Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: „Monumentul Facebook” de la Alba Iulia, ”făcut praf” în 5 minute la Digi24, de Cristian Tudor Popescu

Publicat

YouTube video

Scriitorul Cristian Tudor Popescu a abordat din nou subiectul Monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia, de data aceasta, în termeni și mai duri decât cei folosiți la sfârșitul săptămânii trecute. Acesta a asemănat construcția cu un „monument dedicat Facebook” și cu Mausoleul comunist din București.

CTP a mai spus joi seara, într-o dezbatere televizată, că acest monument realizat în cinstea Marii Uniri ar fi trebuit să fie supus aprobării sau dezaprobării publice, pentru că e destinat publicului și nu unei galerii de artă. 

„Eu m-am gândit mai întâi că în sfârșit se face o autostradă la Alba Iulia, o autostradă suspendată. Este un soi de înfrățire de trei cruci curbate în partea de sus. Ceea ce-i face pe locuitori să spună dar așa, șoșotind, <Monumentul Facebook>. 

Citește și VIDEO Cristian Tudor Popescu ridiculizează Monumentul Unirii de la Alba Iulia: Este piciorul unei autostrăzi suspendate

Avem Catedrala Ortodoxă unde s-au încoronat ca regi ai României, ai Transilvaniei, Ferdinand și Maria. Ce caută crucea? Aceasta este simbolul Unirii? Crucea este simbolul creștinilor din România, din Ardeal, din Moldova și din Țara Românească, dar este și simbolul rușilor, cei care s-au opus cu forța armată facerii României Mari, este și simbolul maghiarilor, cei care s-au opus cu forță armată Marii Uniri din 1918. Cum poți să pui crucea acolo?

Ce am făcut noi românii atunci în 1918, o cruciadă? Am fost să eliberăm Sfântul Mormânt din Ierusalim? Biserica a făcut unirea? A jucat un rol important, categoric. De-a lungul timpului, Biserica în Transilvania și în general în Țările Române a avut un rol foarte important în menținerea conștiinței naționale.

Citește și Scoate un sutar pentru Centenar! Mircea Hava solicită donații online pentru sărbătorirea Zilei Naționale la Alba Iulia

Biserica Greco-Catolică a jucat și ea un rol foarte important. Dar important e altceva. Această unire au făcut-o țăranii români care au murit cu sutele de mii pe front, au făcut-o câțiva politicieni români, cu adevărat patrioți, inteligenți, diplomați și în primul rând a făcut această unire statul paralel, adică Statele Unite, Franța și Marea Britanie. Fără puterile occidentale democratice, România nu ar fi fost România Mare în veci”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Renumitul jurnalist a asemănat Monumentul Unirii din Alba Iulia cu Mausoleul din Parcul Carol din București, denumit în timpul regimului comunist Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism.mausoleu parcul carol „Dacă scoateți transversalele de la crucile acelea, rezultă un monument asemănător cu Mausoleul comunist din Parcul Carol. De ce era nevoie să facem o variantă cu cruce, o variantă „bisericoasă” a Mausoleului comunist acolo? Nu mai vorbesc de modul în care a ajuns să fie executat acest monument, că nu se știe exact dacă e acela de atunci, de acum 25 de ani. Viceprimarul mi-a spus <a fost ordin de la București, noi ce să facem>. Oamenii se uitau săracii la mine, domnilor vă place chestia aceasta? Dacă s-ar face un referendum în orașul acesta ce ați vota, da sau nu? Nu.

Oare nu ar trebui ca toate aceste monumente care se fac în cinstea Unirii, a rezistenței anti-comuniste să treacă printr-o aprobare publică? Ele nu sunt destinate unei galerii specializate de artă, ele sunt destinate publicului, să dăm cu ochii noi de ele și să ne zică ceva. De ce nu sunt supuse aprobării sau dezaprobării publice și așa ar trebui să fie de acum înainte”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Citește și Cristian Tudor Popescu, luat peste picior de Mircea Hava în „dezbaterea” legată de Monumentul Unirii de la Alba Iulia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax