Connect with us
Advertisement

Eveniment

Absolvenţi pe bandă rulantă, în sistemul de învăţământ superior. Vezi situaţia universităţilor din judeţul Alba

Publicat

În ultimii 20 ani, instituţiile de învăţământ superior s-au înmulţit, iar activitatea unora se apropie de cea a SRL-urilor. Calitatea actului de învăţământ este reprezentată de o diplomă de absolvire pe care studenţii o obţin la finalul anilor de studiu şi mai puţin de instruirea şi experienţa practică într-un anumit domeniu, pe care aceştia ar trebui să o capete frecventând şcoala.

Cei care au terminat studiile superioare în timpul fostului regim comunist povestesc şi astăzi despre cât de greu se intra la facultate pe vremuri şi cât de greu ajungeai să parcurgi toţi anii de sudii şi să devii absolvent.

Dacă atunci numărai pe degetele de la mâini universităţile de stat existente în întreaga ţară, situaţia este total diferită în prezent. Atât universităţile de stat, dar mai ales cele private s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie, în ultimii 20 ani.

Cum a ajuns judeţul Alba de la zero universităţi, la conglomerare de instituţii de învăţământ superior

Luăm exemplul judetului Alba, care nu a avut nicio instituţie de învăţământ superior până în anul 1991, când s-a înfiinţat Universitatea de stat “1 Decembrie 1918″, din Alba Iulia. Mai apoi au apărut tot felul de filiale de universităţi private şi de stat, astfel încât astăzi avem studenţi şi în Blaj şi Câmpeni.

Grupul Şcolar Forestier Câmpeni continuă şi în anul şcolar 2011-2012 parteneriatul cu Universitatea de Stat “Lucian Blaga” din Sibiu. Absolvenţii de liceu au posibilitatea de a-şi continua studiile în Câmpeni, la Facultatea de Ştiinţe Economice, specializarea Finanţe-Contabilitate, precum şi la Facultatea de Drept. Cursurile sunt pentru învăţământ la distanţă şi învăţământ cu frecvenţă redusă.

Practic, dacă nu mergi tu la şcoală, vine şcoala la tine. În schimbul unei taxe anuale, care depăşeşte 2.000 de lei, absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat se pot înscrie la o facultate din cadrul acestei universităţi sibiene. Condiţiile de înscriere nu sunt stresante. Dacă ai bani, îti asiguri un loc pentru studiu, pe bază de dosar.

Şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şcoleşte studenţi in integrum la Alba Iulia. Este la a doua promoţie şi o pregăteşte pe a treia. În vara acestui an, 61 de studenţi au absolvit ingineria, dintre care 34 din specializarea Tehnologia Construcţiilor de Maşini şi 27 de la specializarea Inginerie Economică Industrială. În 2010, alţi 52 de ingineri au fost instruiţi în Alba.

Zona Blajului este exploatată în prezent de universitatea particulară “Spiru Haret”, care şi-a deschis aici un centru de admitere şi examinare. Aceştia au coborât taxele de şcolarizare sub 2.000 de lei, după ce instituţia de învăţământ a fost implicată în scandalul diplomelor scoase pe bandă rulantă şi a pierdut acreditarea de stat pentru cursurile la distanţă şi frecvenţă redusă.

Cu atâtea universităţi, ar trebui să ne bucurăm că tot mai mulţi tineri sunt bine şcoliţi, în schimb, românii se plâng că a scăzut considerabil calitatea actului de învăţământ, iar universităţile nu fac decât să crească de la an la an numărul locurilor cu taxă, pentru a câştiga mai mulţi “clienţi”.

Dezastrul produs în acest an la examenul de bacalaureat, dar şi criza economică pe care o resimte polulaţia a mai scos la iveală o realitate. Facultăţile au rămas fără candidaţi, precum hotelurile fără turişti în extrasezon. Foarte multe locuri la facultăţile din Alba nu au fost ocupate, în cele două sesiuni de înscriere. În unele cazuri s-au ocupat cu greu şi locurile bugetate de stat, pe care în anii trecuţi se ducea o bătălie acerbă.

Numărul de absolvenţi de studii superioare a crescut de şapte ori în ultimii 20 de ani

Potrivit unui studiu realizat de Econtext.ro, numărul de absolvenţi de facultate la nivel naţional a crescut de aproape şapte ori din anii de după Revoluţie şi până în prezent. În 1993, numărul de absolvenţi de facultăţi a fost de 34.240 de persoane.

Numărul lor a urcat aproape constant, astfel încât în 2007 numărul de absolvenţi de facultate era de 232.885. Ulterior acestui an, care a fost valoarea absolută, numărul românilor cu diplome de facultate s-a diminuat uşor, ajungând până la 191.291 de persoane.

Puteţi citi mai multe informaţii despre acest subiect, pe Econtext.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement