merge. Ca să mergem la autobuz, noi trebuie să mergem roată pe partea cealaltă pe câmp și să ieșim la a doua stație (este vorba de o ocolire de aproximativ 3 kilometri față de 300 de metri pe ”scurtătură” – n.red.). Și plus de asta avem copii, avem animale. Probabil că i-o adus cineva”, adaugă un bărbat care mai spune că vecinii săi se tem să mai meargă la o fântână din apropiere, pentru a lua apă.

Joi seară, un alt urs (față de cel care a ucis scroafa) a apărut chiar în zona caselor în care locuiește și bărbatul respectiv. A fost alungat cu ajutorul jandarmilor care de câteva zile se află în permanență în localitate.

”Nu ne-am putut apropia acolo, că ne mănâncă ursul. Până la 1 au stat jandarmii… au stat cu noi acolo să nu ne vie la case, să ne mănânce animalele, caii , porcii…” a spus un alt localnic.

Cu toate acestea, majoritatea localnicilor au declarat pentru Alba24 că nu doresc moartea animalului, dar vor ca acesta să fie dus din zonă. ”Nu vrem să fie ucis, vă dați seama că dacă voia cineva din sat așa ceva, cu un ied otrăvit sau o găină moartă, se rezolva repede. Sunt animale frumoase și azi-mâine dispar și de la noi, dar nu este locul lor aici” a spus un bărbat, care, de altfel, a fost cel care a reușit să țină ursul departe de casele oamenilor zile întregi, patrulând împreună cu câinii săi pe la marginea satului.

După ce ursul ”a dat de carne”, a devenit însă de neoprit și nici măcar nu îi bagă în seamă pe jandarmii care au încercat să îl alunge. Cu dou zile în urmă, aceștia au tras un foc de armă în plan vertical, pentru a-l speria, dar animalul nici nu s-a sinchisit. A rămas lângă prada sa: scroafa unui localnic, pe care o mănâncă de miercuri după-masa.

Autoritățile nu au reușit să facă mai mult decât să îi păzească pe oameni. Asta din cauza birocrației, pentru că este nevoie de un dosar întreg pentru a îndepărat ursul din comunitate, chiar dacă a început să mănânce animalele localnicilor. Mai mult, proprietarul scroafei cu purcei care a fost omorâtă de urs, în loc să fie despăgubit, a fost amendat cu 600 de lei. Autoritățile sanitar-veterinare i-au aplicat legea, nu i-au făcut însă dreptate.

O cușcă-capcană a fost amplasată în zonă și a fost armată. Cușca este foarte aproape de locul în care ursul se hrăneșste din porc: aproximativ 50 de metri.

Vezi și: VIDEO: Proprietarul scroafei omorâte de ursul de la Pâclișa, amendat de DSVSA Alba. Și cu animalele mâncate, și cu banii luați

Jandarmii au fost prezenți în zonă tot timpul și au ajuns de fiecare dată când au fost apelați, în doar câteva minute. Aceștia nu pot face însă mai mult decât să sperie animalele și să îi protejeze pe localnici. Nu pot împușca urși decât în caz de legitimă apărare.

Prefectul de Alba, Dănuț Hălălai s-a dus în zonă și a ținut în permanență legătura cu forțele de la fața locului. Acesta s-a implicat și în înaintarea documentației pentru relocarea urșilor.

s

Cei doi urși nu au fost văzuți niciodată împreună, de aceea oamenii au crezut până recent că este doar unul. Totuși, joi seara, în timp ce ursul care a ucis scroafa era lângă pradă, un alt urs a fost văzut lângă casele unei comunități sărace de romi, mâncând prune.

În plus, nuanțele blănii celor doua animale diferă, la fel și dimensiunile.

Se pare că în jurul municipiului Alba Iulia, la o distanță mai mică de 15 kilometri, au fost reperați în total 8 urși: doi la Pâclișa, unul la schit, unul la Ampoița și unul în zona Berghin până la Dumitra. O ursoaică cu doi pui a fost văzută vineri la Șard, iar autoritățile au avertizat populația.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Ilinca

    sâmbătă, 06.07.2019 at 10:39

    Daca nu au voie sa impuste ursul doar in caz de legitima aparare, atunci de ce nu folosesc tranchilizante?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Note mărite cu aproape PATRU puncte după CONTESTAȚII la TITULARIZARE, în Alba. Unui profesor i-a crescut nota de la 4,35 la 8,1

Publicat

scrisoare

Aproape patru puncte în plus la proba scrisă de Titularizare 2020, după contestații. Diferența imensă între nota inițială și cea finală le-a adus șansa la obținerea posturilor de titulari în învățământ unor profesori din Alba.

Alba24 a comparat listele inițiale cu rezultate la Titularizare 2020 și cele cu notele finale. Două educatoare din Alba au obținut note mai mari cu aproape patru puncte, după contestații.

G. Z. a obținut nota 7,6 după contestații, față de 3,7 nota inițială (3,9 puncte diferență), iar A. C. are 8,1 față de 4,35 (3,75 puncte în plus). Este diferența între nota care nu le permitea nici măcar un post de suplinitor și intrarea în cursa pentru posturile de titulari.

O altă diferență mare de notare după contestații a fost de 2.25 în plus, pentru M. B., educatoare (de la 6.3 la 8.55).

Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obțină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului.

Titularizarea este concursul naţional prin care profesorii ocupă posturile didactice sau catedrele vacante în învăţământul preuniversitar, având posibilitatea să se angajeze perioadă nedeterminată. Condiția pentru a obține titularizarea este obținerea unei note de minimum 7 atât la proba scrisă, cât şi la inspecţia specială la clasă.

Vezi TITULARIZARE 2020, rezultate finale: Rata de promovare în ALBA a urcat la 56,52%. Numărul profesorilor cu note sub 5 a scăzut

După contestații, în județul Alba, rata de promovare (adică note peste 7) a crescut la 56,52%, de la 54,23% înainte de contestații. Numărul profesorilor care au luat note sub 5 a scăzut de la 80 la 67. Prin urmare, după contestații, alți 13 candidați din județ au șanse la posturi de suplinitori sau chiar titulari.

După primele rezultate, 87 de profesori au depus contestații. Situația finală în județul Alba la Titularizare este: 247 candidați cu note între 7 și 10 – 56.52% (înainte de contestații, 237); 123 candidați cu note între 5 și 6,99 – 28,15% (înainte de contestații, 120); 67 candidați cu note între 1,01 și 4,98 – 15,33% (înainte de contestații, 80).

Ședințele de repartizare pe posturi încep de miercuri, 12 august.

În Alba, sunt 115 posturi titularizabile și 728 neocupate în total.

Vezi AICI lista posturilor în Alba.

ŞEDINŢE DE REPARTIZARE

12 august 2020 – Şedinţa pentru repartizarea cadrelor didactice angajate cu contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului care au obținut minimum nota 7 (șapte) la proba scrisă în cadrul concursului național, sesiunea 2020, în condiţiile art. 62 alin. (13) din Metodologie;

13 august 2020 – Şedinţa de repartizare a candidaților care au obținut minimum nota 7 (șapte) la proba scrisă în cadrul concursului național, sesiunea 2020, indiferent de statutul acestora, pe posturi didactice/catedre vacante publicate pentru angajare cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, ierarhizați pe o listă unică, în ordinea descrescătoare a notelor;

14 august 2020 – Şedinţă de repartizare cu următoarea ordine de prioritate:

completarea normei cadrelor didactice titulare, a cadrelor didactice debutante prevăzute la art. 21 alin. (4) lit. a) și alin. (6), respectiv a cadrelor didactice angajate pe durata de viabilitate a postului, rămase cu norma didactică incompletă din etapele anterioare;

soluţionarea restrângerilor de activitate: cadrele didactice titulare, a căror restrângere de activitate a apărut în perioada aprilie-iulie 2020 și cadrele didactice titulare rămase cu restrângerea de activitate nesoluționată din etapele anterioare, în vederea soluționării restrângerii de activitate prin transfer sau detașare în interesul învățământului pentru restrângere de activitate nesoluționată;

candidații cu statut de cadre didactice titulare în învățământul preuniversitar anterior înscrierii la concursul naţional, sesiunea 2020, cu păstrarea statutului de cadru didactic titular care au obținut minimum nota 7 (șapte) la proba scrisă în cadrul concursului național, sesiunea 2020;

cadrele didactice debutante, prevăzute la art. 21 alin. (4) lit. a) și alin. (6) din Metodologie, care au promovat examenul național pentru obținerea definitivării în învățământ, sesiunea 2020, și au obținut minimum nota 7 (șapte) la proba scrisă în cadrul concursului național, sesiunea 2020;

(Pct. 3 şi pct.4 – ierarhizați pe o listă unică, în ordinea descrescătoare a notelor)

ocuparea posturilor didactice, rămase vacante, de către cadrele didactice care beneficiază de prelungirea contractului individual de muncă pe perioadă determinată, conform prevederilor art. 61 din Metodologie.

17 august 2020 – Detaşarea în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere, îndrumare şi control.

18 august 2020:

Ocuparea posturilor didactice pentru detaşare în interesul învăţământului – dosare ale titularilor, înregistrate pentru detaşare în interesul învăţământului în perioada: 10-12 iunie 2020.

Ocuparea posturilor didactice, rămase neocupate, de către cadrele didactice care beneficiază de prelungirea contractului individual de muncă pe perioadă determinată, conform prevederilor art. 61 din Metodologie.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Teleșcoală pentru profesori din 24 august. Cadrele didactice vor avea 15 lecții prin care să învețe cum se poate preda online

Publicat

examen profesor

Din 24 august, profesorii vor avea o emisiune pe TVR prin care să învețe să predea online, a spus ministrul Educației, Monica Anisie, în cadrul unei întâlnirii online cu parlamentarii din Comisia de Educație din Senat.

Emisiunea va începe din 24 august, la fel cum în prezent există Teleșcoala pentru elevii care se pregătesc pentru bacalaureat.

Citește și TITULARIZARE 2020: Rezultatele finale, publicate marți. Profesorii află notele după contestații. Calendarul de repartizare

Profesorii vor avea 15 lecții de predare online timp de trei săptămâni, până la începerea noului an școlar. Cei care vor susține cursurile sunt formatori de la Google și Microsoft.

Ministrul Educației a mai spus că până acum au fost pregătiți mai multe zeci de mii de profesori pentru predarea online.

„Numărul de profesori formați în această perioadă: prin Casa Corpului Didactic au fost formați 29.967 de profesori în perioada martie – 15 iunie, în perioada 15 iunie – final de august vor fi formați aproximativ 19.000 de profesori.

Pentru alți furnizori de formare acreditați avem 13.859 de cadre didactice pe care le-am format deja până la 31 iulie. În perioada 1-10 septembrie, preconizăm să mai formăm 20.500 de cadre didactice. Prin proiectul CRED au fost formați 11.000 de profesori, iar prin Editura Didactică și Pedagogică – pentru folosirea manualelor 3D – 5.000 de profesori”, a spus Monica Anisie.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Salariații pierd ziua liberă din august. Calendar- câte zile libere și minivacanțe mai sunt până la sfârșitul anului 2020

Publicat

zile libere

Ziua de 15 august, în care se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului – Sfânta Maria Mare, este liberă pentru toți salariații din România, potrivit prevederilor din Codul Muncii. Este considerată sărbătoare legală.

Cei care lucrau în această zi, trebuiau să primească două zile libere plătite, care puteau fi folosite în următoarele 30 de zile. De asemenea, angajații puteau fi recompensați cu plata dublă a unei zile de muncă. 

Citește și MESAJE de Sfânta Maria 2020. Felicitări și urări pentru prieteni, familie şi cunoscuţi, de ziua numelui

În acest an acesta românii pierd ziua liberă, din 15 august 2020 și, pe cale de consecință, toate drepturile generate de aceasta.

În mod normal, ziua în care se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august, este zi liberă de la stat. Anul acesta, însă, românii pierd această zi liberă și asta pentru că pica într-o zi de sâmbătă. Pentru acest motiv, angajații nu vor resimți această zi ca fiind una liberă.

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este marcată în calendar pe data de 15 august. Este una dintre cele mai mari sărbători din an. De această zi sunt legate mai multe obiceiuri și superstiții, din diferite zone ale țării.

Citește și Sfânta MARIA MARE. Ce NUME se sărbătoresc în 15 August şi semnificaţiile acestora

Ce zile libere mai au angajații în 2020 :

15 august – sâmbătă – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie – luni – Sfântul Andrei ( minivacanță de 4 zile )

1 decembrie – marţi – Ziua Marii Uniri ( minivacanță de 4 zile)

25 decembrie – vineri – Crăciun ( minivacanță de 3 zile)

26 decembrie – sâmbătă – A doua zi de Crăciun

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FC Unirea va primi bani de la Primăria Alba Iulia. Voicu Paul: În paralel vor demara și lucrările de la stadion

Publicat

Echipa de fotbal Unirea Alba Iulia va primi 400.000 de lei de la administrația locală din Alba Iulia. Potrivit viceprimarului cu atribuții de primar, Voicu Paul, acordarea banilor va avea loc în viitoarea ședință a consiliului local. 

Voicu Paul a postat un mesaj pe contul său de Facebook, legat de acest lucru. De asemenea, acesta a adăugat că și stadionul va intra în reabilitare, în paralel cu susținerea echipei.

Postarea lui Voicu Paul: 

”Ni se poate reproșa că nu am făcut destul? Desigur! Dar orice lucru își are timpul său iar acum „planetele” s-au „aliniat” în formula de joc perfectă.

Echipa de fotbal Unirea Alba Iulia devine prioritate pentru comUNITATE! Și nu începem de mâine, ci chiar de azi.

Primii 400.000 de lei pentru susținerea cubului sunt pregătiți să fie aprobați în Consiliul Local iar pe viitor, cu sprijin de la alte instituții sau chiar de la nivel central, vom reda simbolului ce e al simbolului.

Știu, suntem abia în liga a 3-a și ne așteaptă, în curând, un nou sezon competițional. Fără să zic vorbe mari, datoria băieților e să transpire pe teren, iar a mea și a colegilor mei să jucăm și în prelungiri, pentru a le asigura toate condițiile.

În paralel, lucrările de la stadion vor demara. Proiectați-vă puțin în viitor și imaginați-vă mii de suporteri care-și susțin, pe un stadion reabilitat, echipa de suflet. E visul pe care trebuie să îl împlinim și să-l trăim, nu color, ci alb-negru, în culorile Unirii!”

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate