Eveniment
BOBOTEAZA 2025: Slujbele de sfințire a apei la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Program
Boboteaza 2025: La Catedrala Încoronării din Alba Iulia se desfășoară, duminică și luni, slujbele de sfințire a apei. Potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, vor fi sfințiți peste 4000 de litri de apă.
Duminică, 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei, se face Sfințirea cea mare a apei, în jurul orei 12.00. Cu această agheasmă mare sunt stropite casele credincioşilor. Slujba va fi în catedrală și va fi oficiată de ÎPS Irineu.
Luni, 6 ianuarie, Sfinţirea cea Mare a Apei este de la ora 12.00. Apa sfințită este luată acasă de către credincioşi.
Spre deosebire de slujba în care se sfințește agheasma mică, la slujba de Bobotează apa este sfințită printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt. Se spune că această agheasmă are o putere sfințitoare deosebit de mare.
În Ajunul Bobotezei, se vor sfinți aproximativ 500 litri de apă. Luni, 6 ianuarie, se vor sfinți peste 3700 litri.
Aghiasma Mare va fi sfințită în vase mari, iar oamenii o vor lua în recipientele lor.
Aghiasma Mare se ia pe nemâncate, înainte de anafură, până în 14 ianuarie, inclusiv.
Boboteaza 2025. Slujbele de sfințire a apei. Program
Duminica dinaintea Botezului Domnului – 5 ianuarie (Ajunul Botezului Domnului. Post)
- orele 8.00-09.30 – Utrenia
- ora 9.30-12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Slujeşte şi predică Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu
orele 12.00-13.30 – Vecernia mare unită cu Slujba Aghiasmei mari (se săvărșește în Catedrală)
orele 18.00-19.25– Pavecernița mare cu Litie. Predică Protos. Damaschin
Luni, 6 ianuarie – Botezul Domnului (Boboteaza – Dumnezeiasca Arătare)
- orele 8.00-9.30 – Utrenia
- orele 9.30-12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. Predică Pr. Oliviu Botoi
- orele 12.00-12.40 – Sfinţirea cea Mare a Apei (se săvârșește pe esplanada din fața Catedralei)
Boboteaza 2025. Cum se folosește agheasma mare
Agheasma, apa sfinţită prin slujba bisericească, se face când preotul cheamă asupra ei puterea Duhului Sfânt, pentru ca ea să aibă puterea de a sfinţi viaţa oamenilor şi a naturii înconjurătoare, pentru ca ele să capete binecuvântarea Domnului. Apa este simbolul curăţirii sufletești, a promovării şi a sfinţirii vieţii.
La Botezul Domnului, se face agheasma mare; aceasta se ia înainte de anaforă; se dă şi celor ce sunt opriţi de la Împărtăşanie, ca întărire spre nădejdea pocăinţei, a mângâierii şi îndreptării lor pentru viitor.
Se recomandă ca apa sfințită sau Agheasma mare să se consume pe nemâncate, dimineața, înaintea anafurei sau după împărtășanie atunci când credincioșii se cuminecă, din Ajunul Bobotezei până la Odovania Praznicului (14 ianuarie).
La recomandarea preotului duhovnic, Aghiasma mare se poate lua și în afara acestei perioade liturgice.
Cu agheasma mare se pot stropi şi casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele şi livezile, spre a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului (doar de Bobotează sau periodic).
Agheasma nu trebuie să fie înmulţită. O sticlă de agheasmă mare este suficientă pentru un an, fiind folosită mai rar decât cea mică; în ce priveşte agheasma mică, slujba pentru sfinţirea acesteia poate fi săvârşită oricând în an, atât în biserică, cât şi în casele credincioşilor; când facem sfeştanie în casă, preotul poate sfinţi o cantitate mai mare de apă, în funcţie de dorinţa şi nevoile fiecăruia.
Se spune că agheasma nu se strică niciodată; se păstrează curată și proaspătă vreme îndelungată, fără a da semne de învechire sau alterare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News