Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Clarificări de la CJP Alba, despre pensiile pentru membrii uniunilor de creatori. LISTA organizaţiilor recunoscute de stat ca fiind de utilitate publică

Publicat

casa_de_pensii_alba_Casa Județeană de Pensii Alba a transmis unele precizări referitoare la aplicarea legii privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică. Astfel, Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) Alba, cu sediul în Alba Iulia, nu are recunoscut statutul de utilitate publică, iar membrii acesteia nu fac obiectul dispozițiilor actului normativ.

Reprezentanții Casei Județeane de Pensii Alba au transmis unele precizări referitoare la aplicarea dispozițiilor Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, cu modificările și completările ulterioare.

Astfel, Legea nr. 8/2006 cu modificările și completările ulterioare, reglementează dreptul de a beneficia de o indemnizație lunară, pentru pensionarii sistemului public de pensii, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

Potrivit dispozițiilor art. 3 din HG nr. 1650/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 8/2006, prin noțiunea de uniuni de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înțelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creației muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale și al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică.

Conform prevederilor alin 1)1 al art. 1 din lege, aliniat nou introdus prin Legea nr. 83/2006 de completare a Legii nr. 8/2006, prin uniuni de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înțelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creației muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice și al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică.

Ca urmare a dispozițiilor legale redate mai sus, se constată că sfera de activitate a uniunilor care fac obiectul legii a fost completată cu domeniul jurnalistic.

De asemenea, se remarcă faptul că legiuitorul nu a menționat în mod expres în cuprinsul legii și nici în normele sale de aplicare, care sunt uniunile de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, ci numai domeniile în care acestea activează.

Prin adresa CNPP (CNPAS) nr. 256/26 ianuarie 2007 au fost comunicate caselor teritoriale de pensii uniunile de creatori, recunoscute ca fiind de utilitate publică, care fac obiectul Legii nr. 8/2006,  acestea sunt cele comunicate de Ministerul Culturii cu adresa nr. 523/24 ianuarie 2007.

Reprezentanții Casei Județene de Pensii Alba reamintesc lista uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, completată ca urmare a Legii nr. 83/2016:

– Uniunea Scriitorilor din România

– Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor

– Uniunea Artiștilor Plastici din România

– Uniunea Teatrală din România

– Uniunea Cineaștilor din România

– Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

– Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România

– Uniunea Arhitecților din România

– Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

În plus, reprezentanții Casei de Pensii Alba au transmis că recunoașterea unei asociații sau fundații ca fiind de utilitate publică se face prin hotărâre a Guvernului. Recunoașterea utilității publice se face pe durată nedeterminată. În cazul în care asociația sau fundația nu mai îndeplinește una sau mai multe dintre condițiile care au stat la baza recunoașterii utilității publice, Guvernul va retrage prin hotărâre statutul de recunoaștere a utilității publice, la propunerea autorității administrative competente sau a Ministerului Justiției.

La nivelul caselor teritoriale de pensii s-au înregistrat cazuri în care unii membri au Uniunii Artiștilor Plastici cu sediul în Alba Iulia (UAP Alba) au solicitat încadrarea în prevederile Legii nr. 8/2006, cu modificările și completările ulterioare.

În ceea ce privește statutul de utilitate publică al Uniunii Artiștilor Plastici cu sediul în Alba Iulia, potrivit încheierii nr. 14/CC/F/2015 a Tribunalului Alba, UAP Alba (al cărui președinte este Mârza Ioan Traian) are regimul juridic al unei federații, fiind constituită ca uniune de persoane și nu ca uniune de persoane juridice.

Tribunalul Alba a respins cererea formulată de către UAP Alba privind recunoașterea statutului de utilitate publică, ca fiind neîntemeiată. În consecință, pentru ca UAP Alba să fie înscrisă în Registrul Special cu mențiunea de utilitate publică trebuie ca această calitate să fie recunoscută prin hotărâre a Guvernului.

Astfel, se constată că UAP Alba, nefiind uniune de utilitate publică, membrii acesteia nu fac obiectul dispozițiilor actului normativ.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax