|

Localitatea Rimetea din județul Alba, în top 10 „Cele mai frumoase sate din România”

Frumusețile județului Alba sunt din ce în ce mai apreciate atât de români, cât și de străini. Localitatea Rimetea a fost inclusă în topul celor mai frumoase 10 sate din România. Peisajul montan, tradițiile care se păstrează și în ziua de azi şi arhitectura „caselor albe” au făcut ca satul din inima Munților Trascău să fie pus pe lista propusă de Carpatair Magazine, împreună cu Asociaţia „Cele mai Frumoase Sate din România”.

Localitatea Rimetea este celebră pentru peisajul montan, portul popular unic şi arhitectura deosebită. Depresiunea Trascăului, cu o splendidă panoramă, este una dintre cele mai interesante depresiuni intramontane din Munţii Apuseni. Pe teritoriul comunei se află masivul Colţii Trascăului cu diverse forme carstice: peşteri, poduri naturale, vechi galerii de mine părăsite. La 3 kilometri de Rimetea, în satul Colţeşti, sunt ruinele unui castru medieval, care a fost distrus de armatele generalului Tiege. La Rimetea, „soarele răsare de două ori în aceeaşi zi”.

Rimetea a fost propusă pentru intrarea în Patrimoniul Mondial de către un arhitect UNESCO, impresionat de ce a văzut în timpul vizitei sale aici. În cazul în care ar intra în UNESCO, localitatea ar primi mulți bani pentru conservarea caselor.

Localnicii se consideră norocoși că pot beneficia de pe urma turismului, neavând multe alte opțiuni de a încasa venituri. În fiecare an, aceștia primesc sume de bani de la cetățenii unui sector din Budapesta pentru a-și împrospăta fațadele caselor și pentru a le păstra stilul autentic.

Rimetea este unică în România din punctul de vedere al arhitecturii. În urmă cu aproape 150 de ani, a fost în pericol să dispară, când un incendiu puternic a distrus toate casele. Ca prin minune însă, minerii de aici au reușit să le reconstruiască.

După ce a fost propusă să candideze pentru UNESCO, localitatea a fost vizitată de celebrul actor britanic Jeremy Irons, care a rămas copleșit de frumusețea lui.

Satul din județul Alba a fost inclus în topul realizat de Carpatair Magazine, împreună cu Asociaţia „Cele mai Frumoase Sate din România” alături de alte nouă „comori” ale României. Drăguş (aflat la poalele Munţilor Făgăraş, în judeţul Braşov); Polovragi, satul lui Zamolxis, în judeţul Gorj; satele Cârlibaba şi Ciocăneşti din Suceava, satul Breb din Maramureş; Răşinari din Sibiu; localitatea Jurilovca din Tulcea, Bazna din Sibiu și localitatea Cărpineţ din Bihor.

sursa: adevărul.ro

URL scurt: http://alba24.ro/?p=235680avatar Publicat de pe 19 septembrie 2013
Publicat în ACTUALITATE.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

Publicitate


Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • popeala: Sa mai spui ,,sarut mana parinte,, ? Prost trebuie sa fi, sa mai crezi in ceva, in ziua de azi !
  • Bomba Atomica: se fura cum naiba sa nu se fura din banul public ? hava e capul mafiei !
  • fane de la sifoane: draga stela, nu este normal sa dai de mancare de pe geam animalelor fara stapan sau salbatice....
  • Georgel: Sa faca foc cu hârtiuţe în el ca se vede mai bine noaptea!!!!
  • Marin Nicolae: Ma interesează toate Cum pot sa iau legatura cu dumneavoastră

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI