Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Probleme în aplicarea PNDR 2014-2020, dezbătute cu beneficiarii, la Alba Iulia, de către secretarul de stat MADR Alexandru Potor și directorul AFIR, Adrian Chesnoiu

Publicat

IMG_0247 Vineri, la Prefectura Alba a avut loc o întâlnire cu beneficiarii PNDR 2014-2020, la care au participat, printre alții, secretarul de stat în MADR, Alexandru Potor și directorul general AFIR, Adrian Ionuț Chesnoiu.

Întâlnirea a constat într-un schimb de opinii și posibile soluții față de principalele probleme întâmpinate în implementarea proiectelor contractate sau în curs de finanțare prin PNDR 2014-2020.

„Aș vrea să încercăm să scoatem și să finalizăm toate proiectele pe care le avem pe tranziție. Este o perioadă extrem de complicată, sunt proiecte începute de foarte mult timp și noi suntem la jumătatea implementării noului PNDR. Trebuie să vedem cum le vom finaliza până la finalul anului 2017, astfel încât să știm exact la debutul analizei măsurilor rămase și a sumelor disponibile în 2018 cum vom redistribui sumele pe care le mai avem la dispoziție în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală și ce măsuri se vor mai lansa”, a transmis directorul AFIR, Adrian Ionuț Chesnoiu, la începutul întâlnirii.

În ceea ce privește proiectele în fază de implementare, proiectele cu contracte semnate, secretarul de stat în MADR Alexandru Potor i-a întrebat pe cei prezenți cum se descurcă cu partea de licitații.

„Am ridicat problema asta și în Comitetul de monitorizare, din păcate să știți că suntem în 2017, la jumătatea anului, și suntem complet blocați, vorbesc de beneficiarii publici. Mi se pare o mare aberație ceea ce e prevăzut în legea 98/2016 să prinzi PT-ul (n.r. proiectul tehnic) în valoarea totală a investiției. Odată că avem riscurile ca la achiziția PT-ului să nu mai vină proiectantul de la DALI, să ne trezim cu un PT-u varză, care după aceea ne ridică mari probleme în execuție. Gândiți-vă că la nivelul primăriilor de comune nu avem experți tehnici să verifice parte de arhitectură, parte de rezistență, parte de instalații și așa mai departe. Pe de altă parte, toată procedura asta ne întârzie foarte mult. Și după aceea ajungem la partea cea mai frumoasă și spectaculoasă, achiziția de lucrări, care numai la noi în România poate să dureze mai mult decât lucrarea în sine, adică minim 6 luni de zile. (…) Mi se pare aberant ca ANAF-ul să vină de cel puțin 5 ori la o achiziție și există riscul să întârzie cu cel puțin 5 luni această achiziție. (…) Pe de altă parte, nu mi se pare normal, tot discutăm de relaxarea procedurilor, nu mi se pare normal ca după ce am finalizat achiziția, să mă duc cu o camionetă cu vreo 20 de bibliorafturi, să încarc birourile Agenției, pentru niște documente care oricum au fost verificate de ANAF. (…) Cred că ar fi bine poate, din bugetul pe PNDR 2014-2020 pe asistență tehnică, să comandați un sistem informatic. Dacă expertul din cadrul Agenției vrea să îmi verifice mie ceva din documentație nu are decât să își deschidă pe un server documentația și atunci scutim și bani, scutim și timp, și stres și spații pentru arhivarea documentelor. Aș vrea să revenim la acel credit din Trezorerie, care a funcționat foarte bine și care a fost o gură de oxigen pentru beneficiarii publici, a spus primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

Ca răspuns, directorul general AFIR, Adrian Ionuț Chesnoiu, a transmis:

„Avem probleme foarte mari cu legea. Noi am făcut o serie de întâlniri, am făcut mai multe propuneri de îmbunătățire a legii și de identificare a unor soluții. Din păcate, nu s-a reușit modificarea legislației până în momentul de față, înțeleg că este o inițiativă la nivelul Parlamentului în sesiunea de toamnă, de modificare a Legii 98. Totodată, am primit de la domnul ministru al Finanțelor un proiect de ordonanță cu privire la anumite modificări în regim de urgență, dar din punctul nostru de vedere, și am formulat observații scrise, nu vor ajuta foarte mult, ba din contră, credem că în continuare îngreunează și mai tare achizițiile publice”.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ghita

    vineri, 21.07.2017 at 13:42

    Domnul Dirzu in ce calitate la sedinta? Intalnirile de lucru nu se mai fac decat sub atenta indrumare a partidului?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax