Eveniment
Ajutoarele de minimis simplificate. Cum îi ajută noile reguli pe agricultori
Comisia Europeană a anunțat marți o modificare a regulamentului privind ajutoarele de minimis în sectorul agricol. Conform noilor reguli, aceste ajutoare nu vor mai fi supuse controlului, deoarece valoarea lor redusă nu afectează concurența sau comerțul pe piața unică, potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar.
Regulamentul revizuit va intra în vigoare la trei zile de la publicarea sa în Jurnalul Oficial şi se va aplica până la 31 decembrie 2032, scrie agerpres.ro.
„Normele revizuite privind ajutoarele cu valoare mică acordate sectorului agricol îi vor ajuta pe agricultori să facă faţă presiunii inflaţioniste şi preţurilor ridicate ale materiilor prime. Prin majorarea plafoanelor până la care ajutoarele sunt exceptate de la controlul ajutoarelor de stat, statele membre pot oferi acum mai mult sprijin într-o manieră mai rapidă şi mai simplă, iar prin introducerea registrului central, se reduc obligaţiile de raportare ale agricultorilor”, a declarat Teresa Ribera, vicepreşedintă executivă pentru o tranziţie curată, justă şi competitivă, citată în comunicat.
Statele membre pot oferi sprijin financiar în sectorul agricol de până la 20.000 de euro pe beneficiar, sau 25.000 de euro dacă au un registru central pentru înregistrarea acestor ajutoare, pe o perioadă de trei ani. Acest sprijin nu necesită aprobarea Comisiei Europene.
Măsuri pentru a preveni posibile efecte
În plus, pentru a preveni posibile efecte asupra concurenței, fiecare stat membru trebuie să respecte o limită națională maximă a ajutoarelor de acest tip.
Modificarea adoptată marți, aduce câteva schimbări importante: plafonul maxim al ajutoarelor de minimis pe întreprindere, pe trei ani, crește de la 25.000 la 50.000 de euro, pentru a ține cont de inflație, evoluțiile pieței și experiența acumulată.
De asemenea, limitele naționale, calculate pe baza producției agricole a fiecărui stat membru, cresc de la 1,5% la 2% din producția națională, iar perioada de referință se extinde de la 2012-2017 la 2012-2023, reflectând creșterea valorii producției agricole din ultimii ani.
Totodată, a fost eliminată „limita sectorială”, care restricționa statele membre să acorde ajutoare de minimis de peste 50% din limita națională pentru un singur sector de produse.
Crearea unui registru central pentru ajutoarele de minimis
Comisia Europeană a decis să creeze un registru central obligatoriu pentru ajutoarele de minimis, la nivel național sau european. Acest lucru va face sistemul mai transparent și va reduce birocrația pentru agricultori, majoritatea fiind mici întreprinderi, care acum folosesc declarații pe propria răspundere. De asemenea, agricultorii nu vor mai trebui să verifice singuri respectarea regulilor, deoarece registrele vor prelua această sarcină.
În plus, Regulamentul privind ajutoarele de minimis în agricultură a fost prelungit până la 31 decembrie 2032.
Prin noile modificări, statele membre pot ajuta agricultorii mai ușor, rapid și direct, fără să mai fie nevoie să notifice sau să ceară aprobarea Comisiei Europene.
Propuneri legislative suplimentare
În plus, Comisia a propus schimbări în legislație pentru a întări poziția agricultorilor în UE. Acestea includ ajustări ale regulilor pieței agricole și un nou regulament pentru combaterea practicilor comerciale neloiale la nivel transfrontalier.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News