Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO – VIDEO: Fotografii vechi de 80 de ani cu elitele orașului. Emoția unei femei din Israel după ce și-a revăzut tatăl pe Alba24


Publicat

z

NoraDe la 2.000 de kilometri depărtare, din Asqelon (sudul Israelului), Nora Iancu este interesată de ceea ce se întâmplă în Alba Iulia, orașul din care a emigrat în anii `80. Când și-a văzut tatăl în câteva fotografii vechi de 80 de ani, postate într-un articol pe alba24, a fost extrem de emoționată și a decis să ne scrie. Este vorba despre un articol în care apăreau fotografii ale elitelor orașului din anii `30 ai secolului trecut, alături de mașinile lor luxoase. Identitatea și poveștile personajelor din fotografii nu erau cunoscute, însă locurile din oraș erau ușor de identificat.

”Am văzut pe alba24.ro articolul cu mașinile de lux… Am văzut pe tata în câteva fotografii făcute între 1936-1938. De la tata știu că în 1938, când și-a cumpărat mașina, în Alba Iulia, cu mașina lui au fost 3 în total. Mandel avea o mașină… a fost medic. (…) Spre marea mea surpriză, în mai multe fotografii a fost tatăl meu. Tatăl meu, Weinberger Israel (Zili). După 80 de ani, am trăit așa emoții… După 80 de ani!!! Așa o surpriză… și fiul meu se bucură de bunicul său și le-a arătat și fetițelor lui. Pentru mine este ceva deosebit. Înseamnă că tatăl meu a intrat în istoria orașului. În orice caz, mi-a făcut mare plăcere să revăd că sunt oameni care se ocupă cu istoria veche a orașului meu natal, Alba Iulia – Bălgrad. Mulțumesc!” ne-a scris Nora Iancu.

Istoria ”lumii bune” a orașului, prin ochii unui copil

Nora Iancu este unul dintre puținii oameni care mai cunoaște din experiență directă istoria ”lumii bune” a Bălgradului, numele vechi al orașului. I-a întâlnit pe cei mai prosperi oameni din Alba Iulia secolului trecut și a crescut în comunitatea evreiască destul de numeroasă la acea dată. Mai jos, redăm informațiile pe care ni le-a transmis aceasta, după apariția articolului cu fotografiile în care apărea tatăl ei, proprietarul mașinii cu „numărul trei” în oraș.

Weinberger Israel - Zili”Tata a locuit cu părinții în casa lor, pe strada București, unde am locuit apoi și eu cu ei, după moartea parinților lui (o perioadă după căsătorie tata a stat pe strada 1 Mai nr. 7 cu mama, în curte cu dr. Abraham Isac, acolo m-am născut și eu), iar de la 7 ani ani am stat în casa rămasă tatalui după moartea bunicilor.Eu am locuit acolo până în 1986, când am emigrat în Israel (tata a murit în 1981, mama a emigrat în 1984).

Născut în 1904, a crescut într-o familie bogată din Alba Iulia, (a avut o soră mai mică cu 2 ani, Ghizela) și a  făcut școala primară și apoi liceul în Alba  Iulia, terminând  prin 1922. Părinții lui erau mici comercianti având magazine cu alimente și băuturi, iar el probabil îi mai ajuta. În aceea perioada , erau mai multe familii înstărite, comerciantți, medici; aici pot insira: familia Grunberger Jani, fratele lui din fotografie în spatele lui tata, Feri,(aceasta familie avea până prin 1975-1978 un magazin comercial pe strada 30 Decembrie), familia Nathan Benjamin (zis Căldăraru), – soțul  Gizelei, mătușa mea; aceștia  stăteau pe strada Tudor Vladimirescu unde au avut câteva case… Mai era familia Osfeld care aveau două fete și doi băieți, unul fiind doctorul oftalmolog Ostfeld. Cea mai bogată era familia Gluk, care avea multe construcții mari în Alba Iulia, cea din centru pe colț unde este ”gospodina, o cofetarie și un magazin alimentar (clădirea cu ceas din centru), iar pe partea cealalta alte clădiri. Alta era fabrica de  spirt de pe str Traian, strada paralela cu șoseaua principală care merge spre gară și numeroase grădini, vii cu struguri etc. Mai era doctorul Abraham Isac, medic renumit care a lucrat până în 1975 (avea 72 ani). Ordinea ar fi de fapt Gluk, Nathan, Ostfeld, Weinberger… asta după câte îmi amintesc din ce mi se spunea, și îi și cunoșteam personal pe o parte dintre aceștia.

Zili si masina lui iubita - 1938În anii 1936-1938, în Alba Iulia au fost 2 mașini, a treia a fost cumparată de tata în 1938. Mașinile erau americane. Moda hainelor, era cam aceeași la toți, probabil era moda luată din exterior. Cei de la sate or fi avut alt port, dar în Alba Iulia nu știu dacă atunci erau mai mult de 5000-7000 locuitori.

Tata W.Zili, a învățat 2 ani școala de șoferi la care se făcea și mecanica, și după ce a absolvit, a vrut să-și cumpere mașină și el. Mai departe, din 1938 a lucrat cu mașina lui ca taxi și făcea multe plimbări și chefuri cu prietenii – căsătorindu-se târziu  pe la 43 sau 46 ani”.

 

Au vândut o casă pentru a recupera mașina rechiziționată în timpul războiului

”În  timpul războiului, tata a luptat pe front. I s-a luat mașina (motivul era concentrarea – dar nu i-au mai dat-o înapoi), după care, parinții lui au vândut o casă pentru a da la avocati să lucreze pentru a reprimi mașina  dusă atunci pe la Oradea încolo… și nu a reprimit acea mașina ci o rablă pe care a dat-o prin 1948 la școala de șoferi pe nimica toată. Între timp a venit și comunismul și a intrat la Sfatul  Popular, ca funcționar la administrație, dar,neplăcându-i munca de birou (repet prin acele vremuri nu învățaseră mulți carte dar el avea liceul) totuși a cerut să-l pună pe mașină șofer, că asta a fost pasiunea lui, să conducă.

1Asta era pe vremea când la sfatul popular era președinte Mureșan, erau vicepreședinți cu care a lucrat, care aveau școli, apoi facultati… dar înainte erau șefi pe care tata îi lua la liceu; zicea: mergeți la școala de noapte ? Nu zicea seral, așa să se amuze. Se ieșea la pesie pe atunci la 62 ani sau 60 la cerere, dar tata, Zili, nu a lăsat volanul până la 65 ani, iubind enorm să conducă (și mie îmi place să conduc mașina la 67 ani, de mică m-a învățat tata). A murit în 1981 febr, lasându-mi averea, casa de pe strada București nr. 30 cu marea gradina de 2550 mp, și în Cetate un pamânt 4350mp. Eu, Nora, am emigrat cu soțul și băiatul meu în 1986, la un an și 2 luni după mama.

Asta a fost adevarata poveste cu tata. Eu am mulți prieteni în Alba, pe toți îi îndrăgesc și ne reîntâlnim când se poate în țară”.

Vezi și:

FOTO: Mașini de lux și costume ”Al Capone” în Alba Iulia anilor`30. ”Elitele” orașului se îmbrăcau ca în filmele cu gangsteriȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Lev

    duminică, 03.03.2019 at 08:05

    Transmit salutări pe aceasta cale din partea mamei, doamnei Nora Iancu.Din spusele mamei l-a cunoscut pe tatăl doamnei,deoarece venea chiar și în casa bunicilor și își amintește de zâmbetul dumnealui mereu afisat, în ciuda destinului care nu i-a prea zambit.Daca doamna mai vine in Romania, mama ar dori sa o cunoască.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Recomandări ale specialiștilor pentru persoanele care s-au vaccinat anti-Covid. Ce trebuie să facă dacă resimt disconfort

Publicat

În contextul campaniilor de vaccinare anti-COVID-19 care se derulează în aproape toate ţările lumii, specialiştii oferă şi sfaturi utile pentru ca oamenii să ştie ce au de făcut după ce au fost vaccinaţi.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă, pe site-ul său, ca persoanele care resimt durere sau disconfort după vaccin să discute cu medicul curant despre administrarea unui medicament fără prescripţie medicală, cum ar fi ibuprofen sau paracetamol.

De asemenea, pentru a reduce durerea şi disconfortul la locul administrării, poate fi aplicat un prosop curat, rece şi umed peste zonă. Este indicată folosirea sau efectuarea de exerciţii cu braţul.

Pentru a reduce disconfortul cauzat de febră, se recomandă consumul de lichide suficiente şi îmbrăcăminte lejeră.

Se impune apelarea medicului dacă roşeaţa sau sensibilitatea la locul administrării vaccinului creşte după 24 de ore şi dacă reacţiile adverse nu par să dispară după câteva zile.

De asemenea, Serviciul federal rus pentru supravegherea în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor Rospotrebnadzor recomandă ca cei cărora le-a fost administrat vaccinul să nu se expună la frig şi nici să se supraîncălzească, să evite stresul şi consumul de produse la care ştiu că au alergie, relatează TASS.

Academicianul Viktor Tutelian, consultant nutriţionist pe lângă Ministerul Sănătăţii rus, atenţionează să se evite timp de trei zile umezirea locului în care a fost injectat vaccinul, precum şi băile publice şi saunele. De asemenea, tot atâta timp ar trebui evitate activităţile fizice susţinute şi sportul.

Totodată, persoanele care au fost vaccinate împotriva COVID-19 ar trebui să acorde atenţie necesarului de vitamina D în organismul lor şi, dacă e nevoie, să elimine această deficienţă. Totodată, li se recomandă să consume alimente cu un conţinut ridicat de proteine. ‘Vaccinul se administrează pentru a stimula producerea de anticorpi specifici, iar anticorpii sunt structuri proteice. De aceea este mare nevoie de proteine, adică ouă, carne, peşte. Este important ca acestea să nu lipsească din alimentaţia zilnică’, explică Viktor Tutelian.

Întrucât alcoolul poate reduce sensibil imunitatea şi astfel poate face ca vaccinarea să fie ineficientă sau lipsită de sens, celor care se vaccinează li se recomandă să renunţe la consumul de băuturi alcoolice timp de trei zile după vaccinare.

Femeile şi tinerele sunt sfătuite să amâne cu două-trei luni după vaccin planificarea unei sarcini sau efectuarea unei ecografii. Sarcina este un factor de risc în cazul infectării cu SARS-CoV-2, conform experţilor ruşi. Sunt expuse unui risc ridicat în special femeile cu comorbidităţi.

Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii din Rusia – la fel ca instituţiile din domeniul sănătăţii din alte ţări – subliniază că riscurile în cazul vaccinării sunt mult mai mici decât posibilele consecinţe ale infectării cu SARS-CoV-2.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Voluntarii din Alba Iulia adună capace de plastic pentru cazuri medicale. Povestea unei campanii atipice

Publicat

Voluntarii din Alba Iulia s-au alăturat unei campanii naționale care presupune strângerea de capace de plastic, pentru cauze umanitare. 

Aceștia se organizează cu ajutorul grupului de Facebook ”Fapte bune din Alba”. Capacele strânse se adună la câteva magazine din oraș, care îi sprijină pe voluntari, lista lor fiind publică pe grupul respectiv.

Capacele sunt duse la Cluj, unde sunt preluate de Capace cu suflet și vândute, iar banii adunați din reciclarea lor sunt dublați de o persoană cu suflet mare, pe care inițiatorii campaniei o numesc ”îngerul sau păzitor” și care dorește să rămână anonimă.

Banii strânși sunt apoi donați spre diverse cazuri medicale.

  • Una dintre donațiile din anul 2020 a mers către Căsuța Blondie, un spațiu de tranzit realizat de Asociația Blondie, care oferă dreptul la viață și la dezvoltare copiilor bolnavi și singuri, celor care provin din familii cu probleme sociale, care au suferit intervenții chirurgicale complexe sau care au nevoie de un mediu atent controlat pentru o perioadă de timp, după externare.

Voluntarii strâng doar capace datorită raportului volum/greutate și a faptului că pot fi usor stocate și transportate față de alte tipuri de materiale reciclabile.

Sunt bune aproape orice de capace de plastic: de la PET-uri, sticle de lapte, iaurt, gel de duș, șampon, balsam, detergent de vase, stick-uri de lipici, tuburi de muștar, ketchup, de la borcanelele de plastic cu gumă de mestecat, de la borcanele de Nutella, de la cutiile de medicamente sau vitamine, capace de la spray-uri sau creme de față și de corp și multe altele.

