Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Autostrada Sebeș-Turda creează premisele unui pol de dezvoltare urbană în Alba: conurbație de 105.000 de locuitori și putere economică

YouTube video

Publicat

Construcția autostrăzii Sebeș-Turda, dar și a Culoarului IV Paneuropean creează în Alba premizele unui pol de dezvoltare care ar putea duce la plasarea județului nostru din nou pe harta economică a țării. Cu o populație îmbătrânită, un șomaj ridicat și cu un grad de dependență demografic la un nivel îngrijorător, Alba riscă să dispară în următorii ani din peisajul orașelor din România care contează, iar autoritățile locale sunt obligate să ia măsuri urgente. Liderii PNL Alba vin în întâmpinarea acestor probleme și au și o soluție: crearea unei conurbații de 105.000 de locuitori din care să facă parte unitățile administrativ teritoriale din Alba.

„Prioritatea următorilor ani va fi atragerea de noi investitori la Alba Iulia și înființarea a noi locuri de muncă întrucât noi considerăm că timpul deja a cam trecut și dacă nu vom face această asociere riscăm să pierdem totul în competiția cu orașe mari din Transilvania care în același timp cu noi intenționează să facă un astfel de pol… Polul de Dezvoltare Urbană Alba Iulia-Sebeș-Teiuș-Aiud este un proiect de care a vorbit prima dată domnul Atanasiu în anul 1998… Polul aduce o serie de avantaje: a avea acest statut înseamnă obligativitatea ca toată populația să aibă acces la canalizare, apă și utilități în întreg polul de dezvoltare urbană. Înseamnă servicii de educație universitare, clinică medicală cu rang regional, cinematograf, teatru, sală polivalentă, centru de comerț și afaceri, gări feroviare racordate la rețeaua națională, grădină zoologică etc. Noi vom constitui un grup de lucru la nivelul PNL, iar până la finalul lunii iunie să prezentăm acest document, iar după ce îl vom aproba în cadrul PNL îl vom supune dezbaterii publice”, a explicat președintele PNL Alba Iulia, Florin Roman.

Liberalii intenționează ca după finalizarea acestor dezbateri, în 2016, odată cu alegerile prezidențiale, să fie organizat și un referendum în cadrul căruia cetățenii să își exprime acordul pentru crearea acestui pol. Modelul conurbației s-ar putea realiza fie după modelul AIDA, fie după un cu totul alt tipar, dar pentru definitivarea acestor aspecte inițiatorii intenționează să înceapă discuțiile cu toți factorii politici și administrativi din județ.

Crearea acestui pol de dezvoltare urbană nu înseamnă desființarea primăriilor și consiliilor locale, ci organizarea tuturor localităților sub forma unei microregiuni puternice din punct de vedere economic.

Liberalii se așteaptă la un feedback pozitiv din partea autorităților locale și inclusiv a primarului Mircea Hava, deoarece acest proiect reprezintă, în opinia lor, singura șansă pe care Alba Iulia o mai are în lupta cu celelalte orașe mari din România. Chiar și așa, aceștia au în vedere și o a doua cale. În cazul în care proiectul va fi compromis de intervenția politicului, la alegerile locale din 2014 vor cere oamenilor să îi voteze astfel încât să obțină majoritate la primărie și Consiliul Local Alba Iulia și implicit putere de decizie și acțiune.

Prezent în conferință de presă, directorul ADR Centru, Simion Creţu a realizat și o analiză a dezvoltării județului Alba, în contextul actual. Statisticile arată date îngrijorătoare: în cazul în care în Alba nu se va crea această conurbație, județul se află pe o pantă descendentă, iar de la o populație actuală de 372.000 de locuitori vom putea să ajungem în 2050 să numărăm doar 238.000 de locuitori, plasându-ne ca ultimul județ din România din punct de vedere al scăderii demografice.

Aflați mai multe despre acest pol de dezvoltare urbană și avantajele pe care le aduce județului nostru din declarațiile de mai jos:

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. bebe

    luni, 13.05.2013 at 17:20

    Prima data am citit de infintarea acestei conurbatii in ziarul Unirea,anul trecut si daca nu ma insel,era o idee a celor din ppdd,Comsa sau Serdean aminteau de o „adunare” a Sebesului,Alba Iulia si Teiusului intr-o conurbatie,de ideea lui Atanasiu,din 1998,n-am citit sau poate nu-s informat destul,oricum,politicienii romani si cei europeni vin cu fel de fel de idei si masuri ce le copiaza unul de la altul…daca urca tva-ul nemtii,hop si altii,ca asa iesim din criza…adevarul este unul singur-clasa politica este corupta,mincinoasa si pusa pe capatuiala!

  2. Coman Diana

    marți, 14.05.2013 at 10:08

    Faceti 4 benzi de circulatie intre Sebes si Alba Iulia ! sunt 10 KM!!!!
    De 10 ani tot palavre despre drumul rapid Sebes-Turda si…vorbe-n vant !

  3. St. Ti.

    marți, 14.05.2013 at 14:31

    Tanti Flavia în 2014 sunt alegeri prezidenţialeeee ! Tu pe ce lume te afli ? Cât despre idea conurbaţiei am vrea să ştim şi noi unde stă scris ceea ce a propovăduit Atanasiu ? O fi fost pe la vreo agapă stropită cu bere, etc. Deştepţi sunt PNL-iştii ăştia, numai că nu se prea pricep la guvernare. De fapt ca toţi cei pe care i-am ales.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax