Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: ”Rabinul de Alba Iulia” a murit la New York. Străbunicul său a condus comunitatea din oraș și a construit Sinagoga

Publicat

YouTube video

Rabinul Yechezkel Roth, sau cum era cunoscut în Statele Unite ale Americii, Rabinul din Karlsburg, sau Rabinul din Alba Iulia, a decedat la mijlocul lunii martie, la vârsta de 86 de ani, în urma unui atac de cord. 

Povestea prin care rabinul Yechezekel Roth a primit numele de Rabin de Karlsburg are la bază un eveniment emoționant, legat de rabinul șef al Ardealului și implicit al orașului Alba Iulia, Ezekiel Paneth, care era străbunicul acestuia.

Mai exact, tatăl lui Roth, Rabbi Yitzchak Eizik, în momentul în care soția sa însărcinată s-a îmbolnăvit, a decis să meargă la mormântul străbunicului său, rabinul șef Ezekiel Paneth, care își doarme somul de veci în capela cimitirului evreiesc din Alba Iulia care a decedat pe 27 aprilie 1845.

Ajunși la Alba Iulia cei doi s-au rugat și tatăl a promis că dacă nevasta sa se va face bine, copilul va fi numit după strbunicul său, Ezekiel.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Secretele cimitirului evreiesc din Alba Iulia. Povestea unui obiectiv turistic pe care nu îl vizitează nimeni

În același ani, în 1935 la Buziaș, s-a născut Roth, și a fost botezat, Roth Yechezekel. Potrivit amimagazine.org, încă de mic tânărul Roth a dezvoltat o capacitate mărită de a asimila informații.

Automat, când încă era doar un copil, Roth Yechezekel a prins și perioada neagră a Holocaustului. Familia acestuia a fost salvată din simplul fapt că nu au fugit în Ungaria, deși în acele vremuri țara vecină părea o destinație sigură pentru evrei.

Însă mare parte dintre evreii care au fugit din România în Ungaria, după ce țara a fost invadată de Germania nazistă, au fost transportați în lagare de concentrare.

YouTube video

După război, în 1953, Roth a plecat alături de familie în Ierusalim. Perioada în care a trăit în Ierusalim a fost și una de bază pentru Roth, în care acesta a devenit un cunoscut al comunității evreiești.

A dus numele Karlsburg la New York

În 1972 s-a mutat la Brooklyn, New York, unde a servit ca dayan (judecător religios Evreu) în mai multe comunități și a fost o autoritate halachică recunoscută la nivel internațional, răspunzând la cele mai dificile întrebări și instruind rabinii mai tineri.

Mai mult de atât, la New York, a înființat congregația Karlsburg. De asemenea, a clădit  și o sinagogă orașul Meiron din Ierusalim.

Ultimii ani de viață și i-a petrecut între congregația din New York, și sinagoga din Meiron.

În 2020, Rabinul Yechezkel Roth, trebuia să ajungă la sinagoga din Alba Iulia, însă din cauza pandemiei de COVID, acest lucru nu a mai fost posibil, au declarat pentru alba24.ro reprezentații sinagogii.

Yechezkel Roth are 14 copii, 11 băieți și trei fete.

La funeraliile din data de 8 martie 2021,zeci de mii de membri ai comunității au umplut străzile din Boro Park, pentru al conduce pe acesta către un avion care l-a transportat la Ierusalim.

Trupul neînsfuflețit al rabinului de Karlsburg a fost transportat pentru înmormântare în Meiron, în Țara Sfântă, unde a avut loc un alt mare cortegiu.

Cine a fost străbunicul rabinului Roth

Rabinul Yeheskel Paneth este care cel care a ridicat în Alba Iulia prima sinangogă de zid din Transilvania, în 1840.

Rabinul Şef a păstorit comunitatea între 1823 şi 1845 și a avut un rol covârşitor în organizarea şcolilor religioase, instalarea de rabini în diferite localităţi din Transilvania, ridicarea de sinagogi noi şi modernizarea vieţii sociale şi a justiţiei comunitare.

CITEȘTE ȘI: FOTO – VIDEO: Fotografii vechi de 80 de ani cu elitele orașului. Emoția unei femei din Israel după ce și-a revăzut tatăl pe Alba24

A fost un mare gânditor. Evreii din Alba Iulia i-au păstrat amintirea, considerându-l unul dintre înţelepţii cu trecere în faţa lui Dumnezeu. Există credinţa că dorinţele înscrise pe bileţelele depuse în capela rabinului Paneth, vor fi îndeplinite.

În fiecare an zeci de persoane vin la cimitirul evreiesc din Alba Iulia pentru a-i vizita mormântul. Aceștia sunt descendenţii familiei sale, răspândiți în toată lumea.

sursă: amimagazine.org, geni.com, wikipedia.org, youtube.com

sursă foto: wikipedia.org

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax