Eveniment
FOTO: Modernizări finalizate la Spitalul Județean Alba. Cum arată secția de Medicină Internă. Alte investiții în derulare
La Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia au fost finalizate lucrările de modernizare a secției de Medicină internă. Spațiile au fost prezentate miercuri de reprezentanții unității medicale. Investiția a fost de 3,9 milioane lei.
Secția beneficiază acum de aparatură medicală performantă și de mobilier nou.
În total, au fost cheltuiți 3,939.830 lei, investiția fiind susținută de către Consiliul Județeană Alba, în subordinea căruia se află spitalul. Din veniturile proprii ale unității au fost alocați 218.782 lei.
Lucrările de modernizare
Lucrările au presupus recompartimentări, refacerea pardoselilor, tavanelor, înlocuirea ușilor și a altor lucrări ce presupun îmbunătățirea condițiilor de internare. De asemenea, au fost înlocuite finisajele, tâmplăria interioară și exterioară, instalațiile electrice, sanitare și termice, dar și sistemele de semnalizare a incendiilor și de apelare medicală.
Au fost aplicate zugrăveli lavabile sanitare antimicrobiene și alte lucrări de modernizare necesare în cabinete, saloane, săli de tratamente, grupuri sanitare, holuri, oficii.
De asemenea, au fost achiziționate mai multe mijloace fixe noi, precum paturi de spital, aspiratoare secreții bronșice mobile, EKG, infuzomate, injectomate, macara ridicare pacient, monitor funcții vitale, pulsoximetru, stație de monitorizare cu 10 monitoare, targa hidraulică pacient, troliu de urgență, troliu tratament și alte obiecte și echipamente necesare tratamentului și internării.
Lucrările de reparații capitale s-au ridicat la 2.345,461 lei, în vreme ce dotările cu echipamente, aparatură medicală și obiecte de inventar au costat 1.594.369 lei.
Servicii și tratamente de Medicină internă
Medicina internă este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor interne ale organismului. Aceasta acoperă o gamă largă de boli și probleme de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare, diabet, boli pulmonare, boli digestive, tulburări endocrine, infecții și multe altele.
Are ca specific abordarea patologiei aparatului respirator, dar și a altor afecțiuni acute și cronice ale aparatului cardiovascular, digestiv, renal, osteoarticular, boli de nutriție, metabolism și a unor afecțiuni hematologice. Competențele echipei medicale, precum și aparatura medicală din dotarea secției permit efectuarea unei game vaste de proceduri diagnostice și terapeutice în abordarea patologiei specifice.
Lucrările de reparații capitale la secția de medicină internă sunt parte a unui proiect mai amplu, ce a presupus și modernizarea completă a secției de cardiologie, lucrări care au fost finalizate anul trecut, transmit reprezentanții spitalului.
Modernizări și la compartimentul Pneumologie
În cadrul secției Medicină Internă există și 3 compartimente: Endocrinologie, Pneumologie, Reumatologie.
A fost modernizat și compartimentul Pneumologie, care necesita reperații.
Secția Medicină Internă are 33 de paturi, iar compartimentul Pneumologie are 6 paturi.
Alte investiții la spitalul județean – extinderea UPU
La Unitatea de Primiri Urgențe s-a finalizat structura de extindere. Proiectul presupune conectarea vechiului corp de clădire, cu o nouă clădire, prin crearea unui culoar de legătură și extinderea spațiilor existente.
Investiția este necesară pentru îmbunătățirea calității și îngrijirii spitalicești, creșterea capacității de preluare a pacienților și scăderea timpilor de așteptare. Pe lângă lucrări de extindere, proiectul presupune și dotarea și echiparea unității cu aparatură medicală nouă. Investiția este finanțată din fonduri europene și ale Consiliului Județean Alba. Valoarea totală a proiectului este de peste 14,1 mil. lei.
Noua secție de Psihiatrie acuți
La Secția de psihiatrie acuți, lucrările de arhitectură a noii clădiri sunt în curs de finalizare.
La secția Psihiatrie acuți, aflată în curtea Spitalului Județean, lucrările de arhitectură a noii clădiri sunt în curs de finalizare. Construcția va avea ambulatoriu, 50 de paturi, săli de tratamente și consultații, respectiv terasă în partea superioară.
Viitoarea clădire destinată secției va asigura spațiul de confort şi de terapie ţintită a tulburărilor specifice, contribuind esenţial la resocializarea şi reinserția familială şi profesională a acestor pacienţi.
Proiectul este finanțat de către Compania Națională de Investiții și cofinanțat de către Consiliul Județean Alba, având o valoare totală de peste 19,5 mil lei.
Noile secții de Oncologie, Radioterapie și Chirurgie Intervențională
Lucrările pentru construcția noilor secții de Oncologie, Radioterapie și Chirurgie Intervențională vor începe în următoarea perioadă. Spitalul a obținut autorizația pentru organizarea de șantier, iar amplasamentul a fost predat constructorului.
Au fost depuse toate avizele și au fost realizate toate demersurile pentru obținerea autorizației de construcție.
Noua clădire va avea 5 etaje (S+P+4E+5E restrâns), iar în partea superioară va fi amenajat un heliport. Suprafața desfășurată a noii construcții va fi legată printr-un tunel de celelalte corpuri ale unității medicale.
Infrastructura medicală va fi desfășurată începând cu zona de subsol. Aici va fi înființat un departament de radioterapie dotat cu aparate specifice, vestiare, spații tehnice și un adăpost de protecție civilă.
La parter, vor fi amenajate birouri de internare și internare de zi, precum și ambulatoriul.
Etajele superioare vor fi destinate secțiilor de specialitate. Etajul 1 va găzdui compartimentul de hematologie cu 10 paturi și zona de chimioterapie (pentru spitalizarea de zi), etajul 2 va fi dedicat secției de radioterapie cu 25 de paturi, etajul 3 va găzdui secția de oncologie medicală cu 30 de paturi, iar etajul 4 va avea o secție de îngrijiri paliative cu 25 de paturi.
Valoarea totală a proiectului depășește 277 mil. lei, fiind finanțată în cea mai mare parte din Planul Național de Redresare și Reziliență și cofinanțată de Consiliul Județean Alba. AICI, detalii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Danut
miercuri, 20.11.2024 at 13:40
sa traiti, asa da, acum sa mai rezolvati timpii de asteptare din upu, se stau 6-7 ore !