Connect with us
Advertisement

Eveniment

Conducerea „FC Unirea” face precizări în legătură cu dosarul penal instrumentat de DNA privind finanțările ilegale ale clubului sportiv

Publicat

Conducerea „FC Unirea” aduce precizări cu privire la dosarul penal în care au fost trimiși în judecată Marian Sarmeș, Oliviu Feneșan, Nicolae Lupu  și Horea Bărdaș privind finanțările ilegale ale clubului de către Consiliul Local Alba Iulia. Cei patru și-au exprimat punctul de vedere într-un comunicat de presă făcut public în această după amiză.

Reamintim că, cei patru acționari în consiliul de administrație al FC Unirea au fost trimiși în judecată la Tribunalul Alba sub acuzațiile de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Vedeți mai jos comunicatul de presă.

„Prin prezenta dorim să facem anumite precizări în legătura cu nevinovăția conducerii Clubului Unirea Alba Iulia.

Precizăm că în 2005, la inițiativa primarului Mircea Hava și a președintelui Consiliului Județean Alba Ion Dumitrel, am fost solicitați pentru a ajuta echipa de fotbal Unirea din Alba Iulia, care în acel moment era desființată. Au dorit să înființeze o societate de fotbal pentru a revitaliza și finanța fotbalul din Alba Iulia. La această întalnire a participat primarul Mircea Hava, președintele CJ Alba Ioan Dumitrel și s-a hotărât înființarea SC Fotbal Club Municipal Apulum SA din Alba Iulia, la care au devenit acționari următorii: Popa Ioan, Mateiu Dorin, Sarmeș Marian, Tamaș, Dorel Cristian, Burlan Dorel, Trifan Vasile, Bodea Ioan, asociați care au deținut 60% acțiuni împreuna cu persoana juridică FC Apulum Unirea Alba Iulia , Consiliul Județean Alba cu un procent de 20% si Consiliulul Local Alba Iulia  cu un procent de 20%.

După înfințarea și înregistrarea societății la Registru Comerțului de pa lângă Tribunalul Alba și afilierea acesteia la Federația Română de Fotbal, în cadrul unei ședințe ce a avut loc tot în biroul primarului Mircea Hava, prezent fiind și Ion Dumitrel,  juriștii instituției primăriei  și a Consiliului Județean Alba, au considerat ca fiind oportună înființarea unei asociații sportive non profit. Astfel, actțunile deținute de către cele două institutii au fost vândute celorlalți asociați enumerați mai sus cât și altor acționari care au cumpărat acțiunile, cum ar fi Oancea Nicolae, Oliviu Feneșan, Florin Popa și Aurel Gelu Iancu.

În aceasta situație, la initiațiva  primarului Hava și a președintelui Consiliului Județean Dumitrel Ion, în cadrul unei sedințe a asociaților, s-a hotarat trimiterea juriștilor ce reprezentau instituția primăriei și a Consiliului Județean, la Oradea, la un club de fotbal similar cu cel din Alba,  pentru o documentare în vederea finanțării legale a SC Fotbal Club Apulum Unirea SA. În urma documentarii acestora, juriștii au ajuns la concluzia că este necesară infințarea unei Asociații nonprofit ce va purta denumirea de Asociația FC Unirea 1924, având ca asociați Consiliul Județean Alba, Consiliul Local Alba Iulia și SC Fotbal Club Apulum Unirea SA.

Scopul pentru care s-a infințat asociația, a fost  ca aceasta să finanțeze echipa de fotbal seniori și centru de copii și juniori, prin cotizațiile și contribuțiile asociașiilor, respectiv Consiliul Județean Alba, Consiliul Local Alba Iulia și Societatea pe Acțiuni.

Mecanismul prin care s-a realizat aceată finanțare, mecanism sugerat de specialiștii din compertimentul financiar și juridic a celor două instituții, respectiv Consiliul Local Alba Iulia și Consiliul Județean Alba și în urma aprobării sumelor de bani în sedințele consiliilor locale și județene, aceștia virau banii în contul Asociației, bani care ulterior erau transferați în baza unor facturi pentru prestări servicii sportive de către SC Fotbal Club Apulum Unirea SA devenită ulterior prin schimbarea denumirii SC FC Unirea 2006 SA.

Președintele executiv Nicu Lupu semna facturile împreună cu directorul economic al clubului, având convingerea și certitudinea că emiterea lor era perfect legală, lucru certificat de compartimentul financiar cât și de controalele de audit efectuate în toți acești ani și în care  nu s-au constatat nereguli.

Față de cele ărătate mai sus, vreau să menționam că toate procedurile și operațiunile financiare au fost transparente și perfect legale, operațiuni ce au fost sugerate și vizate de către serviciile de specialitate ale celor două instituții, respectiv Consiliul Local Alba Iulia, Consiliul Județean Alba și comisia de cenzori ai Asociației.

Menționam că în toate controalele ale corpului de audit din cadrul Primăriei Alba Iulia, în toți acești ani, în Rapoartele de Audit s-a menționat că banii au fost cheltuiți conform destinației lor, respectiv pentru susținerea activității fotbalistice din cadrul clubului. În consecință,  am acționat conform indicațiilor și sugestiilor pe care le-am primit de la cei doi asociați, respectiv Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Alba Iulia, asociați care erau ăn cunoștiință de cauză în ceea ce privește parcursul banilor și utilizarea acestora de către SC FC Unirea 2006 SA. Ba mai mult, la toate controalele care au fost efectuate în ultimul an de către Garda Financiară Sibiu și specialiștii Administrației Financiare Alba, efectuând un control de fond în perioada 2005 – 2011, nu s-a constatat nicio delapidare, banii regăsindu-se în contabilitatea clubului privind  cheltuielile activităților strict fotbalistice ale acestuia.

Ca și o concluzie demnă de menționat și pentru o justificare reală a cheltuielor, stau mărturie rezultatele Centrului de copii și juniori, respectiv câștigarea în decurs de mai mulți ani a campionatelor republicane și participarea la turnee finale de junioriîmpreună cu alte echipe mari și de prestigiu din țară cum ar fi Steaua, Dinamo, Pandurii, CFR Cluj, etc. și convocarea a 15 jucători la echipele naționale de juniori; 4 la echipa națională de tineret și 2 prezenți la Prima Națională a României, Grozav Gheorghe și Stanciu Nicolae. Ba mai mult, la centru de copii și juniori au crescut tineri jucători care astăzi ne reprezintă orașul și echipa cu mândrie, în echipe cu renume din străinătate (StandardLiege-Belgia, Empoli Italia,etc.) și în tara cum ar fi Vaslui, Petrolul, Pandurii, Sibiu, toate echipe de prima ligă.

În perioada 2005 – 2012, spre deosebire de lunga perioadă 1924 – 2004, cand au fost doar 4 jucatori convocați, la nivelul echipei de seniori trebuie remarcat faptul că echipa a devenit una dintre protagonistele ligii a 2-a, terminând în 2 ani pe locul IV iar in al 3-lea an a reușit promovarea pe prima scenă fotbalistică a țării, fapt care a ajutat mult și la imaginea orașului Alba Iulia pe plan sportiv, aceasta justificțnd și investițiile celor doua instituții publice.

Menționăm că în 13 iunie 2009 Unirea promovează in prima Ligă a Romaniei numai cu 800.000 Euro cheltuieli, față de alte echipe din țară care promovau cu 2.5 – 3 milioane de euro. Sumele primite de la CL Alba Iulia – 80 de miliarde de lei vechi, si de la CJ Alba 36 de miliarde de lei vechi. Sumele aduse de Clubul Unirea din drepturi de televiziune, vânzări de jucători etc au fost de 67 de miliarde de lei vechi.

Sumele provenite de la acționarii privați au fost de 11.5 miliarde lei vechi.

Deci, juridic vorbind, noi, acționarii privați nu am făcut nimic lagat de formarea societăților SA și Asociatiei 1924 care au fost făcute de speciasliștii CJ si CL, încât știa toată lumea că exista și persoane private în cele două societăți. Deci noi, cei din SA nu puteam impune celor două consilii să finanțeze echipa Unirea 2006, existțnd multe documente de unde reiese că cele două consilii au știut că prin această asociație se finanța echipa de fortbal Unirea 2006.

Aceste documente se pot vedea în stenogramele celor două consilii din vara anului 2005, atât la CJ, unde dl Aitai și domnul Dumitrel explică acest mecanism de finanțare iar consilierii județeni, prin vot secret, cu 22 pentru, 2 contra și 2 abțineri, sunt de acord cu această finanțare și aprobă și 10 miliarde lei vechi pentru echipa Unirea.

La fel, sunt stenograme și la CL de unde reiese același lucru.

Menționăm că nici un acționar sau conducător al Clubului Unirea 2006 nu a fost retribuit în toată perioada dintre 2005 – 2011, toți făcând o muncă voluntară.

Noi credem că acum cea mai buna solutțe pentru toata lumea este să spună ADEVARUL, fiindca „minciuna” nu poate duce decât la un rău comun.

Sarmes Marian

Bardas Horea

Fenesan Liviu

Lupu Ioan Nicolae”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Pingback: Conducătorii echipei Unirea Alba Iulia fac precizări cu privire la acuzațiile aduse de DNA

  2. agent constatator

    miercuri, 08.08.2012 at 08:35

    culmea, comunicatul este semnat de catre inculpati……
    o tentativa de influentare a justitiei care in alta tara s-ar filasat cu arestare.
    comunicatul a aparut odata cu primultermen de judecata. Nu este intimplator…..
    Sa ne traiaisca inculpatii:)

  3. eu

    miercuri, 08.08.2012 at 12:00

    bai agentul vietii, de cine vroiai sa fie scris articolul? Oamenii astia sunt terfeliti de cateva luni bune fara drept la replica si voi puneti toti botul la ce scriu cei de prin ziare, fara sa aveti cunostinta despre ce este vorba, dar va excitati la culme cand vedeti ca DNA-ul mai scoate cate un dosar la comanda.
    Hai Romania ,si traiasca Base cu DNA-ul lui si toate Institutiile pe care le controleaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement