Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ZILE LIBERE 2015: Perioadele de sărbători legale în care nu se lucrează, după minivacanţa de Rusalii

Publicat

zi libera picnic După minivacanţa de Rusalii, care pentru bugetari include şi ziua de luni, 1 Iunie, nu vor mai fi weekend-uri prelungite, până la toamnă. Desigur, începe perioada concediilor, aşa că angajaţii de la stat sau privat vor mai avea ocazii să se relaxeze.

Potrivit Codului Muncii, şi a doua zi de Rusalii este sărbătoare legală în care nu se lucrează, pe 1 Iunie, care coincide în acest an cu Ziua Internaţională a Copilului.

Tot luni, credincioşii ortodocşi prăznuiesc Sfânta Treime.

Spre sfârşitul verii, pe 15 august, este sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, însă pică sâmbăta.

În total, în 2015, românii au 13 zile libere, însă doar opt sunt în timpul săptămânii, restul fiind în weekend.

Citeşte şi ZILE LIBERE 2015: Minivacanţele și sărbătorile legale. Mai multe zile în care nu se lucrează. Doar opt în cursul săptămânii

Sărbătorile legale stabilite prin Codul Muncii sunt: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, 1 Decembrie, două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Angajaţii care nu au liber de sărbătorile legale – unii salariaţi din mediul privat sau cei din sectoarele de activitate bugetară în care trebuie asigurată permanenţa – au drept de compensare cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

ZILE LIBERE până la sfârşitul anului 2015:

Rusaliile

– 31 mai: duminică

– 1 iunie: luni

Adormirea Maicii Domnului

– 15 august: sâmbătă

Sfântul Andrei

– 30 noiembrie: luni

Ziua Naţională a României

– 1 Decembrie: marţi

Crăciunul

– 25 decembrie: vineri

– 26 decembrie: sâmbătă.

Ziua de 24 ianuarie a fost declarată sărbătoare naţională, cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române din 1859, însă se lucrează.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax