Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

OBICEIURI VECHI DIN ALBA: Fetele căutau peţitul în noaptea de An Nou

Publicat

În mai multe sate din Alba exista pe vremuri obiceiul de a ghici peţitul. La Vinţu de Jos, se obişnuia ca, în seara ajunului de An Nou, fetele să pună într-un vas cu apă un inel sau o verighetă, iar, la meizul nopţii, se uitau pe întuneric la inelul din vas, unde se zice că vedeau chipul celui drag.

Un obicei aproape asemănător exista şi la Oarda de Jos. Fetele puneau sub nouă farfurii câte un obiect cu anumite semnificaţii. Fiecare fată avea dreptul să ridice câte trei farfurii. Dacă ridicau farfuria cu oglinda, însemna că sortitul va fi frumos, dacă găseau lână, însemna că va fi păros, iar, dacă nu găseau nimic sub farfurie, se zicea că sortitul va fi mut.

În Mocănimea Arieşului, fetele pregăteau boboloţi de mămăligă, pe care-i denumeau după numele drăguţilor şi-i lăsau pe război, să-i mănânce pisica. Se spune că din boţul din care pisica începea să mănânce acela era sortitul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax