Eveniment
Noaptea Învierii sărbătorită la mănăstirile din Alba: Vezi cum poți să-ți petreci Sfintele Paști în cel mai pur stil ortodox
Se apropie Sfintele Sărbători de Paşti, iar, pentru cei care nu au reuşit să îşi rezerve locuri în destinaţii „de vis” şi vor să le sărbătorească în stil ortodox, mănăstirile din judeţul Alba rămân o variantă ieftină și agreabilă. Lăcaşurile de cult din judeţ primesc pelerini şi în regim de cazare, în limita locurilor disponibilie. Turiştii care vor să lase agitaţia din oraş pentru a primi Lumina Sfântă din Noaptea Învierii, departe de aglomeraţie pot alege să rămână peste noapte la mănăstiri şi să guste bucatele tradiţionale de Paşte.
Turiştii care doresc să primească Lumina Sfântă de Paşti la Alba Iulia pot participa la Slujba de Înviere oficiată de ÎPS Irineu în curtea Catedralei Reîntregirii, începând cu ora 00.00. Pentru o sumă modică, aproximativ 20 de lei, aceştia se pot caza la Schitul Sfântul Lazăr din Alba Iulia, care dispune de un număr de 20 de locuri.
Citește și MESAJE de PAŞTE 2016: Cele mai frumoase gânduri pentru urări și felicitări la prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului
Dacă doriţi să ajungeţi de Paşti la Mănăstirea Râmeţ sau la Biserica “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, atunci trebuie să o luaţi pe DN1 (E81) Alba lulia, spre nord, de la Teiuş (16 km) mergeţi la stânga din intersecţia spre Stremţ (4 km), Geoagiu de Sus (5 km) şi Valea Mănăstirii (7 km). Măicuţele de la Mănăstirea Râmeţ nu pregătesc nimic special de Paşti, asta pentru că „aceia care doresc să calce pragul lăcaşului de cult o fac pentru Dumnezeu”. Totuşi cei care se hotărăsc să participe la Slujba de Înviere care va începe la miezul nopţii şi va dura până la ora 4.00 vor primi cazare, dar masa nu le va fi asigurată. Pentru un grup de maxim 10 turişti, casa de oaspeţi le va sta la dispoziţie, contra unei sume de 25 de lei de persoană. În condiţiile în care vor fi puţini oameni care doresc să îşi petreacă sărbătorile pascale la Mânăstirea Râmeţ, aceştia vor fi cazaţi în chiliile mănăstirii. Credincioşii vor primi tradiţionalele „paşti”, iar cei care vin în duminica Paştilor vor fi poftiţi şi la masă.
La Mănăstirea Dumbrava, accesul rutier este posibil pe DN 1 Aiud (spre Turda) – Unirea (16 km), dupa 5 km stânga (spre satul Dumbrava) şi apoi mai rămâne de parcurs un 1 km până la mănăstire. Aici se pot caza numai pelerinii, care s-au anunţat că vor petrece sărbătorile pascale mai aproape de Dumnezeu. Mănăstirea a fost construită cu sprijinul financiar al fotbaliștilor din echipa națională a României. Turiştii care vor totuşi să vină la Dumbrava se pot caza la motelurile din apropierea comunei Unirea, care se află la 5 km de lăcaşul sfânt. Aceştia pot participa la Slujba de Înviere, care va începe la ora 00.00 şi se va termina în jurul orei 4.00. În ceea ce priveşte masa de Paşti, reprezentanţii lăcaşului de cult, ne-au spus că nu au cele necesare să facă mâncare pentru toţi cei care vor veni la mănăstire, având în vedere că sunt mulţi şi cei care locuiesc acolo.
Situată pe şoseaua Abrud-Câmpeni-Turda, Mănăstirea Lupşa este una dintre cele mai vechi aşezări monahale de pe Valea Arieşului şi cea mai veche biserică de lemn din Transilvania. Sfintele Sărbători de Paşti sunt întâmpinate la Mănăstirea Lupşa cu pască, ouă roşii şi cozonac, dar şi cu tradiţionala pâine înmuiată în vin sau „paşti”. Reprezentanţii lăcaşului de cult spun că nu se percepe taxă de cazare, pentru cei vin să primească Lumina Sfântă de la această mănăstire şi vor să rămână peste noapte. În schimb au anunţat că nu mai dispun de un număr mare de locuri, acestea fiind rezervate de la începutul postului Paştilor de turişti din Timişoara, Cluj-Napoca, Bucureşti. Slujba Învierii Domnului va începe de la 00.00 şi se va termina la ora 4.00. Turiştii care sunt cazaţi la mănăstire vor lua parte şi la masa tradiţională de Paşti.
La Mănăstirea Oaşa din judeţul Alba se poate ajunge pe DN 7A Petroşani-Obârşia Lotrului (34 km), DN 67C, Oaşa sau DN 7A Brezoi-Voineasa-Obârşia Lotrului (86 km), DN 67C, Oaşa. Pentru un moment de relaxare la mănăstirea din Oaşa, nu se percepe taxă pentru cazare. Una dintre probleme ar fi numărul limitat de locuri. În momentul de faţă, la Mănăstirea Oaşa s-au anunţat aproape 100 de turişti, care vor să îşi petreacă Sfintele Sărbători de Paşti într-o „oază de linişte, încojurată de păduri, cu văi şi lacuri”. Slujba Învierii Domnului va fi oficiată începând cu miezul nopţii şi va dura până la ora 4.00. Credincioşii care aleg o variantă mai ieftină pentru sărbătorile pascale vor lua masa tot la mănăstire, unde vor degusta mâncare tradiţională gătită acolo.
Aşadar, dacă vreţi să primiţi Lumina Sfântă din noaptea Învierii într-un lăcaş de cult din judeţul Alba aveţi mai multe opţiuni din care puteţi alege. Veţi fi întâmpinaţi cu salutul tradiţional „Hristos a Înviat!”, vă puteţi bucura de un peisaj impresionant şi vă puteţi întoarce acasă reîncărcați cu linişte sufletească.
Camelia TOMA
Sursa foto: crestinortodox.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News