Economie
RO e-Transport: unele sancțiuni privind aplicarea sistemului vor fi amânate, după solicitările transportatorilor

RO e-Transport: unele sancțiuni privind aplicarea sistemului vor fi amânate, după solicitările transportatorilor. Un proiect în acest sens a fost pus în consultare publică de către Ministerul Finanțelor.
Potrivit documentului, se suspendă până în 31 decembrie 2025 amenzile privind netransmiterea coordonatelor GPS în RO e-transport.
”Aplicarea dispozițiilor art. 131 alin. (1) lit. d) și e), alin. (3) referitoare la alin.(1) lit. e) și alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport (…) aprobată prin Legea nr. 375/2023 (…)
se suspendă, până la data de 31 decembrie 2025, pentru săvârșirea faptelor prevăzute la art. 13.1 alin. (1) lit. d), respectiv nerespectarea prevederilor art. 8, și la art. 13 lit. e), din același act normativ”, prevede proiectul.
Prin acte normative succesive a fost prorogat, până la data de 31 martie 2025, termenul de intrare în vigoare a dispozițiilor art. 13 pentru utilizatorii prevăzuți la art. 8 din O.U.G. nr. 41/2022.
Transportatorii au solicitat amânarea termenului de la care se pot sancționa faptele reglementate la art. 13 din OUG nr. 41/2022. Au motivate că este necesară o perioadă mai lungă de timp pentru adaptarea sistemelor informatice și atragerea unor resurse umane suplimentare.
RO e-Transport. Context
Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 41/2022 prin care se stabilește implementarea sistemului electronic integrat RO e-Transport de monitorizare a transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat.
Sistemul monitorizează în timp real deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul României, astfel:
- transportul bunurilor achiziționate și livrate intracomunitar
- transportul bunurilor care fac obiectul operațiunilor vamale
- transportul bunurilor între două locații situate pe teritoriul național
Prin OUG 115/2023 a fost stabilită obligația ca operatorul de transport să asigure transferul datelor curente de poziționare a vehiculului de transport, ce fac obiectul declarației prin RO e-Transport. Șoferul are obligația de a porni GPS înainte de începerea transportului pe teritoriul național și să-l oprească doar după livrarea bunurilor sau după părăsirea teritoriului național.
RO e-Transport. Sancțiunile amânate
Sunt amânate sancțiuni privind nerespectarea prevederilor din OUG 41:
- conducătorul vehiculului de transport are obligația să pornească dispozitivul de poziționare înainte de începerea transportului pe teritoriul național, respectiv să oprească dispozitivul de poziționare numai după livrarea bunurilor la locul de livrare declarat pe teritoriul național sau după părăsirea teritoriului național (amenzi de la 5000 la 10.000 de lei)
- operatorul de transport rutier este obligat să asigure transferul datelor curente de poziționare a vehiculului de transport, care fac obiectul declarației, pe toată durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport
- operatorul de transport rutier este obligat să echipeze vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicații care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit
- prevederile nu se aplică în cazul în care datele de poziționare ale vehiculului de transport sunt transferate de dispozitivele acestuia
În aceste din urmă cazuri, amenzile sunt de 10.000-50.000 lei pentru PF, respectiv de 20.000-100.000 de lei pentru PJ.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News