|

Deputaţii au aprobat imunitatea sporită pentru judecătorii Curţii Constituţionale. Care sunt drepturile acestora

curtea constitutionalaDeputaţii au adoptat marţi, proiectul prin care judecătorii Curţii Constituţionale vor avea imunitate sporită. Aceştia nu pot fi urmăriţi penal, arestaţi preventiv sau trimişi în judecată, fără încuviinţarea a două treimi dintre aceştia.

Proiectul a trecut de vot, cu amendamente. Primul prevede că „judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecător va putea fi numit, la reînnoirea Curţii Constituţionale, pentru un mandat complet de 9 ani„.

Al doilea amendament acordă pensii de serviciu judecătorilor CCR, precum şi paşaport diplomatic.

„Judecătorii Curţii Constituţionale cu o vechime în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior de cel puţin 25 de ani, indiferent de vârsta şi de data pensionării, beneficiază, la cerere, de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute. Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea menţionată, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o putea depăşi. Pensia astfel stabilită se actualizează în raport cu indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile aferente ale judecătorilor Curţii Constituţionale”, se mai precizează în textul actului normativ.

Potrivit acestuia,”după încetarea mandatului ca urmare a expirării termenului pentru care au fost numit, judecătorul Curţii Constituţionale poate opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen.”

Alte prevederi din proiect:

„Judecătorii Curtii nu pot fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi sau perchezitionaţi sau trimişi în judecată penală decât cu încuviinţarea plenului Curţii Constituţionale, la cererea ministrului justiţiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Încuviinţarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor Curţii Constituţionale.

Judecătorul trimis în judecată penală poate fi suspendat prin decizia plenului Curţii Constituţionale adoptată cu votul a două treimi din membrii Curţii. În cazul unei decizii de achitare, suspendarea încetează, iar în cazul unei decizii definitve de condamnare, mandatul de judecător al Curţii încetează de drept.”

În prezent, cei care încuviinţează urmărirea penală, reţinerea sau arestarea sunt forurile care au propus respectivul judecător în funcţie – Camera Deputaţilor, Senatul sau Preşedintele României.

„Imunitatea propusă constituie cea mai eficientă garanţie că judecătorii Curţii Constituţionale îşi pot exercita rolul conferit fără constrângeri sau presiuni”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorului proiectului.

Proiectul a fost depus la finalul lunii februarie în Parlament şi va ajunge la Senat, camera decizională.

sursa: hotnews.ro

URL scurt: http://alba24.ro/?p=559325avatar Publicat de pe 11 aprilie 2017
Publicat în ACTUALITATE, POLITICA.
Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Nicu: Domnul Curca e bișnițar nu medic.Nu schițează pic de compasiune fata de bolnavi.
  • HINDREAL: SA INTELEGEM CA VOR FI ANCHETATE TOATE GUVERNELE MAI ALES DIN PERIOADA 1990-2012 ASA AR FI CORECT
  • tux: O initiativa buna, DAR sper ca aceste „ajutoare” vor viza doar familiile cu copii care merg sau vor...
  • votul: Asta au votat sebesenii, adica un edil navetist, care habar nu are de problemele strazilor pastorite, sau se...
  • danielaz: Serios ?!?! Suspendare ptr trafic de droguri ?!

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI