Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

FOTO: Târg de Crăciun cu produse realizate de elevi, organizat în scop caritabil la Liceul Teoretic Teiuș

Publicat

15555448_1193073200776475_1549738498_oDulciuri, felicitări, lumânări, globuri, brăţări, tablouri şi multe obiecte decorative specifice sărbătorilor de iarnă au fost valorificate de elevii Liceului Teoretic Teiuș, în cadrul expo-târgului de Crăciun, eveniment caritabil ce a mobilizat zeci de elevi, părinţi şi profesori dornici să facă o faptă nobilă în prag de sfântă sărbătoare.

Evenimentul aflat la cea de-a patra ediție reprezintă o activitate educațională în cadrul Campaniei Caritabile „Cozonacul de Crăciun”, acțiune a Consiliului Elevilor Liceului Teoretic Teiuș, care înglobează implicarea socială a preșcolarilor și elevilor școlii, coordonați cu mare grijă de cadrele didactice: educatoare, învățători și diriginți.

Tarabele au fost pline, iar vizitatorii au putut achiziționa diferite produse realizate de elevi, începând de la decorațiuni de Crăciun și până la produse de patiserie. De asemenea, printre elevi și-a făcut apariția Moș Crăciun care a împărțit bomboane și surprize, lăsându-se îmbrățișat și fotografiat de copii.

Oferta cu care elevii şcolii au  venit la târg a fost mai mult decât generoasă, mai ales că aceștia au expus obiecte confecţionate chiar de ei, pentru care au muncit cu sârg ore în şir, după cum ei înşişi au declarat.

Campania Caritabilă „Cozonacul de Crăciun” este produsul dorinței de a susține elevii aflați în pragul sărăciei din unitatea de învățământ și se constituie din următoarele activități: identificarea grupului țintă, realizarea produselor în vederea comercializării, organizarea expo-târgului, procurarea cadourilor și oferirea acestora beneficiarilor.

„Expo-târgul, în particular, este un adevărat curs de educaţie economică şi antreprenorială şi, în general, o lecţie despre voluntariat, caritate şi altruism, dacă ne referim la Campania Caritabilă „Cozonacul de Crăciun” în ansamblu ei”, a declarat prof. Marius Cosmin Pintea, directorul Liceului Teoretic Teiuș.

„Târgul de Crăciun este o etapă a Campaniei Caritabile „Cozonacul de Crăciun”, organizat cu scopul de a strânge fonduri în vederea realizării unor cadouri pentru cei 65 de beneficiari, elevi ai școlii noastre, din clasele I-IV, cu o situație materială precară. Printre obiectele expuse în târg veţi găsi şi lucrările realizate de elevii cercului de pictură. O să vedeţi că aceşti copii sunt cu adevărat talentaţi!”, a spus eleva Hari Vințeler, președinta Consiliului Elevilor.

Partenerii care susțin Campania Caritabilă „Cozonacul de Crăciun” sunt Inspectoratul Școlar Județean Alba, Primăria Teiuș, Consiliul Local Teiuș, Poliția Teiuș, Asociația de părinți ai elevilor teiușeni și Clubul Rotary Teiuș.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

A vrut să cumpere o motocicletă, a luat-o “în probe” şi nu s-a mai întors. Tânăr din Mihalţ, cu dosar penal

Publicat

Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Mihalţ s-a ales cu dosar penal în judeţul Cluj. A luat o motocicletă, în probă, de la domiciliul proprietarului, care dorea să o vândă, dar nu s-a mai întors. Este cercetat acum pentru “abuz de încredere”.

Potrivit IPJ Cluj, în 8 decembrie, un tânăr de 24 ani, din comuna Ceanu Mare (judeţul Cluj), a sesizat, prin SNUAU 112, Secţia 4 Poliţie Rurală Câmpia Turzii, despre faptul că, în jurul orei 16.30, persoane necunoscute s-au prezentat la locuința sa, având intentia de a achiziționa motocicleta scoasă la vânzare.

Unul dintre aceștia a plecat cu aceasta în probă și nu s-a mai întors, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ de 2.000 euro.

În urma verificarilor efectuate, polițiștii au obtinut semnalmente suspecților care s-au prezentat la domiciliul persoanei vătămate, aceștia fiind doi tineri cu vârsta cuprinsă între 20-24 ani, care se deplasau cu un autoturism care tracta o remorcă.

Ulterior, cel care a plecat cu motocicleta în probă a fost identificat. Este vorba despre un tânăr de 20 ani, din comuna Mihalţ, judeţul Alba.

În continuare, polițiștii efectuează cercetări pentru clarificarea tuturor împrejurărilor comiterii faptei și tragerii la răspundere penală sub aspectul savârşirii infracţiunii de „abuz de încredere”.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

DSP Alba: Recomandări în vederea prevenirii îmbolnăvirii cu trichineloză. Cum se manifestă boala

Publicat

Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală determinată de un vierme nematod Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată, precizează reprezentanții DSP Alba. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile.

La om majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.

Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistenta organismului.

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestata, febră, edeme palpebrale și faciale însoțite de conjunctivită, dureri musculare și adinamie.

Boala nu se transmite interuman.

Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:

 • Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminata trichineloscopic;
 • Unele obiceiuri culinare: prepararea termică ”în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă;
 • Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate;
 • Tăierea clandestină a animalelor;

În vederea prevenirii îmbolnăvirii, DSP Alba recomandă populației:

 • să controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificată în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare și să respecte recomandările acestora;
 • să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
 • să renunțe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate de carne crudă sau insuficient prelucrată termic;

Totodată, DSP Alba atenționează populația că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.

„Recomandăm persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate să se prezinte la medic”, au mai transmis reprezentanții DSP Alba.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Profesori din Cugir învaţă cum să rezolve situaţii de conflict în şcoală. Elevii vor avea trupă de teatru

Publicat

Şcoala Gimnazială nr. 3 Cugir a început, din 7 decembrie, implementarea proiectului ERASMUS + „Să jucăm viaţa pe scena educaţiei”. Prin intermediul acestuia, profesorii vor obţine noi competenţe, în beneficiul educaţiei elevilor. Vor putea folosi o nouă metodă la orele de dirigenţie, axată pe prevenirea violenţei în şcoală şi rezolvarea situaţiilor de conflict. De asemenea, vor fi introduse două discipline opţionale bazate pe tehnici de teatru, iar şcoala va avea trupă de teatru.

Scopul proiectului „Să jucăm viaţa pe scena educaţiei” constă în îmbunătățirea calității actului didactic prin: formarea și dezvoltarea de competențe psihopedagogice, metodice și manageriale ale cadrelor didactice, prin identificarea de metode didactice și resurse educaționale care să sprijine motivația elevilor pentru învățare, prin creșterea vizibilității școlii într-un registru european și internațional, acestea ducând la reducerea abandonului școlar atât în rândul elevilor din invățământul de masă, cât și în cazul celor din învățământul special.

Obiectivul principal al proiectului constă în oferirea de training profesional pentru 8 cadre didactice ale școlii noastre în vederea dobândirii unor competenţe în domeniul educaţiei non formale care utilizează tehnicile de teatru pentru prevenirea a violenţei în rândul elevilor, dezvoltării de noi strategii premergătoare creșterii vizibilității școlii noastre în plan național și internațional și îmbunătățirii strategiilor didactice în demersul instructiv-educativ al elevilor cu cerințe educaționale speciale. La rândul lor, cele 8 cadre didactice vor deveni persoane resursă pentru colegi, părinți, elevi și întreaga comunitate.

Principalele activități ale proiectului constau în efectuarea a două mobilități (Grecia și Croaţia) cu teme bazate pe tehnici de teatru, unde profesorii vor dobândi noi experiențe și competențe în domeniul educaţiei non formale. Furnizorul de formare este organizaţia non-guvernamentală Pricalica din Croaţia.

Ca rezultate, se aşteaptă introducerea în CDS a cel puţin 2 discipline opţionale bazate pe tehnici de teatru, folosirea metodologiei Boal în cadrul orelor de dirigenţie pentru rezolvarea situaţilor de conflict ivite în colectivele de elevi şi înfiinţarea unei trupe de teatru a şcolii. De asemenea, vor fi două workshopuri privind utilizarea platformei eTwinning şi vor fi realizate două proiecte eTwinning.

În cadrul proiectului, patru cadre didactice vor participa la cursul ,,Boal methodology in education”, în Croaţia, în perioada 5-16 august 2018. Participanţii la această mobilitate vor dobândi cunoştinţe despre metodologia Boal ca instrument de rezolvare a conflictelor în spaţiul şcolar, îşi vor dezvolta abilităţi de a întelege conflictele şi analiza diverselor sale forme, îşi vor dezvolta abilităţi în domeniul comunicării, colaborării, rezolvării de probleme, negociere, gândire critică şi creativă, de a crea şi a facilita tehnicile teatrului-forum şi vor promova diversitatea culturală.

Alte patru cadre didactice vor participa, în perioada 2-13 septembrie 2018, în Grecia (Santorini), la cursul ,,Drama în educaţie – o abordare holistică a predării prin intermediul tehnicilor dramatice”.

Participanţii vor fi protagonişti activi ai experienţei de învăţare care va fi centrată pe experimentarea propriilor abilităţi. Participanţii vor avea oportunitatea să acumuleze cunostinţe tehnice şi practice prin intermediul unei metodologii bazate pe munca în echipă, discuţii, exerciţii practice şi simulări de situatii ipotetice de interacţiune între persoane. Participanţii vor învăţa să îşi asume rolul de facilitator mai degrabă decât rolul de profesor, aşa că ei vor putea dezvolta la elevi dorinţa de a-şi exploata propriile abilitaţi, transformându-i pe ei înşişi protagonişti ai propriei învăţări. Participantţii vor fi familiarizaţi cu câteva instrumente on line destinate educaţiei care pot fi folosite ca resurse pentru predare-învăţare, dar şi pentru dezvoltarea lor profesională.

Proiectul are o perioadă de implementare de 18 luni, cu o valoare totală de 24.040 euro și este finanţat de Comisia Europeană prin Programul ERASMUS +, acţiunea cheie K1.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ministerul Transporturilor alocă cu 20% mai mulți bani pentru autostrăzi, în 2018. Priorităţile anului viitor

Publicat

În 2018, Ministerul Transporturilor alocă 1,71 miliarde de lei pentru construirea de autostrăzi şi centuri, cu aproape 20% mai mult decât suma cheltuită în acest an, estimată la 1,44 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget al instituţiei pentru anul viitor. De asemenea, de anul viitor ar putea începe lucrările la Autostrada Sibiu – Piteşti, una dintre cele mai aşteptate din ultimii ani.

Printre prioritățile de anul viitor se numără finalizarea autostrăzilor Sebeș – Turda și Lugoj – Deva, dar și începerea lucrărilor la Autostrada Sibiu – Pitești.

Ministerul Transporturilor a mărit şi bugetul pentru modernizarea drumurilor naţionale, de la 519,4 milioane de lei, nivelul execuţiei preliminate pe 2017, până la 686,2 milioane de lei în 2018. Sunt alocați mai mulţi bani şi pentru programul de întreţinere a infrastructurii rutiere, respectiv 331,6 milioane de lei, faţă de 257,1 milioane de lei cheltuiţi anul acesta.

Scade în schimb alocarea bugetară pentru proiectele de modernizare a infrastructurii feroviare, de la 3,22 miliarde de lei anul acesta până la 2,45 miliarde de lei în 2018.

Proiectele prioritare ale Ministerului Transporturilor pentru anul 2018 și perspectiva 2019-2021, sunt:

Infrastructura rutieră:

 • continuarea lucrărilor la autostrada Lugoj – Deva, autostrada Sebeș – Turda;
 • revizuirea documentației tehnico-economice și începerea lucrărilor pentru autostrada Pitești – Sibiu;
 • realizarea coridoarelor de legătură cu autostrăzile, prin intermediul drumurilor europene și drumurilor expres;
 • continuarea programului de construcție a variantelor de ocolire (ex: Târgu Mureș, Bacău, Carei, Craiova Sud, Târgu Jiu, Caracal , Comarnic, Bușteni,  Câmpina, Mihăilesti, Săcuieni);
 • reabilitare poduri și pasaje (ex: reabilitare pod Giurgiu peste Dunăre, pasaje supraterane peste drumul de centură al municipiului Oradea).

Infrastructura feroviară:î

 • modernizarea/reabilitarea liniei de cale ferată Frontiera – Curtici- Arad –Simeria- Coslariu –Sighișoara;
 • modernizarea stațiilor de cale ferată;
 • modernizarea instalațiilor pentru creșterea siguranței circulației;
 • reabilitarea liniei de cale ferata KM 614 – Simeria.

Infrastructura aeriană:

 • modernizarea aeroporturilor și aerodromurilor, conform prevederilor MPGT.

Infrastructura navală:

 • lucrări de infrastructură în vederea dezvoltării de terminale specializate, în portul Constanța Sud-Mol 3S și 4S în portul Constanța;
 • modernizarea infrastructurii portuare, prin asigurarea creșterii adâncimilor șenalelor și bazinelor și a siguranței navigației în Portul Constanța (S1);
 • realizarea unei dane specializate, într-o zonă cu adâncimi mari (Dana D80) (ml) (S2) / ș.a.;
 • platformă industrială în portul Constanța Sud;
 • îmbunătățirea condițiilor de navigație pe Dunăre între Călărași si Brăila, km 375- km 175;
 • modernizare ecluze – echipamente și instalații la Canalul Dunăre – Marea Neagră și Poarta Albă Midia – Năvodari;
 • modernizarea porturilor dunărene și dezvoltarea acestora.

Transport Intermodal:

 • realizarea de centre intermodale, prin accesarea unor proiecte cu finanțare europeană (locații prioritare: Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca, Bacău).

Implementarea acestor proiecte/programe va conduce la asigurarea unei infrastructuri de transport extinse, moderne și durabile, care va contribui la dezvoltarea economiei românești.

surse: realitatea.net, mfinante.ro

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Întreţinerea drumurilor în sezonul rece, la Cugir. Echipe de permanenţă, utilaje noi şi atenţionări

Publicat

Primăria Cugir este pregătită să intervină în caz de nevoie, pentru lucrări de deszăpezire. Trei echipe vor asigura permanenţa şi a mai fost cumpărată o autoutilitară.

“Primăria Cugir este mobilizată să intervină pentru decongestionarea străzilor de zăpadă și gheață ori de câte ori este necesar. Întrucât întreţinerea drumurilor în sezonul rece este realizată în regim propriu, administrația locală s-a pregătit pentru iarna 2017-2018 cu utilaje noi, carburanți și materialele antiderapante suficiente. În depozitul serviciului ADP sunt stocate 80 t de sare, iar cantitatea de nisip rămasă de anul trecut a fost suplimentată până la 80 metri cubi, astfel că administrația locală are la dispoziție suficient material antiderapant pentru a asigura un trafic fluent pe timpul iernii”, precizează reprezentanţii administraţiei locale.

Potrivit primarului Adrian Teban, pentru eficientizarea acțiunilor de dezăpezire, a fost achiziționată o nouă autoutilitară ce urmează să intre zilele acestea în dotarea ADP. Astfel, lucrătorii domeniului public vor interveni cu două autocamioane de tip unimog dotate cu răspânditor de material antiderapant, un buldoescavator cu lamă pentru înlăturarea zăpezii, cu generatoare electrice și fasonatoare mecanice pentru tăierea arborilor ce ar putea cădea din cauza fenomenelor meteo.

Pe tot parcursul sezonului rece, trei echipe de intervenție vor asigura permanenţa, astfel încât să poată acţiona rapid la nevoie. Se va interveni atât pe străzile principale, cât și pe cele secundare, cu precizarea că pe arterele înguste sau cu înclinație mare, lucrările de dezăpezire și cele de împrăștirere a materialului antiderapant se vor face manual.

În cazul căderilor de zăpadă, administrația locală atrage atenția șoferilor să nu parcheze autovehicule în zonele ce pot afecta accesul utilajelor pentru a nu împiedeca desfășurarea în bune condiții a activităților de decongestionare a străzilor. Totodată, primăria le ramintește proprietarilor de clădiri sau spaţii comerciale că au obligaţia de a înlătura zăpada depusă pe trotuarele din faţa imobilelor pe care le deţin.

Citește mai departe
Publicitate
ACTUALITATEacum 10 minute

A vrut să cumpere o motocicletă, a luat-o “în probe” şi nu s-a mai întors. Tânăr din Mihalţ, cu dosar penal

ACTUALITATEacum 15 minute

DSP Alba: Recomandări în vederea prevenirii îmbolnăvirii cu trichineloză. Cum se manifestă boala

Publicitate
ACTUALITATEacum 26 de minute

Profesori din Cugir învaţă cum să rezolve situaţii de conflict în şcoală. Elevii vor avea trupă de teatru

EVENIMENTacum 30 de minute

Ministerul Transporturilor alocă cu 20% mai mulți bani pentru autostrăzi, în 2018. Priorităţile anului viitor

Publicitate
ACTUALITATEacum 39 de minute

Întreţinerea drumurilor în sezonul rece, la Cugir. Echipe de permanenţă, utilaje noi şi atenţionări

EVENIMENTacum 49 de minute

Statutul poliţistului. AMENZI mai mari pentru refuz de legitimare şi alte abateri. Închisoare pentru jigniri

Publicitate
ACTUALITATEacum 2 ore

Amendă de 4000 de lei şi 12 avertismente, date de inspectorii ITM Alba. Rezultatele controalelor din teren

EVENIMENTacum 2 ore

IGPR: 18 şoferi, fără permise, pentru VITEZĂ pe autostradă. Recordul săptămânii, pe A1 între Orăştie şi Sebeş

Publicitate
ACTUALITATEacum 2 ore

Trucuri pentru a scăpa de gheaţa depusă pe parbriz în perioada iernii. Soluții ieftine și eficiente

EVENIMENTacum 2 ore

Aer tropical în decembrie. Va fi cea mai caldă săptămână din prima lună de iarnă

Publicitate
EVENIMENTacum 2 ore

O nouă ZI LIBERĂ pentru români, de anul viitor. Proiect după modelul instituţiilor Uniunii Europene

EVENIMENTacum 3 ore

ATENȚIONARE: Cod galben de ploaie și lapoviță în județul Alba. Izolat se va forma polei

EVENIMENTacum 3 ore

Epidemia de RUJEOLĂ: Peste 100 de cazuri noi, raportate în 16 judeţe din ţară. Situaţia din Alba

ADMINISTRATIEacum 4 ore

POSTURI la primării, spitale, şcoli, DGASPC şi alte instituţii publice din judeţul Alba. Condiţii

ECONOMIEacum 4 ore

CALENDARUL obligaţiilor fiscale pentru luna DECEMBRIE 2017. Termene la Fisc, declaraţii, formulare şi plăţi