Connect with us

Economie

Contracte de furnizare a energiei cu prețuri fixe pentru abonații furnizorilor cu peste 200.000 de clienți. OUG în dezbatere

Publicat

Furnizorii de energie care au peste 200.000 de clienți vor avea obligația să încheie contracte de furnizare a energiei electrice pe durată determinată de cel puțin un an și cu prețuri fixe, arată un proiect de OUG, aflat la Ministerul Energiei. Clienții vor trebui să solicite acest lucru.

Pe de altă parte, dacă clienții finali dețin sisteme de contorizare inteligentă, furnizorii vor trebui să ofere contracte de furnizare a energiei electrice la prețuri dinamice, tot la solicitare.

Vezi și Vouchere pentru energie 2025: Când va fi gata aplicația prin care se acordă ajutorul pentru plata facturilor

Ministrul Energiei a lansat în dezbatere publică un proiect de OUG care va completa legea energiei și a gazelor naturale.

Prevederi din OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale: 

”Furnizorii de energie electrică care au peste 200.000 de clienți finali în portofoliu au obligația să încheie contracte de furnizare a energiei electrice pe durată determinată de cel puțin un an și cu prețuri fixe la solicitarea clienților finali și contracte de furnizare a energiei electrice la prețuri dinamice la solicitarea clienților finali care dețin un sistem de contorizare inteligentă.

În cazul în care niciun furnizor nu are peste 200.000 clienți, furnizorul pentru care este aplicabilă obligația este furnizorul cu cea mai mare cotă de piață în anul anterior celui pentru care se stabilește obligația.

ANRE stabilește prin reglementări proprii elementul sau elementele flexibile care pot fi incluse în prețul fix”.

La articolul 3 al legii, după punctul 32, se introduce un nou punct, care definiește contractul de furnizare a energiei electrice pe durată determinată și cu prețuri fixe drept un contract de furnizare a energiei electrice încheiat între un furnizor și un client final prin care se garantează că clauzele și condițiile contractuale, inclusiv prețul, rămân neschimbate pe durata contractului dar care, pentru un preț fix poate include un element flexibil, de exemplu, dar fără a se limita la:

  • variații de preț în perioadele de vârf și în afara perioadelor de vârf, sau
  • acele modificări din factura finală care rezultă numai din elemente care nu sunt determinate de furnizori, cum ar fi impozitele și taxele sau tarifele reglementate pentru serviciile de retea.

Persoanele interesate pot trimite în scris, propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ, pâna la data de 1 august 2025 inclusiv, la adresa Ministerului Energiei din București, str. Academiei nr. 39-41, sector 1 sau la următoarele adrese de e mail: office.pieteenergie@energie.gov.ro și juridic@energie.gov.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.