Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Lucrări de amenajare la Blaj. Modernizări urbane și iluminat arhitectural în zona Bisericii Evanghelice din Mănărade

Publicat

Primarul din Blaj a anunţat că în această săptămână au început lucrările de modernizare în centrul localităţii Mănărade. Potrivit precizărilor acestuia, biserica evanghelică va fi pusă în evidenţă prin iluminat arhitectural.

“Ştiţi că îmi place ca oraşul nostru să fie ca o bijuterie, nu? Nu contează că vorbim de Piaţa 1848, Eroilor, Ciufud sau Mănărade. În acest ultim loc, săptămâna care se încheie astăzi au început lucrările de modernizare a centrului localităţii. Totul se va încheia cu iluminatul arhitectural de care va beneficia unul dintre edificiile religioase despre care poate se vorbeşte prea puţin: Biserica evanghelică din Mănărade. Să avem cu toţii spor! Inevitabil va fi bine!”, transmite Gheorghe Rotar locuitorilor.

Biserica evanghelică fortificată din Mănărade este un monument istoric și de arhitectură construit pe locul unei biserici gotice datate la începutul secolului al XV-lea. Zidul medieval de apărare a fost păstrat, la fel ca și turnul de incintă, care a fost transformat în anul 1832 în clopotniță. Biserica are forma actuală din anul 1869. Figurează pe lista monumentelor istorice 2010.

Potrivit wikipedia, imediat după 1989, comunitatea săsească din Mănărade, de confesiune evanghelică, a emigrat în Germania. La recensământul din 1992 au fost înregistrați 20 de germani (față de 613 în 1930). În condițiile în care comunitatea română unită din Mănărade, care în 1930 număra 418 persoane, redusă la 106 persoane în 1992, nu a obținut permisiunea de a folosi vechea biserică greco-catolică din localitate, conducerea Bisericii Române Unite cu Roma a ajuns la o înțelegere cu Consistoriul Evanghelic de la Sibiu, care a acordat comunității greco-catolice dreptul de a folosi biserica evanghelică. Comunitatea săsească și Mitropolia Blajului s-au ocupat de restaurarea exterioară și interioară a acestui monument.

În cadrul bugetului local pe acest an, au fost alocate 335.000 de lei pentru amenajarea căminului cultural din Mănărade şi alţi 235.000 de lei pentru amenajarea parcului din localitate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Primăvara dă startul lucrărilor de investiții din Blaj. Cel mai amplu proiect este extinderea sistemului de canalizare | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax