Connect with us

Eveniment

Alba, pe LISTA ROȘIE a vaccinării. Jumătate dintre copiii mici NU au fost imunizați împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei

Alba, pe LISTA ROȘIE a vaccinării

Publicat

Alba, pe LISTA ROȘIE a vaccinării: Mai puțin de jumătate dintre părinți și-au vaccinat copii. România se confruntă cu o criză a vaccinării ROR (împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei) la copiii de 12 luni.

Acoperirea vaccinală cu prima doză de ROR în România este de 78% la nivel național, în timp ce pentru a doua doză, acoperirea este de doar 62%.

Aceasta reprezintă o situație îngrijorătoare, iar în anumite județe, mai puțin de jumătate dintre copii au fost vaccinați, arată datele INSP.

Printre județele cu cele mai scăzute rate de vaccinare se numără Arad (31%), Satu Mare (40%), Suceava (44%), Neamț (46%), Alba (48%), Argeș (48%) și Vrancea (49%), arată un comunicat al Fundației Friedrich Ebert România.

Conform statisticilor, în 32 din cele 41 de județe ale țării, rata de vaccinare a coborât sub pragul de 70%, un nivel considerat minim pentru protecția populației.

Alba, pe LISTA ROȘIE a vaccinării: una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din țară

Județul Alba înregistrează o acoperire vaccinală de doar 48%, situându-se în categoria cea mai deficitară, alături de alte județe marcate cu roșu pe hartă (rata între 30-49%), potrivit datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), 2024..

Acest procent indică faptul că mai puțin de jumătate dintre copiii de un an au fost vaccinați împotriva bolilor extrem de contagioase precum rujeola.

Această situație plasează Alba într-o zonă de risc major pentru focare de boală, în special în contextul în care rujeola a revenit puternic în mai multe regiuni europene în ultimii ani.

Harta vaccinării ROR în România:

  • Județe cu rată foarte scăzută (30-49%) – marcate cu roșu: Alba (48%)
  • Județe cu rată medie (50-69%) – marcate cu galben
  • Județe cu rată ridicată (70-99%) – marcate cu albastru.

Specialiștii în sănătate publică avertizează că nivelurile scăzute de vaccinare afectează imunitatea colectivă și cresc riscul izbucnirii unor epidemii.

Alba, pe LISTA ROȘIE a vaccinării

Rujeola, în special, are un potențial mare de contagiune și poate duce la complicații severe, inclusiv deces, mai ales în rândul copiilor mici.

Ministerul Sănătății și autoritățile locale sunt chemate să intensifice campaniile de informare și mobilizare a populației, în special în județele unde rata de vaccinare este critică, precum Alba.

Alertă pe cazurile de rujeolă: Precizările Fundației Friedrich Ebert România

În ultimul an, cazurile de rujeolă au înregistrat o creștere semnificativă la nivel european, iar România se află în centrul acestei tendințe, raportând 85% din totalul cazurilor înregistrate în regiune, arată Monitorul Social, un proiect al Fundației Friedrich Ebert România.

Conform datelor recente ale Centrului European de Prevenirea și Control al Bolilor (ECDC), cazurile de rujeolă (pojar) în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European (UE/SEE) au înregistrat o creștere considerabilă în ultimele 12 luni (februarie 2024 – ianuarie 2025) comparativ cu anul precedent.

Acest lucru indică faptul că virusul circulă activ în regiune, iar numărul cazurilor ar putea continua să crească în primăvara anului 2025.

Imunizarea cu două doze de vaccin ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) rămâne cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a acestei boli extrem de contagioase.

Cu toate acestea, datele arată că 80% din persoanele diagnosticate cu rujeolă în UE/SEE în ultima perioadă nu erau vaccinate.

În majoritatea țărilor europene, mai mult de 90% dintre copiii cu vârsta între 1 și 2 ani sunt vaccinați împotriva rujeolei.

În România, la începutul anilor 2000, rata de imunizare ajunsese la un nivel record de 98%, conform statisticilor Băncii Mondiale.

Cu toate acestea, în prezent, după desfășurarea campaniei guvernamentale ”Spune NU rujeolei, spune DA vaccinării!”, aproximativ 1 din 4 copii români nu este vaccinat împotriva acestei boli.

Între februarie 2024 și ianuarie 2025, România a raportat 27.568 de cazuri de rujeolă, reprezentând 85% din totalul cazurilor înregistrate în Zona Economică Europeană.

Comparativ cu media europeană de 71 de cazuri la 1 milion de locuitori, România se confruntă cu 1.447 de cazuri de rujeolă la 1 milion de locuitori.

Sursă grafice: Fundația Friedrich Ebert România

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. daian daniela

    marți, 15.04.2025 at 11:55

    Toate pleaca de la educatie si cum politicienii nu au ninvestit in avcest domeniu care esteb unul vital pentru civilizatia unei tari ,sa nu ne miram ca avem o astfel de situatie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement