Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Noua Lege a pensiilor a fost aprobată de Guvern. Marcel Ciolacu: Vor fi două majorări de pensii în 2024

Publicat

Noua Lege a pensiilor a fost aprobată joi de Guvern. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat două majorări importante în anul 2024. Prima va fi la 1 ianuarie, iar a doua la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor crește prin recalculare, reparând nedreptăți majore.

„Vor fi eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii.  Prin aprobarea acestei legi, vom elimina pragul de 9,4% din PIB, introdus de cei care doreau blocarea creșterii pensiilor până în anul 2027.

Categoric în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România”, a declarat premierul.

Citește și Pensiile vor fi plătite mai devreme în noiembrie. Când vor intra banii pe cardurile pensionarilor

Marcel Ciolacu a transmis că așteaptă de la Ministrul Finanțelor un plan de măsuri administrativ asumat atât în ceea ce privește colectarea la bugetul de stat, cât și planul concret în ceea ce privește digitalizarea ANAF și a sistemului vamal.

Noua Lege a pensiilor a fost aprobată de Guvern

„Guvernul lucrează pentru pregătirea proiectului de lege pentru bugetul de stat pentru 2024 (…) și sunt convinsă că împreună cu colegii din Guvern vom găsi soluțiile necesare astfel încât românii în 2024 să poată beneficia de creșterile la pensie prevăzute în această lege”, a spus ministru Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Întrebată care este sursa de finanțare pentru această nouă lege a pensiilor, ministrul a transmis că este bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul de stat.

Vezi și Cum se vor calcula pensiile în funcție de formula din noua lege. Cât obțin în plus după recalculare cei care au pensie minimă

„Important este că astăzi avem un proiect adoptat în Guvern (…) și că în anul 2024 va fi primul an în care un Guvern acordă două creșteri ale pensiilor.

Una care era deja prevăzută în actuala lege, majorarea cu formula elvețiană adică rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, iar cealaltă prin recalcularea pensiilor”, a declarat ministrul Muncii.

Ce elemente importante aduce recalcularea pensiilor

„Recalcularea pensiilor va aduce elemente importante:

1) Nu vor mai fi inechități între românii care au muncit la fel, care au ieșit la pensie în perioade diferite.

2) Diminuăm inechitățile între femei și bărbați.

3) Diminuăm o inechitate importantă și anume cea cu privire la indemnizația minimă socială. Fiindcă acum avem români care poate din cauze de invaliditate au intrat în sistemul de indemnizație minimă socială cu un an de perioadă contributivă și avem români care poate sunt cu 35 de ani, stagiu complet de cotizare și se află tot în indemnizație minimă socială de 1.125 de lei.

Prin noua lege, fiecare român care a muncit peste 25 de ani va obține acele puncte de stabilitate. 0,5 puncte pentru peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru cei care au lucrat peste 30 de ani și 1 punct pentru cei care au lucrat peste 35 de ani.

În felul acesta un român care a lucrat 35 de ani pe salariul minim și este încă în indemnizație minimă socială va avea o creștere considerabilă. Vom face o diferență în funcție de muncă”, a mai explicat ministrul Muncii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. X

    joi, 09.11.2023 at 18:39

    Și dacă te răzgândești?

  2. pilu

    joi, 09.11.2023 at 19:28

    Cina vă mai crede ? După modul în care lucraţi şi haosul din finanţe, tranşa doua precis nu o să o mai vadă numani. Sunteţi cel mai slab Guvern din istoria Romaniei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax