Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Imagini incredibile de pe traseul Mocăniței! Traficanții de lemn au strâmbat podul de la Poșaga pentru a trece cu mașinile încărcate

Publicat

8 Voluntarii care lucrează la defrișarea și restaurarea liniei înguste de cale ferată pe care va circula în această vară Mocănița, au surprins imagini spectaculoase pe traseul abandonat de aproape 20 de ani. În mare parte, vegetația a crescut peste calea ferată, liniile au ruginit sau s-au ascuns sub pământ, dar sunt și cazuri în care omul a fost cel care a intervenit. Este cazul podului de la Poșaga care a fost ridicat, suspectează voluntarii, pentru a permite mașinilor de mare tonaj, încărcate cu lemne, să treacă pe dedesubt.

Cu toate că operațiunea nu este una simplă și nu mulți sunt cei care ar fi putut face așa ceva sau ar fi avut interes, autorii sunt necunoscuți. În plus, nici autoritățile locale n-au fost interesate nici de stricăciunele aduse în mod voluntar podului, nici de traficul de lemne, neexistând nici o reclamație până acum pe acest subiect.

Coordonatorul acțiunii de voluntariat, Adrian Puiuleț, a postat pe facebook o serie de fotografii surprinse pe traseul Mocăniței și a prezentat mersul lucrărilor.

”Fost, văzut, plouat, plăcut! Dacă cineva mai are îndoieli, la Mocăniță se lucrează serios! S-a terminat de defrișat în totalitate porțiunea Poșaga- Sălciua. Acum se lucrează din Sălciua către Baia de Arieș și pe o scurtă porțiune între Lunca și Poșaga! Liniile lipsă vor fi înlocuite (de săptămâna asta intră o echipă specializată), traversele putrede vor fi înlocuite și ele. La început cele mai afectate, apoi, pe rând tot ce e de înlocuit! Ca să vă faceți o idee, într-o zi bună, la defrișat, 2-3 oameni ajung să curețe linia pe o porțiune de 300-330 m!!! Toate lemnele ce rezultă vor fi folosite la ¨alimentarea¨ Mocăniței, fiind depozitate în gară în Lunca! Unii copaci de pe linie au ajuns și la 30 cm grosime! Gara din Lunca Arieșului e curățată și pregătită, „Mocănița” și cele (probabil) 4 vagoane trebuie să ajungă!
Din aprecierile investitorului (la care subscriu și eu), începând cu luna Iulie vom putea vedea Mocănița mergând, cel puțin pe traseul Lunca A. -Sălciua! De gazde, ce pot să spun, foarte primitoare. Am avut parte și de un bucătar foarte priceput care ne-a încântat cu un gulyas excelent!
P.S. O parte a podului din Poșaga a fost ridicată pentru a putea trece mașinile cu lemne! Ea va fi coborâtă și liniile înlocuite. Din aprecierile oamenilor, lipsesc aproximativ 1,2 km de linie (bucata e de 15 m), noroc că în gările de pe traseu sunt 5-6 linii! De unde poate fi demontată și relocată!” a scris Puiuleț pe contul său de facebook.

Vechiul trenuleț al moților, Mocănița, va străbate din nou munții Apuseni, din această vară. Cel puțin așa promite un investitor privat, Cristian Răspopa, care spune că primul tronson care va fi funcțional este cel dintre Lunca Arieșului și Baia de Arieș, lung de aproximativ 23 de kilometri. ”Vom include în traseu mai multe puncte de atracţie pentru turişti. Ne vom întâlni şi cu reprezentanţii primăriilor pentru a pune la punct o strategie de dezvoltare a turismului cu ajutorul Mocăniţei” a spus investitorul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax