EVENIMENT
VIDEO: Proprietarul scroafei omorâte de ursul de la Pâclișa, amendat de DSVSA Alba. Și cu animalele mâncate, și cu banii luați
Birocrația și ursul de la Pâclișa fac ”casă bună” la Alba Iulia. Cu fiara la aproximativ 50 de metri de gospodărie, care stă pe leșul scroafei rupte în două, acum două zile, proprietarul animalului mâncat de urs a fost amendat de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba.
Omul spune că DSVSA Alba l-a amendat cu suma de 600 de lei, deoarece nu avea acte pe scroafa pe care o cumpărase în urmă cu aproximativ 8 zile.
Mai exact, bărbatul a rămas și fără scroafa cu purcei și cu o amendă dată de către autoritățile din Alba.
”DSV-ul nu a vrut să îmi dea numărul la scroafă de unde am cumpărat. Și mi-a făcut 600 de lei amendă, că de ce am cumpărat scroafa. Păi noi suntem gospodărie anexă, cu toate animalele laolaltă. Am avut o scroafă și 12 purcei”, a declarat stăpânul animalelor omorâte de către urs, pentru Alba24.
”Ursul e și acum în pârâu pe scroafă, la 50 de metri de gospodărie. Au adus o cușcă în vale… păi ce, ursul merge să se bage în cușcă când el e lângă scroafă?”, se întreabă retoric localnicul din Pâclișa.
CITEȘTE ȘI: UPDATE VIDEO: TEROARE la Pâclișa. URSUL A ATACAT într-o gospodărie. Jandarmii au izolat zona și au încercat să-l gonească
Reamintim că ursul din Pâclișa a atacat miercuri, în jurul orei 15.00. Animalul a intrat în gospodăria unor oameni, unde a mâncat mai mulți purcei. După ce a omorât și scroafa, ursul a rupt-o în două, jumătate a mâncat-o, iar cealaltă jumătate a târât-o într-o vale greu accesibilă.
UPDATE: Reacția Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba
”Persoana în cauză a fost amendată deoarece scroafa deținută a fost achiziționată fără documente sanitar-veterinare, care să ateste proprietatea și sănătatea și nu exista în baza națională de date. În acest caz a fost imposibilă urmărirea stării de sănătate a animalului și realizarea inspecțiilor necesare.
Bărbatul a prezentat, inspectorilor DSVSA un formular de mișcare a scroafei cu număr de crotal care, în urma verificărilor ulterioare, s-a dovedit a fi fals, cu scopul de a obține despăgubire, încercând să însele organele sanitare veterinare.
Animalul la care făcea referire formularul prezentat a fost sacrificat, de fapt, în anul 2018. Sancțiunea aplicată este de 300 de lei, dacă este plătită în 15 zile și 600 de lei, dacă este plătită după cele 15 zile.
Porcii trebuie să fie achiziționați cu documente care să ateste proprietatea și sănătatea lor, iar oamenii trebuie să țină cont mai ales de evoluția Pestei Porcine Africane din România, având în vedere că această boala are mare impact economic și social. Menționăm că inspectorii sanitar-veterinari s-au deplasat la fața locului în ideea de a lua în calcul toate variantele legale pentru ca persoana în cauză să poată fi despăgubită, nicidecum amendată, însă legea este aceeași pentru toți”, a declarat pentru Alba24, purtătorul de cuvânt al instituției, Dragoș Suciu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Raul
sâmbătă, 06.07.2019 at 10:41
Sa ma … pe DSVSA Alba !!!