Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO: Transalpina, de la drumul forestier spectaculos de acum 50 de ani, la cea mai înaltă şosea din România. Imagini de colecţie

Publicat

trans-7 Transalpina este cel mai înalt drum rutier din România, dar și din întregul lanț al Munților Carpați, atingând altitudinea maxima de 2.145 m în Pasul Urdele. Traversează Munții Parâng de la nord la sud, fiind paralelă cu Valea Oltului și Valea Jiului. Astăzi a devenit un adevărat magnet pentru turiștii români și străini, însă în urmă cu 50 de ani singurii care treceau prin zonă erau ciobanii și animalele. Imagini cu Transalpina anului 1968 au fost realizate de Viorel Simionescu, iar acesta a povestit pentru europafm cum a descoperit „Drumul Regelui”. 

În 1968, era un spectaculos drum forestier, neasfaltat. Călătoria a fost făcută cu un automobil Wartburg, o mașină care se producea în Republica Democrată Germană, iar fotografiile au fost realizate cu un aparat Praktica, de producție est-germană.

trans-6 Viorel Simionescu este de profesie inginer, iar timp de aproape 60 de ani a făcut fotografie din pasiune. 25 de ani a fost în conducerea Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România și are mii de imagini publicate în albume, calendare și cărți poștale. Acum, Viorel Simionescu trăiește în Canada.

Imaginile realizate de acesta ne arată o Transalpina nepopulată, fără turiștii care se înghesuie astăzi. Doar animalele și ciobanii se aventurau să traverseze drumul. Singura cabană din zonă era la Rânca, acum sunt zeci de locuri de cazare.

În jurul subiectului legat de primii constructori ai acestui drum sunt încă discuţii. Potrivit unor surse, acesta a fost construit de legiunile romane în timpul războaielor cu dacii, motiv pentru care pe hărţile de istorie este trecut sub denumirea de coridorul IV strategic roman. Există şi o legendă locală care spune că, la sfârşitul secolului XVIII şi la începutul secolului XIX, fiecare familie de localnici a participat la construirea unei porţiuni din acest drum, în funcţie de posibilităţile sale fizice şi financiare.

transalpina-1 Alte surse afirmă că Transalpina a fost construită de germani, din rațiuni militare, în timpul primului război mondial.

În anul 1938, Regele Carol al II-lea a inaugurat Transalpina la Poiana Sibiului, de unde vine și numele de „Drumul Regelui”. În acea vreme, traseul era considerat o mare realizare tehnică, cu rol economic, strategic şi militar, cu atât mai mult cu cât oamenilor le era proaspătă în minte perioada în care li se impusese religia catolică şi când unele familii au plecat pe acest drum pentru a-şi păstra tradiţia.

 

FOTO: Viorel Simionescu

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate