Connect with us

Eveniment

Agenția pentru Protecția Mediului va fuziona cu Agenția pentru Arii Naturale Protejate. Cum se va numi noua agenție

Publicat

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) va fuziona cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi de Guvern. Astfel, va rezulta Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP), care va fi condusă de un secretar de stat.

Potrivit Executivului, numărul total al posturilor se va reduce cu 371, astfel încât, la nivel național și județean agenția va funcționa cu 2.001 posturi.

În prezent, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), este organizată şi funcţionează în baza Hotărârii Guvernului nr. 1000/2012. ANPM este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, aflat în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, cu personalitate juridică și cu competenţe în implementarea la nivel naţional a politicilor, strategiilor şi a legislaţiei în domeniul protecţiei mediului.

În subordinea ANPM funcționează 41 de agenţii judeţene pentru protecţia mediului și agenția pentru protecția mediului a muncipiului București, denumită în continuare, APM, instituţii publice cu personalitate juridică, finanţate integral de la bugetul de stat, și care au statut de servicii publice deconcentrate.

Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), este instituţie publică cu personalitate juridică, aflată în subordinea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, apelor şi pădurilor și care asigură cadrul necesar pentru managementul ariilor naturale protejate, cu 490 de posturi aprobate.

ANPM va fuziona cu ANANP

Astfel, în vederea asigurării unei gestionări unitare a procedurilor de obținere a avizelor în domeniul mediului, precum și pentru o bună administrare a ariilor naturale protejate, se înființează Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP), prin reorganizarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului şi prin comasarea cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, prin preluarea structurilor de personal și drepturile salariale aferente, atribuțiilor și activităţilor acesteia, precum şi a agențiilor pentru protecția mediului, unităţi aflate în subordinea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, care se desființează.

Încadrarea personalului preluat se realizează cu respectarea regimului juridic aplicabil fiecărei categorii de personal. Numărul total al funcțiilor publice de conducere din cadrul ANMAP este de maximum 8% din numărul total al posturilor aprobate la nivel de ordonator principal de credite.

Cum va fi organizată Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate

Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate este astfel o instituţie publică cu personalitate juridică, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, finanţată de la bugetul de stat, cu competențe în implementarea politicilor şi legislaţiei în domeniul protecţiei mediului şi ariilor naturale protejate şi funcţionează în subordinea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului. ANMAP are sediul în municipiul Bucureşti, Splaiul Independenţei nr. 294, sectorul 6.

În cadrul ANMAP vor funcționa direcții județene de mediu, fără personalitate juridică, în fiecare județ și în municipiul București.

Conducerea ANMAP este asigurată de un preşedinte cu rang de secretar de stat, ajutat de trei vicepreşedinţi cu rang de subsecretar de stat, precum şi un secretar general şi un secretar general adjunct, înalți funcționari publici, numiţi prin decizie a prim-ministrului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

ANMAP funcţionează cu un număr maxim de 2.001 de posturi, exclusiv demnitarii. Numărul de posturi s-a stabilit ca urmare a aplicării prevederilor Legii nr. 296/2023, reducându-se din numărul total de posturi pe care le avea cele două instituții care se desființează, un număr de 371 posturi vacante.

Personalul ANMAP este format din funcţionari publici şi personal contractual. Salarizarea personalului ANMAP se face în conformitate cu prevederile legale în vigoare aplicabile fiecărei categorii de personal.

ANMAP, ca autoritate de execuţie şi implementare, în subordinea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, are atribuții în domeniul mediului și ariilor naturale protejate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement