Connect with us
Advertisement

Eveniment

Mama bebelușului cu reacție adversă severă la vaccinul BCG, a dat în judecată spitalul din Sebeș. Dosarul a ajuns la Tribunalul Alba

Publicat

În urma scandalului izbucnit la sfârșitul anului 2012, referitor la sute de copii din România care s-au îmbolnăvit după ce au fost injectați cu BCG, un vaccin achiziționat din Danemarca, Ioana Daniela Hopârtean, mama unui bebeluș din Sebeș care a manifestat o reacție adversă la același vaccin, a hotărât să dea statul român în judecată. Astfel, vineri, la un an și jumătate de la incident, femeia a apelat la ajutorul unei Asociații de Asistență pentru Consumatori și a înaintat proces Spitalului Municipal Sebeș.

În noiembrie 2012, Vlad Hopârtean, un bebeluș de numai 7 luni, s-a îmbolnăvit după ce a manifestat o reacție alergică la vaccinul BCG, provenit dintr-un lot străin, vaccin care conţinea tulpina Copenhaga: „La 7 săptămâni am descoperit o gâlmă sub braţ, nu aveam de unde să ştiu ce este, am fost la urgenţe, acolo mi s-a spus că s-ar putea să fie o reacţie la vaccinul BCG făcut în maternitate. După aceea s-a mărit, s-a roşit, şi-a schimbat culoarea”, a declarat, la acea vreme, mama bebelușului, Daniela Hopârtean.

Părinţii au ajuns cu micuţul la un medic specialist din Târgu-Mureş, care a confirmat faptul că ganglionul copilului s-a umflat din cauza vaccinului şi i-a sfătuit să nu folosească tratamentul anti TBC, deoarece tulpina Copenhaga a virusului este rezistentă la acesta. Între timp lucrurile s-au agravat, gâlma de la subraţ a ajuns la dimensiunea unui ou de porumbel şi a fistulizat. De atunci Vlad trebuie dezinfectat de câteva ori pe zi, trebuie ferit de frig şi umezeală, alimentat şi hidratat corect.

Pentru a i se face dreptate și a evita ca pe viitor și alte familii să treacă prin drama lor, Daniela Hopârtean a chemat în judecată Spitalul Municipal Sebeş, manageriat de dr. Nicolae Stanciu. Dosarul cu nr. 1698/107/2014 a fot înaintat Tribunalului Alba, vineri, 13 martie. Demersul Danielei Hopârtean este susținut de Asociația de Asistență pentru Consumatori ”Urban și Asociații”.

Reamintim că în 2012, producătorul român de vaccin BCG, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare „Cantacuzino” nu a mai primit autorizaţie de producţie, la propunerea Ministerului Sănătăţii, deşi vaccinul era produs fără întrerupere de 80 de ani. România a fost a doua ţară din lume care a practicat vaccinarea BCG, însă din 2009, a sistat producţia. Imediat după achiziţionarea produselor din Danemarca, au început problemele: sute de copii au avut de-a face cu reacţii adverse, pentru că tratamentul tuberculostatic este foarte agresiv pentru bebeluşi.

Dacă vaccinul BCG produs la „Cantacuzino” costa, în 2012, 1 leu, cel achiziţionat ulterior din Danemarca costa de 11 ori mai mult, iar bugetul alocat pentru achiziţia dozelor de vaccin a fost de 81.732,50 de dolari, pentru 588.000 de doze, exact suma de bani de care „Cantacuzino” ar mai fi avut nevoie pentru a reporni linia de producţie a vaccinului BCG.

De menţionat este faptul că, în intervalul 2005 – 2012, nu a fost sesizată nici o reacţie adversă ca urmare a utilizării vaccinului BCG produs la “Cantacuzino”.

Totodată, autorităţile estimau, la finele anului 2012, că peste 200.000 de copii au fost vaccinaţi cu produsul danez.

De asemenea, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rata estimată de reacţii adverse severe la BCG  (care pot fi mărirea ganglionilor axiali şi latero-cervicali, dar şi ulceraţiile) este de unu la mie. România a avut, în perioada 2011 – 6 noiembrie 2012, pe un singur lot, rata de reacţii adverse severe de 0,8 la mie, iar Franţa, de 0.6 la mie, a precizat Raed Arafat.

Ministerul Sănătăţii a cumpărat 588.000 de doze, din care au fost livrate 340.000. Până în 6 noiembrie 2012, au fost înregistrate 115 cazuri de reacţii adverse, cele mai multe, respectiv 114, fiind dintr-un lot, iar una, din altul.

Din totalul celor 115 cazuri de reacţii adverse severe, 44,3% au necesitat tratament tuberculostatic, 20,8% chirurgical, iar 6% antibiotic.

Sursa/foto: citynews.ro, mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. alabama

    luni, 17.03.2014 at 11:26

    Foarte bine a facut! In primul rand, de ce si-a vaccinat copilul? Nu mai e un secret faptul ca prin aceste vaccinuri se doreste imbolnavirea omenirii. Nu e o teorie a conspiratiei, ci o spun o gramada de cazuri neplacute care au avut loc in urma acestor vaccinuri. Bunicii si strabunicii nostri nu erau toti vaccinati si uite ca au trait pana la varste inaintate. GANDITI-VA INAINTE SA VA VACCINATI SI NU VA MAI LASATI PRADA MANIPULARII STATULUI !

  2. Vacantzioner

    luni, 14.04.2014 at 17:41

    Anti-vaccinarea este o atitudine iresponsabila. Exista intr-adevar reactii adverse la un mic procent din cei vaccinati, dar per total merita sa iti vaccinezi copilul. Bunicii si strabunici nostrii nu erau vaccinati si mortalitatea si morbiditatea erau uriase pe vremea cand erau ei copii fata de perioada actuala. Intrebati-va parintii si bunicii despre asta si nu va mai lasati prada manipularii unor iresponsabili!

    • alina

      sâmbătă, 23.05.2015 at 17:57

      si totusi copilul meu e al meu, nu e ”per total” al tuturor, ca sa ma afecteze emotional doar 0,001%. ma afecteaza 100%.

    • Florinel Voicu

      duminică, 09.07.2017 at 06:22

      Cine esti si ce urmărești???!!!
      Vreau să te cunosc!
      Intră în amănunte !

  3. Florinel Voicu

    duminică, 09.07.2017 at 06:18

    Vacantzioner !!! Cine esti si ce urmărești???!!!
    Vreau să te cunosc !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement