Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Investiția „Zewa” se mută de la Sebeș la Dej. Vezi ce efecte are respingerea de către consilieri a proiectului de hotărâre pentru vânzarea terenului

Publicat

Investiţia Zewa de la Sebeş se va muta la Dej după ce Consiliul Local Sebeș a respins proiectul de hotărâre prin care urma să scoată la licitație un teren pe care compania suedeză intenţiona să construiască o nouă linie de producție. Investiția de 150 milioane euro care urma să fie făcută pe terenul de 3,6 hectare ar fi creat 100 de noi locuri de muncă.

Terenul se află chiar lângă Pehart Tec și are o suprafaţă de 3,6 hectare. Proiectul de hotărâre aflat ieri pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Sebeş avea ca obiect aprobarea vânzării terenului, prin licitaţie publică, la un preţ de pornire de 20 euro+TVA/mp. Consilierii locali au respins proiectul de hotărâre.

„Azi dimineaţă, în jurul orei 10.00 am fost contactat de patronul Pehart Tec, Ioan Tecar, care mi-a comunicat, cu părere de rău, că investiţia Zewa de la Sebeş a picat. Mi-a spus că în prima fază va disponibiliza aproximativ 100 de persoane din totalul de aproape 400 de angajați, iar din primăvară, când timpul o va permite, va muta fabrica de la Petrești la Dej. Motivația dânsului a fost că nu i se pare normal să investească și să muncească undeva unde nu este acceptat”, a declarat prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer pentru ziarul Alba24.ro.

Cât despre raționamentele care au dus la această situație, prefectul județului Alba a spus că a alunga o investiție din județul Alba fost o mișcare lipsită de logică: „Nu pot să mă pronunț cu certitudine despre motivele care au dus aici, dar cu siguranță logică nu a existat”.
”Stau să mă întreb dacă domnii consilieri care au refuzat această investiţie, exprimându-şi votul împotrivă sau prin abţinere, au făcut-o cu bună ştiinţă sau în necunoştinţă de cauză, ignorând posibilul impact social major al deciziei lor. Iată că, la o zi după exprimarea votului lor, acest impact, din nefericire, se confirmă”, a mai declarat prefectul.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea condiţiilor de organizare şi desfăşurare a licitaţiei publice deschise pentru vânzarea terenului de 35.789 mp, vizat de grupul suedez Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA), reprezentant prin marca “Zewa”, pentru amenajarea celui mai mare parc logistic din industria de prelucrare a hârtiei igienice din sud-estul Europei, a picat la vot în şedinţa CL Sebeş de luni.

Reamintim că grupul suedez şi-a exprimat intenţia fermă de a construi la Petreşti o fabrică hârtie şi ambalaje cu tehnologie modernă, la o întâlnire cu prefectul de Alba, din 24 septembrie. Pentru a putea demara investiţia, Primăria Sebeş urma să organizeze licitaţia pentru un teren de 3,5 hectare din apropierea fabricii “Pehart”, aflat în domeniul privat al municipiului, pe strada Energiei. În şedinţa din 9 septembrie, proiectul a fost amânat, au fost propuse şi acceptate amendamente, însă nici de această dată nu a fost aprobat. Doi consilieri PDL – Ionuţ Lupşe şi Dorin Nistor şi alţi trei consilieri PDL, respectiv PPDD s-au abţinut de la vot, alţi trei nu au fost la şedinţă, astfel că proiectul a fost respins.

Consilierii locali din Sebeș au devenit excesiv de prudenți după ce în anul 2007 au fost trimiși în judecată pentru vânzarea prin licitație a unui teren pentru construirea fabricii de bere Albacher. Procurorii au considerat ca prețul cu care a fost vândut terenul a fost mult sub prețul real al acestuia. Citește aici de ce au fost acuzați primarul Dăncilă, viceprimarul Bogdan și mai mulți consilieri locali, în urma tranzacției din februarie 2007. Procesul penal s-a încheiat la începutul anului 2012 și a durat aproape 5 ani.

Vedeți ce au declarat consilierii locali după ședință, ce prevedea proiectul de hotărâre și detalii despre licitație, pe Sebeș24.ro.

 

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

19 Comentarii

19 Comentarii

  1. cititor

    miercuri, 02.10.2013 at 08:54

    ar trebuii dizolvat consiliul pentru incompetenta

  2. sebes4ever

    miercuri, 02.10.2013 at 08:58

    Mie imi miroase a santaj. Adica daca nu primeste terenul face disponibilizari. Ia sa-l vedem, chiar isi duce planurile pana la capat?Mai bine si-ar muta fabrica cu totul…

    • mircea

      miercuri, 02.10.2013 at 09:31

      Ai o gandire foarte superficiala, sigur nu esti din zona pentru care fabrica de hartie din Petresti este un brand national, care ar putea fi cunoscut in toata lumea!

    • HaHaHa

      vineri, 04.10.2013 at 00:24

      N-ai cum santaj, este o firma privata si pot disponibiliza cand vor ei. Gandirea e ca nu are rost sa pastrez inca 100 daca imi mut productia. Las cat am nevoie, restul sa se planga la ****** din consiliu.

  3. cetatean

    miercuri, 02.10.2013 at 09:06

    Bravo! felicitari „consilierului” Nistor si echipei lui,care s-au abtinut.Nu avem nevoie de abtineri D-nul Nistor avem nevoie de ,decizie.Daca va e frica ….sa luati o decizie mai bine stati acasa. Se pare ca mai bine scrieti in ziare decat sa faceti ceva …

  4. Un Petrestean

    miercuri, 02.10.2013 at 09:23

    „MULTUMIM”!!! domnilor consilieri care nu ati votat pentru acest proiect si v-ati batut joc in ultimul stil posibil de acesti oameni,prin neridicarea mainii sau prin votul impotriva ati refuzat milioanele de euro din partea unei multinationale de talie mondiala,bani ce veneau si in bugetul primariei.Tind sa cred ca primaria Sebes e „prea bogata” din moment ce refuza asemenea proiecte.Vreau sa va intreb..cati din dumneavoastra stimati consilieri ati vazut in ce hal a aratat atatia ani acel petec de pamant pe care acesti straini au vrut sa-l cumpere si pe care au vrut sa dezvolte o afacere benefica pentru toata zona noastra??Vreti sa construiti locuinte pt oameni pe acel pamant…dar oare cu ce bani o sa le plateasca oamenii daca nu au un loc de munca??As fi curios cate locuinte o sa se faceti in acel loc in acest mandat al domniilor voastre stimati consilieri rauvoitori?????
    Si as mai vrea sa vad cum o sa gestionati si rezolva problema celor ce o sa fie disponibilizati(probabil tot prin indolenta fata de acest proiect afisata la votul din 30 09.2013.)
    Mi-as dori sa-mi raspunda unul din acei consilieri care nu au votat..pana atunci somn usor in continuare in scaunele primariei.

    PS:”Cand vrei sa faci ceva totdeauna vei gasi o cale,cand nu vrei sa faci nimic totdeauna vei gasi un motiv.”

    • mircea

      miercuri, 02.10.2013 at 09:33

      Bravo!

  5. Pingback: Pehart Tec disponibilizează 100 de angajați și mută fabrica de la Petrești la Dej - Someșeanul | Someșeanul

  6. Pingback: Cum au votat consilierii locali din Sebeş licitaţia pentru terenul destinat investiţiei “Zewa” din Petreşti: 11 pentru, 3 contra, 2 s-au abținut, 3 lipsă | Sebes24

  7. Pingback: SEBEŞ24 | Cum au votat consilierii din Sebeș licitaţia pentru terenul investiţiei “Zewa” din Petreşti: 11 pentru, 3 contra, 2 s-au abținut, 3 lipsă | Alba24

  8. Ovidiu

    miercuri, 02.10.2013 at 14:39

    Multumim tuturor consilieri locali care au votat impotriva sau prin abtinere. Salvam Sebesul! Salvam Romania de la saracie. Bravos. Halal edili. Puteti emigra linistiti!

  9. crys

    miercuri, 02.10.2013 at 16:07

    Bravo politicienilor din ziua de azi! Capatam experienta in alungarea investitorilor din Romania, ce va pasa daca voi o duceti bine?! La fel se intampla si la Rosia Montana si-n alte parti din tara!

  10. Axante

    miercuri, 02.10.2013 at 16:20

    In dosarul sedintei de CL trebuie motivata abtinerea sau votul impotriva. De ce nu il cere-ti? Sa vedem motivatia lor. De ce nu ii sunati sa le aflati parerea? Halal jurnalisti.

    • moderatorul de serviciu

      miercuri, 02.10.2013 at 18:59

      citeste atent si mergi pe link in articolul cu sedinta. s-a scris. ce vezi acum sunt reactiile de dupa sedinta

  11. Pingback: Scandalul terenului pentru Pehart | Patronul Ioan Tecar: „Aceia care au respins proiectul să îl voteze din nou. Altfel, vând tot și plec la Dej” | Alba24

  12. Om normal

    miercuri, 02.10.2013 at 18:33

    Demisia si mergeti toti consilierii la pacanele ca acolo va place!

  13. localnic

    miercuri, 02.10.2013 at 20:14

    incapabililor,nu aveti ce cauta in sebes….

  14. a

    joi, 03.10.2013 at 08:37

    Penibil prefect aveti. El e ocupat de protocoale la Rosia Montana. De acolo i-ar veni grosul in buzunar. Il doare-n brisca de Sebes si de altii. E mai usor sa spargi muntii cu rmgc si sa-ti iei partea decat sa gestionezi si sa negociezi cu niste investitori seriosi si pe termen lung. Mi-e rusine ca sunt din Alba cand vad astfel de fenomene.

  15. iOAN

    sâmbătă, 05.10.2013 at 01:51

    RUSINEEE CONSILIERI INCOMPETENTI!
    MANCATI BANI STATULUI DEAGEABA!
    ATI GRESIT LUAND ASEMENEA DECIZIE ERONATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax