Actualitate
Albalact a depăşit Danone şi a devenit lider pe piaţa lactatelor din România. Acțiunile companiei sunt tranzacționate pe BVB
Societatea Albalact din județul Alba a devenit cea mai mare companie de pe piaţa naţională a lactatelor. Firma cu acţionari exclusiv români a depăşit la capitolul cifră de afaceri fostul lider Danone România. Începând de miercuri, 3 iunie, acţiunile Albalact sunt tranzacţionate pe piaţa reglementată la vedere a Bursei de Valori Bucureşti.
Debutul Albalact pe piata reglementată a fost marcat, miercuri, 3 iunie, de deschiderea oficială a ședinței de tranzactionare, eveniment la care au participat reprezentanții Albalact – Raul Ciurtin, președinte; Stephane Batoux, director general și Adrian Radovici, director financiar; reprezentanții fondului de investiții RC2 (care deține 25,44% din acțiunile Albalact) – Cornelia Oancea și Ioan Florescu, reprezentanții BCR – intermediarul companiei Albalact, reprezentanții BVB – Lucian Anghel, președintele CA și Ludwik Sobolewski, director general și Mișu Negrițoiu – președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
“Albalact există pe piața de capital de niște ani buni, iar acest lucru a contribuit într-o măsură importantă la succesul companiei, care a fost, astfel, vizibilă nu doar pentru consumatori, ci și pentru investitori și a învățat să comunice transparent în direcția potrivită. Momentul de astăzi, când titlurile companiei sunt tranzacționate pe piața principală a Bursei de la București, este unul istoric pentru Albalact. Vrem să ne dezvoltăm în continuare pe piața de capital, iar pentru asta avem nevoie de investiții noi. Albalact a avut o creștere constantă în ultimii zece ani, iar noi încă suntem entuziaști și căutăm oportunități noi în piață. Cred că Albalact va fi un emitent atractiv pentru toate tipurile de investitori. În același timp, privesc cu multă încredere evoluția și perspectivele Bursei de Valori București și mai cred că există o mare dorință a investitorilor, dar și a populației de a-și plasa banii în companii românești”, a declarat Raul Ciurtin, președintele Consiliului de Administrație al Albalact.
Albalact a făcut demersurile din luna februarie a acestui an pentru transferul de pe Rasdaq pe cea mai importantă piață de capital, după promulgarea Legii 151/2014 privind clarificarea statutului juridic al acţiunilor tranzacţionate pe Piaţa Rasdaq.
Firma vine pe piața principală a BVB cu o cifră de afaceri de 474.909.116 lei în 2014 – mai mare cu 12% decât în anul precedent – și cu un obiectiv de creștere cu 7% a afacerilor în 2015, până la 508.559.792 lei. Compania și-a bugetat un profit operaţional (EBITDA) de 31 milioane lei pentru anul 2015, arată raportul financiar individual pe anul 2014 aprobat în Adunarea Generală a Acționarilor din luna aprilie 2015.
Compania prezintă pentru prima dată și situațiile financiare trimestriale consolidate, întocmite conform Ordinului Ministerului Finantelor Publice 3055/2009, neauditate. Situațiile financiare cuprind rezultatele Albalact SA, dar si rezultatele societăților Rarăul SA Câmpulung Moldovenesc și Albalact Logistic SRL, pe care Albalact SA le deține. Grupul Albalact își păstrează creșterea și în primul trimestru al acestui an. Grupul Albalact a încheiat primele trei luni din 2015 cu o cifră de afaceri de 121.265.536 lei, cu 11,9% mai mare decât cifra de afaceri consolidată a grupului din aceeași perioadă a anului trecut, așa cum reiese din situațiile financiare consolidate, întocmite conform Ordinului Ministerului Finanțelor Publice. Profitul obținut de grupul de companii Albalact în primul trimestru este de 3.575.491 lei, mai mare cu 24% față de profitul din aceeași perioadă a anului trecut, se arată în aceleași situații financiare consolidate conform OMFP 3055/2009, neauditate.
“Vom continua aceeaşi strategie pentru o creştere sănătoasă a afacerilor, iar premisele sunt bune şi ne dau încrederea că la sfârşitul anului ne vom atinge obiectivele. Aşa cum am promis, continuăm să dezvoltăm portofolii şi să ne extindem în categorii pe care le considerăm de viitor. Am adus deja în piaţă un produs nou, care dezvoltă portofoliul de iaurturi al brand-ului Zuzu pe segmentul Sănătate Activă, acolo unde găsim din ce în ce mai mulţi consumatori. Este vorba despre gama Zuzu Bifidus, iaurturi cu culturi lactice vii care sunt benefice pentru sănătatea sistemului digestiv. Vom veni anul acesta şi cu alte inovaţii, atât la nivel de produs, cât şi la nivel de ambalaj. Şi contextul economic în 2015 ne permite să fim mai optimişti. Reducerea TVA-ului la 9% la alimente va îmbunătăţi puterea de cumpărare şi credem că va duce la o uşoară creştere a consumului”, a transmis Stephane Batoux, Director General Albalact.
”Albalact este cel mai mare procesator român de lactate din România. În fiecare an, Albalact a investit pentru a-şi dezvolta portofoliul şi a inova, atât în produse, cît şi în ambalaje urmând o strategie adaptată realist la nevoile şi evoluţia pieţei. În 2014, Albalact a finalizat investiţii de aproximativ 8 milioane de euro pentru modernizarea şi extinderea capacităţii de producţie a fabricii de la Oiejdea, din judeţul Alba. Investiţiile au fost gândite să susţină creşterea companiei în următorii ani şi să-i consolideze poziţia pe mai multe segmente de piaţă”, se afirmă într-un comunicat de presă al companiei.
Albalact este lider cu brand-ul Zuzu în piața de lapte (lapte UHT și lapte pasteurizat) încă din anul 2008. Albalact mai este lider de piață pe segmentul untului de masă și pe segmentul smântână, cu brand-ul omonim De Albalact. Extinderea în categoria iaurt cu portofoliul Zuzu a adus compania între primii trei producători de iaurt din țară, iar cu brand-ul Rarăul și gama de brânză proaspătă de vaci compania a urcat pe locul 2 în această categorie.
Tot la Oiejdea în judeţul Alba îşi desfăşoară activitatea o altă companie lider de piaţă. este vorba despre Transavia SA, cel mai mare producător din România pe piaţa cărnii de pasăre.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News