Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: La Hăpria s-a deschis un centru de îngrijiri paliative. Sprijin pentru pacienţii cu boli incurabile şi familiile acestora

Publicat

hospice eliana Pacienţii cu boli incurabile, dar şi familiile acestora au posibilitatea de a beneficia de servicii de îngrijire paliativă, oferit de un centru deschis vineri, în Hăpria. Iniţiativa aparţine medicului Ariana Roşiu, medic de familie care şi-a desfăşurat activitatea şi la UPU Alba Iulia, doi ani, dar şi la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, pentru îngrijiri paliative, 10 ani.

Hospice Eliana oferă gratuit servicii de îngrijire paliativă a pacientului adult sau copil cu boală incurabilă, la domiciliul acestuia, asigurând sprijin şi pentru familia sa, a transmis medicul Ariana Roşiu, pentru Alba24.ro.

Deschiderea oficială a centrului Hospice Eliana a avut loc vineri, la sediul din Hăpria, nr. 218, comuna Ciugud.

Îngrijirea paliativă presupune abordarea nevoilor unui pacient din toate cele patru domenii mari – domeniul medical-fizic (medic, asistent medical, kinetoterapeut, ergoterapeut, etc), social (asistent social), psihologic (psiholog) şi spiritual (preot, pastor, etc), şi alcătuirea unui plan de îngrijire care să vină în ajutorul pacientului şi familiei, prevenind şi ameliorând suferinţa, şi oferind o calitate cât mai bună vieţii acestora. În acest cadru, va fi încurajat voluntariatul.

“Ne dorim ca Hospice Eliana să fie locul în care orice profesionist poate veni şi învăţa ce înseamnă îngrijirea paliativă, să îşi îmbunătăţească nivelul de cunoştinţe şi practica medicală în dreptul pacienţilor care ajung la finalul vieţii, precum şi să beneficieze de igiena psihică de care avem atâta nevoie fiecare, în contextul în care sistemul medical este un sistem cu un deficit de medici atât de mare, şi suprasolicitarea celor existenţi cu atât mai epuizantă şi mai predispozantă spre burn-out”, a declarat medicul Ariana Roşiu.

Hospice Eliana este sediu central pentru echipele de îngrijiri paliative la domiciliu, cu birouri şi cabinet medical. În viitor, va fi şi centru de zi, cu grupuri de suport pentru diferite categorii de pacienţi (grupaţi după patologie, interese comune, domiciliu etc). Pacienţii vor desfăşura aici activităţi educaţionale şi recreative, li se va asigura şi controlul simptomelor alături de alte activităţi cu scop terapeutic, posibile în sistem ambulator. De asemenea, în cadrul centrului de zi se oferă sprijin psihlogic pentru pacienţi care se pot deplasa şi pentru familiile lor, incluzând perioada de doliu, a mai precizat medicul Ariana Roşiu.

“Pentru început, putem ajuta pacienţii aflaţi pe o rază de 15 km faţă de municipiul Alba Iulia, şi faţă de satul Hăpria. Dar serviciul de consult şi consiliere individuală va cuprinde orice caz care ne va contacta telefonic sau la sediul Hospice Eliana din Hăpria.

Serviciile oferite de Hospice Eliana sunt gratuite pentru pacient”, a menţionat medicul.

Cei care vor să beneficieze de serviciile centrului pot contacta Hospice Eliana, e-mail: hospice.eliana@gmail.com, telefon: +40 726 11 68 60.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax