Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

WEEKEND plin în ALBA! Aflați ce evenimente din județ nu trebuie să ratați: concerte, târguri, lansări de carte, festivaluri și expoziții


Publicat

Weekend-ul care începe cu siguranță nu ne va găsi între patru pereți, deoarece întreg județul Alba va fi încărcat de evenimente. Concerte, festivaluri, expoziții chinologice, târguri de carte,  dar și expoziții sunt doar câteva dintre motivele pentru care nu trebuie să rămânem în casă. Pentru a fi siguri că nu veți rata nici unul dintre  aceste spectacole, v-am pregătit un calendar al evenimentelor ce vor avea loc în Alba în acest sfârșit de săptămână.

VINERI

Târgul de Carte Alba Transilvana -„Cartea care te cucerește” revine la Alba Iulia, pentru a VI-a oară, la Târgul de Carte „Alba Transilvana”. De vineri, 10 mai, până duminică, 12 mai, peste 60 de edituri din toată țara își vor prezenta cele mai noi producții editoriale și nu numai. Zeci de volume vor fi lansate în compania autorilor și a unor oameni de cultură de cea mai înaltă clasă.

Sărbătoarea Libertății la Blaj – Municipiul Blaj va fi în următoarele zile gazdă de seamă pentru toți cei care îi vor trece pragul. ”Sărbătoarea  Libertății”, un eveniment de suflet al administrației locale, va aduce în Mica Romă proiecții de film, simpozioane, concerte, parade cu torțe și concursuri de poezie, manifestări care continuă până în 18 mai.

Play for May-R.Y.MA., Alba Iulia – Artă, muzică, dans, cultură, jocuri şi multă distracţie. De toate acestea vor avea parte cei care vor participa în perioada 9-12 mai la cea de-a cincea ediție a festivalului „Play for May” din Alba Iulia. Cele patru zile ale evenimentului debutează cu vernisajul expoziţiei de pictură Remus Ilisie și Dacian Hopârtean.

Festivalul Internațional Lucian Blaga Lansări de carte, sesiuni de comunicări, recitaluri muzicale, un film documentar, o expoziție de pictură vernisată „sub cireș, lângă fântâna din curte” sunt doar câteva dintre momentele ce se vor desfășura la Casa Memorială de la Lancrăm și ce compun programul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”. Un moment special va fi „In Memoriam Gheorghe Maniu”, dedicat inițiatorului acestui festival, plecat dintre cei vii anul trecut.

Festivalului Naţional “La Porţile Apusenilor” – Vineri, 10 mai, Şcoala cu clasele I-VIII “Avram Iancu” din Alba Iulia organizează cea de-a V-a ediţie a Festivalului Naţional “La Porţile Apusenilor”. În cadrul acestui proiect s-au înscris aproximativ 350 de reprezentanţi din diferite zone ale ţării. Festivalul este o modalitate de a transmite şi perpetua tezaurul cultural al zonei Apusenilor, dar şi o competiţie pentru elevii care vor participa în secţiunile din cadrul acestui proiect.

Vocile Cetății, Alba Iulia – Un grup de 10 voci de excepție din țară se vor întrece și în acest an pentru a câștiga marele premiu în valoare de 1.000 de euro la cea de-a II-a ediție a Festivalului Concurs de Muzică Ușoară “Vocile Cetății”. Evenimentul se va desfășura și de această dată pe durata a două zile, 10-11 mai, sub umbrela Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

SÂMBĂTĂ

Nu uitați să treceți din nou pe la Târgul de Carte din Alba Iulia, să petreceri la Sărbătoarea Libertății de la Blaj, să dansați la concertele de la Play for May și să mergeţi pe la Casa de Cultură a Sindicatelor pentru a afla cine sunt marii câștigători ai celei de a II-a ediții a Festivalului Vocile Cetății. Toate aceeste evenimente vor continua întreg weekend-ul. Pe lângă acestea, iată și alte motive să ieșiți din casă:

Expoziție de Artă Tradițională la Blaj – Sâmbătă, 11 mai, începând cu ora 12.00, Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” din Blaj găzduieşte vernisajul celei de-a V-a ediţii a Expoziţiei de Artă Tradiţională. În cadrul expoziţiei vor fi prezentate obiecte de lemn, ţesături, boderie, icoane pictate ale meşterilor populari din judeţul Alba.

Concert de chitară clasică la Catedrala Romano Catolică Sf Mihail Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis îi invită pe albaiulieni și nu numai, sâmbătă, 11 mai, de la ora 17.30, la Catedrala Romano-Catolică “Sf. Mihail”, la concertul de chitară clasică susținut de Raul Răzvan Guțu. Evenimentul este organizat în scopul strângerii de fonduri pentru echiparea unui membru al Gărzii Romane din Alba Iulia și anume Cornicerul.

Zilele Tineretului la CugirFestivalul „Zilele Tineretului” îşi deschide porţile în acest weekend, cu competiţii de cros, şah, tennis de masă şi bowling, dar şi concerte de folk cu artişti de renume şi spectacole artistice. Organizatorii şi partenerii evenimentului pun la dispoziţie şi transportul până la centrul manifestărilor, Cabana Mistreţu de pe Râul Mare.

DUMINICĂ

Festivalul Concurs Cultură pentru Cultură pe Câmpia Libertății de la Blaj Duminică, 12 mai, începând cu ora 13.oo, pe Câmpia Libertăţii din Blaj se va desfăşura cea de-a VIII-a etapă a Festivalului-concurs judeţean ,,Cultură pentru Cultură”. Evenimentul este este un proiect unic în Europa şi are scopul de a revitaliza cultura tradiţională din mediul rural şi de dezvoltare a turismului cultural în zonele istorico-etnografice ale judeţului Alba.

Treasure Hunt-vânătoare de comori în Alba Iulia Duminică, 12 mai, începând cu ora 11.00, Alba Iulia va fi ţinta vânătorilor de comori, pentru cei care doresc să cunoască mai bine monumentele istorice ale oraşului. Tinerii sunt provocaţi să participe la concursul „Treasure Hunt” (Vânătoarea de comori) organizat de echipa Kalyteros, formată din liceeni din Alba Iulia.

Show chinologic și picnic pentru metiși la R.Y.M.A – Festivalul “Play for May” desfășurat la spațiile RYMA din Alba Iulia include și un eveniment dedicat iubitorilor de patrupede. Duminică, de la ora 11.00, albaiulienii sunt așteptați la un show chinologic și picnic pentru metiși organizat în Șanțurile Cetății unde, alături de varietatea de rase de câini pe care le puteţi vedea, veți fi îmbiați și cu plăcinte calde, clătite delicioase şi mâncare la ceaun. Nici patrupedele nu vor pleca flămânde de la RYMA. Organizatorii le-au pregătit un bufet suedez care îi va face să se lingă pe lăbuțe.

 

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: DECES al unei paciente în vârstă de 60 de ani din Alba, infectată cu COVID-19. Suferea de diabet

Publicat

Un nou deces în Alba, al unei persoane infectate cu noul coronavirus, a fost anunțat oficial de autorități. Este cel de-al 20-lea caz din județ, de la începutul perioade. 

Decesul a fost anunțat miercuri. Este vorba despre o femeie de 60 de ani, al cărei test a ieșit pozitiv în data de 9 mai.

Femeia este din Cugir și a murit în cursul nopții la Spitalul Municipa din Blaj.

Deces 1219

Femeie, 60 ani, județ Alba.

Dată confirmare: 09.05.2020.
Dată deces: 27.05.2020.
Comorbidități: DZ tip II.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum vor susține examenele elevii care au febră. Precizările secretarului de stat pentru învățământ preuniversitar

Publicat

examen

Elevii care vor avea o temperatură peste 37,3 °C vor susține examenele în clase speciale.

Declarația îi aparține secretarului de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației, Rodica-Luminița Barcari.

“Noi acum lucrăm la o procedură, pentru că am cerut punctul de vedere al Ministerului Sănătății.

Vrem să avem o procedură bine fundamentată despre ce facem cu copiii care au o temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius, să fie într-o sală specială, în funcție de ce ne recomandă și Ministerul Sănătății.

Adică niciun copil să nu fie discriminat și să poată susține examenul.

Facem niște săli speciale în care ei să susțină evaluarea. În altă sală decât restul copiilor, astfel încât să nu se simtă ceilalți în pericol” a spus aceasta.

Secretarul de stat a mai spus că pentru elevii care nu pot veni fizic la examene din cauza unor afecțiuni vor fi cerute subiecte de rezervă.

Sursă: stiriedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

27 mai: Ziua psihologilor. Mesajul președintelui Filialei Teritoriale Alba a Colegiului Psihologilor din România

Publicat

psiholog sedinta

Psihologii sărbătoresc pe data de 27 mai o zi specială, dedicată aceste profesii. Preşedintele Filialei Teritoriale Alba a Colegiului Psihologilor din România, Eliza Boilă, a transmis un mesaj pentru colegii ei:

”27 mai, este o zi specială, o zi  care ne amintește că în urmă cu şaisprezece ani, în data de 27 mai 2004, Parlamentul României emitea Legea nr.213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România, acest moment reprezentând actul de naştere al noii profesii reglementate.

Este o zi specială, o zi în care psihologii merită să fie sărbătoriţi. Împreună sărbătorim profesia și profesionalismul, profesie pe care o practicăm cu empatie, responsabilitate, etică profesională, integritate, altruism.

Această profesie rămâne a fi una din cele mai importante şi necesare societății.

Anul acesta, vom sărbători Ziua Psihologului în mediul virtual, date fiind condiţiile pandemiei. Însă, chiar dacă nu ne vom putea vedea faţă în faţă, Colegiul Psihologilor din România-Filiala Alba, va organiza, în premieră, azi, 27 mai, ora 19:00, un eveniment online, găzduit de platforma Zoom.

Prin acest eveniment dorim să celebrăm această profesie nobilă, de psiholog.

În contextul actual al pandemiei cauzate de noul coronavirus, psihologii continuă să presteze servicii psihologice, prin corectitudine, tenacitate și exigență, reușind să aducă o rază de lumină și speranță în inima celor aflați la nevoie, contribuind astfel la starea de bine a comunităţii.

Haideţi, aşadar, să recunoaştem meritele acestei nobile profesii şi să-i sărbătorim împreună pe toţi aceşti oameni altruişti!

În acest context, vă aşteptăm alături de noi într-un număr cât mai mare, pentru a ne bucura împreună de toate realizările, împărtășind gândurile și emoțiile revederii .

Multă putere de muncă pentru a răspunde cu promptitudine, profesionalism, competență şi maximă responsabilitate  nevoilor societăţii, dragi colegi.

Vă doresc sănătate, prosperitate, respectul pe care îl meritați din plin, spirit de inițiativă și realizări frumoase!

La mulți ani, dragi colegi! La mulți ani, tuturor psihologilor din România!

Preşedinte Filiala Teritorială Alba a Colegiului Psihologilor din România

Psiholog, Eliza Boilă”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: 27 mai 1600, prima unire a românilor sub Mihai Viteazul. Ce s-a întâmpat la Alba Iulia acum 420 de ani

Publicat

La 1 noiembrie 1599, la trei zile după bătălia de la Șelimbăr, Mihai Viteazul intră triumfal în Alba Iulia, oraș pe care îl va transforma, după cucerirea Moldovei, în prima capitală a celor trei țări.

La 27 mai 1600, Mihai Viteazul emite un hrisov care atestă Unirea și se intitulează „voievod și domn a toată Țara Românească și al Ardealului și al Țării Moldovei”. 

Citește și: FOTO Cum arăta Mihai Viteazul ÎN REALITATE? Un sculptor l-a recreat pe baza unor cercetări antropologice din 1920

27 mai 1600 este ziua în care, pentru prima oară, un conducător român apare în documente purtând titlul de “Domn al Ţării Româneşti, Ardealului şi Moldovei”.

La această dată, Mihai Viteazul, în urma campaniilor desfăşurate în Transilvania şi Moldova, devine oficial conducător al celor trei ţări româneşti.