Campania a început în 2013, la Cluj, iar treptat a prins amploare mare: se colecteaza acasă, la serviciu, la restaurante, la cafenele, la școli și la gradinițe și oriunde altundeva dorește lumea.

De atunci s-au strâns tone de capace, care au fost transformate în bani pentru cazuri speciale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sporuri de până la 7,5% din salariu pentru polițiști, cu impact bugetar de 119 milioane lei. Precizările ministrului de Interne

Publicat

Aproximativ 76.000 de angajați ai Poliției Române primesc din luna ianuarie sporul de titlu de specialist de clasă, care se calculează ca procent din salariul de bază și este acordat în trei trepte, de 2,5%, 5% și 7,5%.

Declarația a fost făcută de Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, pentru G4Media.ro

”Am ajuns la o soluție cu sindicatele încă din decembrie anul trecut, ceea ce înseamnă că acest spor a intrat în plată în ianuarie. Este un spor care exista în legislație, dar nu fusese acordat până acum, și noi am reușit să îl acordăm”, a spus Bode pentru G4Media.ro.

Acordarea sporului are un impact bugetar de 119 milioane de lei anual, potrivit ministrului de Interne.

El a mai spus că sindicatele din poliție, care au organizat proteste în care denunță înghețarea salariilor, ar trebui să îi informeze pe angajați despre noul spor plătit.

Mai multe sindicate ale poliției au protestat în ultimele două săptămâni, reclamând înghețarea salariilor la nivelul anului 2020, în contextul în care zeci de mii de angajați din sectorul privat fie și-au pierdut locul de muncă în pandemie, fie au veniturile scăzute.

sursă: g4media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Concurs MAI: Peste 8000 de candidați au dat proba scrisă pentru a deveni ofițeri de poliție. Câte locuri sunt

Publicat

Peste 8.000 de candidați, subofițeri și agenți de poliție, au susținut proba scrisă pentru ocuparea a 1.317 posturi de ofițer/ofițer de poliție în Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Selecția s-a organizat pentru trecerea în corpul ofițerilor/ ofițerilor de poliție a maiștrilor militari/ subofițerilor/ agenților de poliție, a anunțat MAI, potrivit dcnews.ro.

Vezi și Ministrul de Interne: Peste 18.000 de candidaturi pentru 2.086 de locuri, la concursurile de trecere în corpul ofiţerilor

Având în vedere numărul mare de posturi scoase la concurs pentru trecerea agenților/subofițerilor în corpul ofițerilor, respectiv 2.086, s-a luat decizia susținerii probelor de concurs etapizat, începând cu 8 ianuarie, precizează MAI într-un comunicat de presă.

Dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne cărora le-a fost aprobată demararea procedurilor de concurs, un număr semnificativ de posturi pentru care s-a organizat concursuri a fost din cadrul Poliției Române (1.210), Jandarmeriei Române (220), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (304), Poliției de Frontieră (147).

O pondere importantă a acestor posturi au avut-o cele din cadrul structurilor operative.

În situația posturilor din aceeași specialitate pentru care s-a organizat concurs,  au fost constituite comisii centrale de concurs, care au elaborat subiectele și grilele de corectare în mod centralizat, în condiții de confidențialitate, măsuri care au fost adoptate și în ceea ce privește distribuirea lor la nivelul unităților organizatoare.

Totodată, au fost dispuse măsuri care vizau identificarea și prevenirea unor situații de conflict de interese, în scopul evitării vicierii procedurilor de concurs și al asigurării tratamentului egal al candidaților, fără discriminări.

Conducerea ministerului a solicitat structurilor organizatoare să ia toate măsurile pentru desfășurarea concursurilor în cele mai bune condiții astfel încât să fie respectate atât regulile de protecție sanitară, cât și toate condițiile de legalitate. În acest context, inclusiv Corpul Național al Polițiștilor, Direcția Generală Anticorupție și Direcția Generală de Protecție Internă au acordat sprijin de specialitate pentru a garanta transparența și corectitudinea procedurilor de concurs.

La nivelul structurilor organizatoare, atât pe parcursul desfășurării probei scrise, cât și ulterior, nu au fost semnalate situații de nerespectare a procedurilor legale privind confidențialitatea subiectelor și a grilelor de corectare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate