Connect with us

Actualitate

22 iulie, una dintre cele mai scurte zile din istorie. Explicația specialiștilor: ține de rotația Pământului

Când se schimbă ora

Publicat

22 iulie 2025 este una dintre cele mai scurte zile înregistrate vreodată, deoarece Pământul își va completa rotația completă într-un timp puțin mai scurt decât de obicei.

Diferența nu este observabilă, deoarece ziua va fi cu doar 1,34 milisecunde mai scurtă decât cele 24 de ore standard, potrivit BBC.

În mod normal, ne imaginăm că Pământul are nevoie de 24 de ore, sau 86.400 de secunde, pentru a se roti complet în jurul axei sale într-o zi.

Totuși, aceasta nu este o cifră exactă, deoarece viteza de rotație a Pământului depinde de mulți factori, inclusiv pozițiile Soarelui și ale Lunii și câmpul gravitațional al Pământului.

Vezi și Când vor fi cele mai scurte zile ale anului 2025. Ce explicații au experții pentru acest fenomen

Oamenii de știință au descoperit că, în medie, Pământul a încetinit cu aproximativ două milisecunde pe secol.

Aceasta înseamnă că acum 250 de milioane de ani – când dinozaurii cutreierau Pământul – o zi era mai scurtă, având aproximativ 23 de ore.

Câte secunde are o zi în mod obișnuit

Așadar, o zi pe Pământ durează în mod normal aproximativ 86.400 de secunde sau 24 de ore.

Totuși, pentru majoritatea oamenilor, pierderea unei milisecunde trece neobservată. Însă computerele, GPS-ul, sistemele bancare, telescoapele mari și rețelele electrice se bazează pe sincronizarea precisă pentru a funcționa. Pentru aceste sisteme, fiecare milisecundă contează.

„Transmitem date atât de repede, iar toate trebuie să fie marcate cu ora, astfel încât computerele să știe ce date merg unde”, explică David Gozzard, cercetător la Universitatea din Australia de Vest, specializat în măsurători de precizie.

Din 2020, Pământul a stabilit noi recorduri pentru cele mai scurte zile.

Pe 19 iulie 2020, Pământul a înregistrat o zi cu 1.47 milisecunde mai scurtă decât de obicei, iar în anii următori s-au stabilit recorduri similare.

Cea mai rapidă zi înregistrată până acum a avut loc pe 5 iulie 2024, când rotația Pământului a fost cu 1.66 milisecunde mai rapidă decât ciclul standard de 24 de ore.

Cercetătorii urmăresc cu atenție aceste schimbări folosind ceasuri atomice, care măsoară „lungimea zilei” (LOD) cu o precizie remarcabilă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.