„De la 1600, nici un român n-a mai putut gândi unirea fără uriaşa lui personalitate, fără paloşul sau securea lui ridicată spre cerul dreptăţii, fără chipul lui de curată şi desăvârşită poezie tragică.” Nicolae Iorga despre Mihai Viteazul.

Campania militară a fost una rapidă şi încununată de succes, atât în luptele dintre Mihai Viteazul şi Andrei Bathory (desfăşurate în perioada 18-28 octombrie 1599 la Şelimbăr), câştigate de domnul român, care, la 1 noiembrie 1599 intră triumfător în Alba Iulia, cât şi prin cucerirea Bacăului, unde îl înfrânge pe domnitorul moldovean Ieremia Movilă, la 10 mai, urmată de de predarea fără luptă a cetăţii Suceava de către garnizoana moldoveană.

Încă de la venirea sa la domnie, în septembrie 1593, Marele domn vizează realizarea celor două mari
idealuri: Independenţa şi Unirea. Pentru înfăptuirea lor îşi va stabili cu luciditate obiectivele şi priorităţile.

Într-o primă etapă va urmări câştigarea neatârnării faţă de Poarta Otomană. Cu clarviziunea unui diplomat şi strateg iscusit, el îşi întăreşte alianţele cu vecinii, în primul rând cu Aron Vodă, domnul Moldovei şi cu Sigismund Bathory, principele Transilvaniei, după care va adera la alianţa antiotomană „Liga Sfântă”. Lupta începe.

Cu toată rezistenţa opusă, cei peste 100.000 de ostaşi turci reuşesc să treacă Dunărea şi la Călugăreni, pe 23 august 1595, domnitorul obţine o victorie pe care Nicolae Bălcescu o caracterizează ca „fiind briliantul cel mai strălucit al cununei gloriei româneşti”.

După ce turcii sunt alungaţi, Mihai îşi concentrează eforturile pentru a realiza cel de-al doilea mare vis. Unirea, în condiţiile în care era înconjurat doar de adversari: în Transilvania, principele Andrei Bathory, favorabil unei alianţe cu turcii şi interpret al intereselor Poloniei, iar în Moldova Ieremia Movilă, devenit domn cu ajutorul marii nobilimi poloneze şi care vroia scaunul Ţării Româneşti pentru fratele său Simion Movilă.

În acest context, Mihai porneşte la îndeplinirea marelui ideal al unităţii româneşti. După victoria de la Şelimbăr, Marele domn intră în Alba Iulia cu mare triumf, la 1 noiembrie 1599. Era primul act al Unirii.

La 24 aprilie 1600 domnul pleacă din Alba Iulia, îndreptându-se spre Moldova. La 4 mai ajunge lângă Trotuş şi aici are loc celebra scenă povestită de Bălcescu, după care „moldovenii nu stătură mult în cumpănă, într-o clipă 15.000 dintr-înşii punându-şi cuşmele în vârful lăncilor, cu mare strigare de bucurie trecură în tabăra lui Mihai”.

Se înfăptuia, astfel, prima Unire politică a celor trei ţări româneşti, în hotarele ce reuneau, în cea mai mare parte, teritoriul vechii Dacii, deziderat major şi aspiraţie seculară a poporului nostru.

Toate actele pe care le-a săvârşit la Alba Iulia şi la Iaşi indicau una şi aceeaşi preocupare: de a întări unitatea celor trei Ţări Româneşti şi de a reda poporului român măreţia pe care a avut-o în vremea vechii Dacii. De aici, din Iaşi, emite cel dintâi act şi bate cea dintâi medalie, care-l înfăţişează ca „Domn al Ţării Româneşti, al Ardealului şi a toată Ţara Moldovei”.

La 6 iulie 1600, în punctul cel mai înalt al destinului său, Mihai îşi confecţiona binecunoscuta pecete pe care figurează cele trei ţări române surori. Din acest motiv, el este considerat de istoriografia românească primul unificator al poporului român şi erou naţional.

Născut în anul 1558, Mihai Viteazul a fost ban de Mehedinţi, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Ţării Româneşti şi, pentru o scurtă perioadă, în 1600, conducător al celor trei ţări ce formează România: Ţara Românească, Transilvania şi Moldova.

Surse: Rador, Historia

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate