Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Maxilarul inferior” şi „Scara Leilor”: Doina Uricariu şi-a lansat la Alba Iulia două volume de memorialistică

Publicat

Galeriile de Artă ale Filialei Uniunii Artiştilor Plastici din Alba Iulia au găzduit, joi, evenimentul de lansare a volumelor „Maxilarul inferior” şi „Scara leilor”, apărute la Editura „Polirom”, sub semnătura Doinei Uricariu.

Poet, editor şi eseist, Doina Uricariu s-a aflat la Alba Iulia pentru a vorbi cu sinceritate despre motivele care au determinat-o să scrie aceste două volume de memorialistică şi cum se împletesc în paginile unei cărţi istoria unei familii regale cu istoria propriei sale familii, respectiv a tatălui rănit în al doilea război mondial, la Oarba de Mureş, unde şi-a pierdut o parte din mandibulă. „Întâlnirea mea cu Majestăţíle lor s-a petrecut în 1990, imediat după ceea ce noi am numit Revoluţia din 1989. Am avut norocul să am o educaţie extraordinară prin părinţii mei care erau nişte oameni foarte liberi şi destinul lor care este povestit în această carte, Maxilarul inferior, de fapt este pentru mine un destin moderator şi a însemnat crearea unei familii în condiţiile în care România îşi pierdea democraţia. Tatăl meu, fără să o cunoască pe aceea care avea să îmi devină mamă, a salvat-o de Siberia şi a făcut o căsătorie care la vremea aceea se numea de onoare. Această căsătorie nu s-ar fi putut produce, el fiind ofiţer gradul I, fără să existe dispensa regală… am înţeles că trebuie să încep povestea mea prin povestea celorlalţi… am vrut să cunosc cum acest miracol care face ca o instituţie precum monarhia în România poate să funcţioneze fără birocraţie”.

Invitată de onoare, Doina Uricariu a fost prezentată publicului de Aurel Pantea, preşedintele Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România. Acesta a profitat de ocazie pentru a-şi exprima consternarea vizavi de recenta afirmaţie a preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu Regele Mihai: „Am fost cel puţin surprins să îl aud pe Traian Băsescu exprimându-şi un punct de vedere cu totul opus decât cel de acum 6 luni. Nu înţeleg de ce l-a numit trădător acum şi în urmă cu un an îi făcea declaraţii de dragoste şi de admiraţie. În trăirile conflictuale ale lui Traian Băsescu pot spune că se regăsesc toţi românii”. La rândul său, Doina Uricariu s-a exprimat în legătură cu acest subiect : „Nu înţeleg cum preşedintele ţării a dat o asemenea judecată iresponsabilă asupra, nu a Majestăţii Sale Regelui Mihai, ci asupra poporului român pentru că, dacă de la nivelul instituţiei consideri această aplicare forţată ca o trădare, toate evenimentele politice care au început prin 23 august”.

Amfitroana acestui eveniment a fost Mioara Pop, director al Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba şi a purtat semnătura Consiliului Judeţean Alba şi a Uniunii Scriitorilor din România.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax