Connect with us
Publicitate

Educație

Program de formare pentru profesorii de gimnaziu, pentru a putea preda educație media digitală. Când și unde se pot înscrie

Publicat

Centrul pentru Jurnalism Independent a anunțat că au început înscrierile pentru programul de formare de educație media digitală, adresat profesorilor de gimnaziu, care predau discipline umaniste.

”75 de profesori de gimnaziu, care predau științe umaniste, ne vor deveni parteneri în Programul de Educație Media și vor fi pregătiți să ducă către elevii lor concepte precum analiza critică a mesajelor media, fapte și opinii, algoritmi și inteligență artificială, bunăstare digitală.

Programul de formare de educație media digitală aduce profesorilor noi cunoștințe și abilități, precum și un set de instrumente necesare pentru a dezvolta competențele de educație media digitală ale elevilor lor” au transmis reprezentanții CJI, într-un comunicat de presă.

Înscrierile sunt deschise până pe 1 decembrie 2024, ora 23.59. Selecția profesorilor care vor intra în programul de formare în această primă generație va fi realizată de către o comisie formată din experții în educație media ai CJI.

În prima etapă a programului, cursul de formare se desfășoară online și are o durată totală de 60 de ore – 30 de ore sincron (pe Zoom), și 30 de ore asincron de studiu individual (pe platforma dedicată cursului).

Întâlnirile sincron vor începe pe 10 ianuarie și vor avea loc vinerea după-amiaza și sâmbăta în prima parte a zilei, timp de patru săptămâni: 10&11 ianuarie; 17&18 ianuarie; 31 ianuarie & 1 februarie, 7&8 februarie.

Mai multe detalii despre curs și înscrieri sunt disponibile pe educatiemedia.cji.ro.

După finalizarea cursului, profesorii vor beneficia, timp de 2 ani școlari, de mentorat și asistență în cadrul Comunității de Educație Media, în sprijinul implementării consecvente în procesul de predare-învățare.

„Un studiu recent al unei echipe de cercetători de la Oxford arată că peste 50% din conținutul de tip text din mediul online e generat sau tradus de inteligența artificială. Și pentru că acum e mult mai ușor pentru oricine să genereze și să distribuie conținut înșelător, fie că vorbim de imagini generate de IA sau deepfake-uri, e important să îi susținem pe profesori și pe copii să înțeleagă și să deconstruiască mesajele media care ajung la ei”, a explicat Cristina Lupu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent.

Un program de formare pentru nevoile elevilor

„Cu siguranță, ar fi util oricui acest curs, indiferent de disciplina pe care o predă, pentru că e cel mai coerent, interesant și adaptat la nevoile actuale ale tinerilor care trăiesc în mediul online și au nevoie să o facă într-un mod sănătos. E un curs care poate deschide minți și poate activa sistemele proprii de protecție, apăsând pe cele mai sensibile butoane ale ființei”, a spus Dana Anghelescu, profesoară de limba și literatura română la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iași, care a trecut în acest an prin cursul pilot de educație media digitală al CJI.

Implementarea conceptelor predate la curs este o oportunitate pentru profesori de a se conecta cu elevii lor și de a le „traduce” programa cu ajutorul unor subiecte care sunt de interes pentru ei. „Este o experiență de formare autentică, prin care putem să ne reconectăm cu tânăra generație și să ne dezvoltăm atât profesional, cât și personal – o ocazie aproape unică în zilele noastre de a colabora cu oameni empatici, preocupați în mod real de evoluția copiilor noștri în mediul digital și nu numai”, spune prof. dr. Elena Panait​, de la Liceul Teoretic „Dunărea” Galați, la finalul ediției pilota cursului de formare.

Mai multe detalii despre curs și înscrieri sunt disponibile pe educatiemedia.cji.ro.

Implementarea programului de formare de educație media digitală pentru profesori este realizată de către Centrul pentru Jurnalism Independent, în cadrul proiectului „Educație media digitală pentru tinerii din România“, finanțat de Fondation BOTNAR, coordonat de CJI și implementat în parteneriat cu Ashoka România, E-Civis, EDUMI, Funky Citizens și Grupul PONT. Programul de formare face parte din Programul de Educație Media. Programul de formare este, de asemenea, cofinanțat prin proiectul BROD (Bulgarian-Romanian Observatory of Digital Media).

Despre Programul de Educație Media

Programul de Educație Media este un demers derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent, începând cu 2017, și are drept partener strategic de dezvoltare Romanian-American Foundation. Educația media este parte din activitatea Centrului pentru Jurnalism Independent de la înființarea sa, acum 30 de ani. Înainte să devină un program de sine stătător, conceptele de educație media erau integrate în cursuri de jurnalism sau de implicare civică pentru profesori și elevi.

În anul 2021, CJI a demarat Programul Școli-Pilot-Media, în parteneriat cu Ministerul Educației, și a format peste 700 de profesori, din 338 de școli, din 98 de orașe, care au lucrat la clasă cu peste 240.000 de elevi, prin programul de formare „Introducere în educație media pentru profesorii de limba și literatura română și discipline conexe”(acreditat din 2020).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate