Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Zile libere 2023: cât va dura minivacanța de Ziua Națională, 1 Decembrie, în acest an. Drepturi pentru salariați

Publicat

Zile libere 2023: Următoarea minivacanță pentru români este cea de Ziua Națională, 1 Decembrie. Perioada include și ziua liberă de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie.

În total, angajații de la stat și unii dintre cei din companii private vor avea patru zile libere.

În acest an, data de 30 noiembrie pică joia, urmată de Ziua Națională, 1 decembrie, vineri – ambele zile libere legale, după care urmează cele de weekend.

Ziua liberă din 30 noiembrie – Sfântul Andrei, ocrotitorul României

În 30 noiembrie, este sărbătorit Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, considerat Ocrotitorul României, Apostolul românilor sau creştinătorul poporului român. Numeroase biserici şi mănăstiri l-au luat ca ocrotitor, prăznuindu-l în fiecare an.

Data a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012, adoptată de Senatul României, în 23 noiembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor, în 26 iunie 2012, iar apoi promulgată prin Decretul nr. 517 din 20 iulie 2012 al Preşedintelui României.

Această zi a fost instituită ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, în urma demersurilor repetate ale Bisericii Ortodoxe Române adresate Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului României.

Tradiţia şi folclorul românesc amintesc despre prezenţa Sfântului Apostol Andrei în părţile Dobrogei, unde apostolul şi însoţitorilor săi şi-au găsit loc de odihnă într-o peşteră.

În anul 1943, episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos a sfinţit acest aşezământ cu numele de „Peştera Sfântului Apostol Andrei”. În prezent, în acest loc a fost ridicat un complex monahal, „Mănăstirea Sfântului Apostol Andrei”, potrivit Agerpres.

Minivacanțe 2023. Zile libere până la finalul anului

  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi
  • 1 Decembrie (Ziua Națională a României) – vineri (minivacanță de 4 zile de Sfântul Andrei și Ziua Națională, plus weekend, joi-duminică, 30 noiembrie – 3 decembrie)
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – luni și marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 23-26 decembrie)

Drepturi pentru salariați

Salariații care trebuie să lucreze și în zile de sărbătoare legală au dreptul la compensaţii.

Angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax