Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vremea în România, în săptămâna 20-26 noiembrie 2023: Un nou ciclon mediteranean aduce multe ploi. La munte, lapoviță și ninsoare

Publicat

iarna zapada munte vremea prognoza meteo romania vremea pana aproape de craciun

Prognoza meteo în săptămâna 20-26 noiembrie 2023: Vremea continuă să fie rece la nivelul întregii țări, temperaturile scad simțitor. Sunt așteptate multe ploi, iar la munte precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Un nou ciclon mediteranean, dar și un ciclon islandez, vor fi responsabile de precipitațiile consistente din această săptămână.

Potrivit prognozemeteo, vremea în săptămâna 20-26 noiembrie 2023 aduce valori negative în special la începutul săptămânii. Apoi se mai încălzește puțin spre mijlocul săptămânii, după care vremea se răcește din nou.

Citește și: Vremea în Alba, săptămâna 20-26 noiembrie: Vreme capricioasă, cu frig, ploaie și burniță. Ninsori la munte. Prognoza pe localități

În județul Alba, vremea va fi rece și mohorâtă. Temperaturile minime coboară până la valori negative. La munte va fi frig, cu minime de -5 grade Celsius și perioade cu ploaie înghețată și ninsoare.

Vremea în România, în săptămâna 20 – 26 noiembrie 2023. Temperaturi minime

Începem săptămâna cu temperaturi minime negative în mare parte din țară.

Moldova, Muntenia, zonele montane, Dobrogea nu vor trece de –3, –1 grad, valori care vor fi prezente și prin depresiunile Transilvaniei.

Vezi și Un ciclon ”bombă” generează două furtuni de iarnă în Europa. Gerrit și Henk vor aduce iarna dinspre Vest, în câteva zile

Prin sudul Dobrogei, Oltenia, Transilvania, Maramureș vor fi minime de 0 – 2 grade, iar prin Banat, Crișana și SV extrem al Olteniei se vor înregistra 3 – 5, izolat chiar 6 grade.

Minimele de marți vor fi cuprinse, la nivelul întregii țări, între 3 – 5 grade, doar prin Moldova, zonele montane și nordul Dobrogei sunt posibile valori de 0 – 2 grade.

Pe crestele montane vor fi temperaturi negative (-3, –5 grade).

Miercuri avem valori minime în creștere cu un grad, două, astfel că vorbim, la nivelul întregii țări, de temperaturi cuprinse între 5 – 7, 8 grade.

Mai rece va fi tot prin nordul și centrul Moldovei, zonele montane (1 – 3 grade), pe crestele montane (-1, –3 grade), în timp ce în Dobrogea am putea ajunge la minime de 9 – 11 grade.

Dimineața zilei de joi aduce minime extrem de scăzute prin Banat, Crișana, nordul Moldovei, Maramureș (-2, –4 grade).

Prin restul Transilvaniei, Moldova, zonele montane vor fi minime în jurul a –1, +1 grad. Mult mai bine va fi prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cu minime de la 4 spre 7, 8 grade.

Vineri avem minime de la 1 la 3, 4 grade în toată țara, cu –1, –3 grade prin zonele montane, Transilvania și Maramureș.

Weekendul ne trece și el de la o dimineață de sâmbătă cu minime de 5 – 7, 8 grade la o zi de duminică cu doar –1, –0 grade prin nordul și centrul Moldovei, –3, –5 grade la munte, 1 – 3, 4 grade prin Transilvania, Maramureș, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, vestul Banatului.

Sudul Banatului și Crișana vor avea parte de minime cuprinse între 5 – 7, 8 grade.

Vremea în România, în săptămâna 20-26 noiembrie 2023. Temperaturi maxime

Luni avem maxime de la 1 – 3 grade prin zonele montane, NE și estul Moldovei, la 4 – 6 grade prin nordul Crișanei, Maramureș, Transilvania, sudul Moldovei și Dobrogea, respectiv 8 – 10, 11 grade prin centrul și estul Munteniei, sudul Dobrogei, sudul Crișanei.

Vestul Munteniei, Oltenia și Banatul se vor bucura de maxime de la 12 la 14, 15 grade.

Marți avem maxime de la 11 spre 13, 14, izolat 15 grade la nivelul întregii țări.

Ceva mai rece va fi prin nordul Moldovei (7 – 9 grade) ș zonele montane (5 – 7 grade) cu 1 – 3 grade pe creste.

Maximele de miercuri vor fi de 4 – 6 grade prin Moldova, sudul Transilvaniei, 2 – 3 grade prin zonele montane (cu –2, –3 grade pe creste). Pentru restul țării sunt așteptate valori de 9 – 11, 12 grade.

Joi rămânem cu maxime de 7 – 9, 10 grade prin Oltenia, Muntenia, sudul și centrul Moldovei, Dobrogea și sudul Transilvaniei, respectiv 3 – 5 grade la munte și prin restul Transilvaniei, Crișana și Maramureș.

Vineri sunt așteptate temperaturi de 9 – 11, 12 grade prin cea mai mare parte a țării, valori mai scăzute vor fi posibile prin Transilvania, Crișana, Maramureș (5 – 7 grade), în timp ce la munte vor fi numai valori negative (-0, –2, –3 grade).

Weekendul vine cu maxime de 12 – 14, 15 grade prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, respectiv 8 –10 grade prin sudul Transilvania, Banat, Crișana, iar Maramureș și Moldova vor avea o zi de sâmbătă cu maxime spre 4 – 6, 7 grade.

Încheiem săptămâna cu temperaturi de primăvară prin sudul extrem al Munteniei (16 – 18 grade), valori care vor fi posibile și prin sudul Dobrogei.

Prin dealurile Moldovei, nordul Dobrogei, al Munteniei, Oltenia, sudul Transilvaniei vor fi maxime de 10 – 12, 13 grade. Crișana, Maramureș, nordul și centrul Transilvaniei, Moldova, vor avea maxime de la 7 spre 8, 9 grade.

La munte vorbim de valori ușor negative (-1, –3 grade).

Vremea în România, în săptămâna 20-26 noiembrie 2023. Precipitații

Pe timpul nopții de duminică spre luni avem parte de ninsori prin Moldova, zonele montane, respectiv ploi prin Banat și Crișana. Odată cu orele după amiezii un front de precipitații pătrunde prin Crișana și se extinde rapid și în Maramureș, Transilvania.

La început vorbim de ploi, dar, odată cu orele serii, nu sunt excluse, prin nordul Transilvaniei mai ales, inclusiv lapovițe și ninsori.

Doar prin Maramureș este posibil să acumulăm un 7 – 10 l/mp.

Odată cu după amiaza zilei de marți intrăm sub influența unui nou ciclon mediteraneean, care va pătrunde prin Banat și Oltenia, iar până la finalul zilei ploile se vor extinde în tot Banatul, prin Crișana, , nordul Munteniei și Oltenia, sudul Transilvaniei. La munte vor fi lapovițe și ninsori.

Același ciclon va aduce ploi în aproape toată țara miercuri, iar la munte vor continua lapovița și ninsorile.

NU vor fi cantități impresionante,  doar prin sudul Banatului, Munții Banatului, nordul Dobrogei și sudul Moldovei am putea să strângem un 7 – 10 l/mp.

În prima parte a zilei de joi ploile mai sunt prezente prin Oltenia, Muntenia.

Odată cu ziua de vineri, nordul țării intră sub influența unui ciclon islandez care va aduce toată pleiada de precipitații: prin Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei, zonele montane.

În aceste regiuni vor fi ploi, lapoviță și ninsori.

Sunt posibile și cantități de 10 – 15, izolat 20 de l/mp, mai ales prin Maramureș, nordul Transilvaniei, al Moldovei și Orientali.

Duminică, precipitațiile vor prefera tot aceste zone.

Ninsori în zonele mai înalte, ploi în restul zonelor din banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei.

Vremea în România, în săptămâna 20-26 noiembrie 2023. Context sinoptic

Și săptămâna care urmează va fi caracterizată tot de prezenta unor centri barici de joasă presiune, asociați unor nuclee depresionare, care, pe fondul unei ciclogeneze puternice în Atlantic, dar și cu o Mediterană mult mai activă, vor trimite din nou spre țara noastră precipitații.

Precipitații care vor fi inițial aduse de un nou ciclon, care își va croi drum spre regiunea noastră mai ales pe parcursul zilei de miercuri.

Un ciclon mediteraneean mult mai sudic de data aceasta, forțat și de avansul dorsalei Anticiclonului Azoric spre bună parte din vestul, centrul și estul Europei.

Din a doua parte a săptămânii și până la finalul intervalului de prognoză de interes pentru noi devine un ciclon islandez care va coborî destul de mult și va reuși apoi să acapareze cea mai mare parte a continentului, inclusiv țara noastră.

Contextul sinoptic al săptămânii va fi în continuare influențat și de prezența unor nuclee de aer rece în altitudine.

Nici fronturile atmosferice nu ne vor ocoli, marți suntem sub un front de ocluziune iar miercuri avem parte de un front cald în sud și în bazinul Mării Negre și un front de ocluziune în nordul țării.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, ne așteaptă o săptămână extrem de dinamică, cu alternanțe de la o zi la alta: un aer mai cald luni și marți, urmat de o răcire miercuri și joi, un nou puseu cald vineri.

Sâmbătă, o masă de aer arctic reușește să coboare și spre țara noastră, dar este extrem de rapid dislocată duminică de aerul cald.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax