ECONOMIE
Comisia Sindicală Naţională „Meridian” sprijină proiectul de la Roşia Montană: „Acest tip de minerit trebuie susţinut fără rezerve”
Confederaţia Sindicală Naţională „Meridian” sprijină proiectul minier de la Roşia Montană şi este de părere că, „în condiţiile unei legislaţii stricte privind utilizarea cianurii, acest tip de minerit trebuie susţinut fără rezerve”. Preşedintele CSN „Meridian”, Ion Popescu, a dezaprobat iniţiativa grupului de europarlamentari care au criticat public Comisia Europeană pe motivul susţinerii mineritului bazat pe tehnologia cianurii.
„Motivul principal pentru care nu putem fi de acord cu politicienii europeni, cu europarlamentarii adică, este că aceştia nu sunt specialişti în minerit, nici în protecţia mediului. Specialiştii sunt la Comisia Europeană. Iar ei s-au pronunţat în multiple situaţii în favoarea mineritului care foloseşte cianura pentru separarea aurului, căci se ştie că Uniunea Europeană are cea mai dură legislaţie când vine vorba de utilizarea cianurii în minerit. Am spus-o şi o repet: cianura e verificată şi se foloseste de 100 de ani în industria minieră. Nu e altă tehnologie care să fi dat rezultate mai bune şi mai sigure decât cianura. E ca benzina – e toxică dacă o bei ca atare, dar sigură dacă e folosită în rezervor, în spaţiu închis”, a declarat preşedintele CSN „Meridian”.
Legat de demersul europarlamentarilor de a critica poziţia Comisiei Europene, Ion Popescu a adăugat următoarele: „Europarlamentarii ar trebui mai degrabă să se gândească la cei care i-au ales şi i-au trimis în Parlamentul European. Ei sunt cei care au nevoie de slujbe, iar pentru cei care provin din zone în mod tradiţional miniere este cu atât mai greu cu cât s-au închis exploatările respective, lăsându-i fără nicio speranţă de trai, nici măcar la limita decenţei. Eu le propun europarlamentarillor să susţină mineritul şi să fie de partea cetăţenilor, căci în perioada de recesiune economică gravă prin care trecem nu sunt prea multe soluţii de bunăstare economică. Mineritul e printre puţinele soluţii funcţionale, odată ce s-au identificat investitorii care să aducă banii pentru repornirea minelor închise. Statul e suficient să zică DA proiectelor miniere serioase, iar zonele miniere, precum cele din Muntii Apuseni şi nu numai, în prezent puternic afectate de şomaj şi sărăcie, vor renaşte”.
Declaraţiile au fost făcute la Bucureşti, luni. CSN „Meridian” a reamintit că inţiativa europarlamentarilor a fost demarată de Daciana Sârbu şi Renate Weber, a căror luptă contra dezvoltării mineritului din România în general şi a proiectului Roşia Montană în special este de notorietate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
corina
luni, 03.10.2011 at 22:23
sunt perfect de acord cu pozitia lor. comisia europeana a zis ceva foarte clar, dar opozitia noastra tot nu e multumita. le e frica ca lor nu le iese niciun ban din afacerea asta si ca nu ei vor cheltui banii care vor intr in visteria tarii de pe seama acestui proiect.
mirela
luni, 03.10.2011 at 23:31
mi se pare ca ce zice comisia europeana este litera de lege, nu ceea ce zice parlamentul. si la fel de bine mi se pare de-a dreptul penibil sa vad cum niste politicieni cer parlamentului european sa ia o decizie in locul romaniei.
Anda
marți, 04.10.2011 at 07:50
Acest tip de minerit este cel mai modern existent la ora actuala si, o data utilizat si in Romania, ne-am alatura celor 90% dintre exploatatorii de pe mapamond care il folosesc cu succes de ani buni.
Andrei
marți, 04.10.2011 at 08:13
Perfect deacord,este un minerit de tip nou, este mult mai curat si ecologic. Comisia europeana nu il sustine degeaba, si noi trebuie sa le urmam exemplul
Florin
marți, 04.10.2011 at 09:29
Bine ca mai spune si cineva de la noi ca europarlamentarii s-au luat aiurea de comisia europeana. Ce frumos ar fi sa le faca referire la ce au spus acum doua saptamani in cazul in care nu au fost atenti, sa ii i-a asa un pic la misto:))
Alina
marți, 04.10.2011 at 12:38
Mineritul ar trebui relansat, ar contribui la stabilizarea economica, mai ales acum cand ne va lovi un nou val al crizei, iar noi nu am iesit nici din cea precedenta.