ECONOMIE
Cum se vor calcula pensiile în funcție de formula din noua lege. Cât obțin în plus după recalculare cei care au pensie minimă
Cum se vor calcula pensiile românilor în funcție de formula din noua lege a pensiilor. Pensionarii din România îşi vor putea calcula singuri, acasă, câţi bani în plus vor primi la pensie din 2024, atunci când noua lege va intra în vigoare.
Începând cu anul 2024, pensionarii din România vor beneficia de o nouă metodă de calcul pentru pensii, un proces ce le permite să-și afle singuri suma revizuită. Noua Lege a pensiilor intră la aprobat în guvern în data de 9 noiembrie.
Conform noii legi a pensiilor, simpla înmulțire a valorii punctului de referință (VPR), care este anticipat să crească semnificativ, cu numărul de puncte acumulate, va putea evidenția cuantumul pensiei viitoare.
Vezi și Noua Lege a Pensiilor. TABEL: Vârstele standard de pensionare. Stagiile complete şi minime de cotizare pentru femei și bărbați
Astfel, fiecare pensionar român îşi poate calcula singur, acasă, noua pensie pe care o va primi din 2024. Fosta șefă a Casei de pensii, Doina Pârcălabu a explicat la Antena3 cum se poate face calculul pensiei pe noua formulă.
Valoarea punctului de referință (VPR), este egal cu punctul de pensie (care în 2024 va fi acesta 2.031 lei, dacă Guvernul va majora punctul de pensie cu 13,8% așa cum spune premierul Marcel Ciolacu) împărțit la 25 de ani de cotizare, pentru că acesta este numărul de ani mediu de cotizare, şi este egal cu 81 de lei.
Noua formulă de calcul pentru pensie
VPR x numărul total de puncte
VPR (valoarea punctului de referință) = 2031 : 25 = 81.
După ce aţi aflat care este VPR, vă uitați în decizia de pensionare și pur și simplu înmulțiți 81 de lei cu numărul total de puncte din decizia de pensionare și o să obţineţi pensia pe care o veți avea după această nouă formulă.
În termen de șase luni vor fi recalculate toate pensiile aflate în plată pentru care există la dosar documente cu sporuri/venituri contributive nepermanente. La calculul pensiei va fi avut în vedere venitul brut pentru care s-a reținut contribuția de asigurări sociale.
În situația în care, din diverse motive, nu se poate face dovada acestor venituri brute cu documente, la calculul punctajelor se utilizează, ca și in prezent, salariile din carnetul de muncă și sporurile permanente.
Citește și Noua lege a pensiilor: Stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare, condiționate de contributivitate
Formula de majorare are în vedere rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior.
Procentul de majorare și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și va fi stabilit în funcție de veniturile la BASS și inflația estimată de INS din anul precedent, potrivit proiectului.
Începând cu data intrării în vigoare a noii legi, cuantumul indemnizației va fi majorat anual cu același mecanism de majorare a pensiilor publice.
Trei milioane de pensii majorate după recalculare
Trei milioane de pensii vor fi majorate după recalculare, iar o parte dintre aceștia vor ajunge să câștige chiar și cu 40% mai mult. Cei care au pensie minimă vor câștiga, însă, mult mai puțin.
Sunt și peste 1.000.000 de români care iau pensia minimă garantată. Aceștia vor primi cu 100 lei în plus, astfel că pensia lor va fi majorată la 1.282 lei această pensie.
Punctul de referință este 75 de lei, dar va crește la 82 de lei. Punctul de pensie va fi și el majorat de la 1.875 lei, cât este în prezent, până la 2.032 lei.
Mulți dintre români vor beneficia de această majorare dublă. Mai întâi punctul de pensie care crește cu valoarea inflației, respectiv 13,8%, după care va veni și recalcularea pensiilor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Piperea Mirel
sâmbătă, 18.11.2023 at 19:09
….numai atat…