ACTUALITATE
FOTO: Pumnal curb de tip „sica”, al elitelor aristocratice dacice, expus la Muzeul Unirii. A fost descoperit în luna ianuarie de Tudor Ponoran
Un pumnal curb de tip sica descoperit întâmplător, de Tudor Ponoran, în localitatea Bulbuc, comuna Ceru Băcăinţi este exponatul lunii iulie la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Arma dacică are o lamă curbată şi o secţiune triunghiulară, având un şanţ de scurgere a sângelui de-a lungul lamei şi motive zoomorfe sau geometrice încrustate pe lamă. Tudor Ponoran a spus că până acum a mai descoperit monezi, dar acest pumal găsit cu un detector de metale alături de alte artefacte este inedit pentru faptul că aparţinea elitelor aristocratice ale Regatului dac.
Pumnalul curb tip sica face parte dintr-o colecţie de arme şi unelte, descoperită întâmplător, în luna ianuarie a acestui an, în apropiere de Zlatna de Tudor Ponoran, fiul primarului din Zlatna. Mai exact în localitatea Bulbuc, comuna Ceru Băcăinţi, unde au fost găsite cinci astfel de pumnale – cel expus la Muzeul Unirii fiind cel mai spectaculos, dar şi trei zăbale de tip tracic, un pinten şi şase suliţe.
Citeşte şi FOTO: Descoperire arheologică de senzaţie în apropiere de Zlatna. Morminte dacice în care s-au găsit mai multe tipuri de arme și unelte
Tudor Ponoran spune că pumnalul curb de tip sica, expus în această lună la Muzeul Unirii, este piesa de excepţie pentru că „are şi o teacă foarte bine conservată. Din câte ştiu, sunt 60 de astfel de pumnale în toată România, dar acesta este în primele zece, din punct de vedere al conservării. Are şi un mâner foarte frumos desenat. Aparţinea aristocraţiei perioadei respective (secolul V – n.r.). Toate obiectele descoperite s-au păstrat într-un mod extraordinar ca şi conservare în timpul celor aproximativ 2.000 de ani”.
Artefactul apare în reprezentări şi izvoare istorice încă din secolul V. Directorul Muzeului Naţional al Unirii, Gabriel Rustoiu, a spus că tracii purtau armament uşor, suliţe, scuturi şi săbii scurte, acestea din urmă fiind chiar pumnalele de acest gen. Pumnalul curb tip sica aparţinea aristocraţiei, care excela în lupta călare.
Termenul de „sica” începe să fie cunoscut în secolul III î.Chr. şi caracteristic la acest pumnal, pe lângă forma curbă şi tăişul interior, este un şanţ de scurgere a sângelui. De asemenea, apar pe lame o serie de elemente geometrice sau zoomorfe, în special reprezentări de păsări de vultur, cum le are şi exponatul de la muzeu.
Un astfel de pumnal are în medie dimensiuni între 25 şi 35 de cm lumgime, dar sunt şi mai mici sau mai mari, cum este şi exemplarul descoperit de Tudor Ponoran, care are 40,9 cm. Sunt găsite în special în nord-vestul Bulgariei, Oltenia, Vestul şi Sudul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei.
La începutul lunii ianuarie, acest artefact împreună cu alte piese au fost descoprite la 50 de cm sub pământ, cu ajutorul unui detector de metale, de Tudor Ponoran. „Au fost cinci morminte de tip dacic, întinse pe 10 mp. A durat să le descopăr la 2-3 ore. După care am anunţat organele abilitate, inclusiv Poliţia patrimoniului şi reprezentanţii muzeului. Sunt foarte fericit că au ajuns la muzeu şi nu s-au întâmplat cazuri gen piaţa neagră sau să fie probleme cu legea”, a spus arheologul amator.
Celelalte artefacte care au fost descoperite împreună cu pumnalul curb de tip sica, respectiv pintenul, zăbalele de tip tracic şi suliţele sunt acum în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Exponatul poate fi văzut la muzeu până în 4 august.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.