Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO-VIDEO: Cerceii de aur ”buciumăneşti”, podoabe în costumul popular din Apuseni, din secolul XVIII. Exponatul lunii iulie la Muzeul Naţional din Alba Iulia

Publicat

IMG_8457 Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia a prezentat marți, în cadrul manifestării „Exponatul lunii iunie”, doi cercei de aur ”buciumăneşti”, podoabe cu o istorie interesantă.

Cu prilejul zilelor de sărbătoare, la ceremoniile obșești, pe lângă piesele curate de port, buciumancele adaugă o serie de podoabe. Încă din secolul al XVIII-lea, au fost aduşi din Tirol cercei în formă de struguri, pe care femeile din Bucium i-au cumpărat din Abrud.

Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, voiajorii comerciali, atraşi de această zonă auriferă, aduc de la Viena cercei rotunzi, decoraţi cu piatră roşie la mijloc, înconjurată de un brâu albastru şi unul alb. Aceste modele au fost lucrate şi în atelierele din Abrud, dar nu numai din aur, ci şi din argint aurit.

„Cerceii sunt piesă componentă a costumului popular femeiesc. În secolul al XVIII-lea, în zona Bucium – Abrud, mai precis în magazinele din Abrud, au apărut cerceii aduși din Tirol. Inițial ei au avut o formă de ciorchine de strugure. Mai apoi, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pătrund cercei aduși de la Viena, care aveau o formă ovală, în interior aveau o montură din rubin, iar de jur-împrejur pietre de culoare albă sau albastră”, a transmis muzeograful Adriana Țuțuianu, de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

YouTube video

Evenimetul a fost organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate