Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect de lege: Un deputat de Alba propune ca laptele proaspăt din magazine să aibă scris pe etichetă proporţia de lapte praf conţinută

Publicat

darzu

darzu Un grup de cinci deputaţi ai PSD, printre care și deputatul de Alba, Ioan Dîrzu, propun ca laptele prospăt pentru consum destinat comercializării să fie etichetat obligatoriu cu avertizarea privind proporţia de lapte praf conţinută. De asemenea, proiectul de lege propune ca nerespectarea acestei prevederi să fie sancţionată cu amendă între 5.000 lei şi 10.000 de lei. 

Deputaţii PSD Liviu Harbuz, Zisu Stanciu, Marian Ghiveciu, Ion Melinte și Ioan Dîrzu au depus un proiect legislativ care prevede că laptele prospăt pentru consum destinat comercializării, care conţine lapte praf, să prevadă obligatoriu pe etichetă mențiunea: ”Conţine lapte praf în proporţie de ___ %”. Totodată, laptele proaspăt care nu conţine lapte praf trebuie să prevadă obligatoriu pe etichetă sintagma: ”Nu conţine lapte praf”.

În caz de nerespectare a prevederilor, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară va sancționa producătorii cu amendă între 5.000 lei şi 10.000 lei, potrivit iniţiatorilor proiectului de lege.

În expunerea de motive, deputații semnatari ai proiectului au apreciat că ”populaţia este în general păcălită prin utilizarea denumirii de lapte de vacă sau lapte autentic, deoarece nu este acel aliment care este direct obţinut de la vacile de lapte”. Totodată, ”în majoritatea cazurilor, acel lapte prospăt pentru consum este un amestec cu lapte praf, a cărui valoare nutriţională este foarte scăzută”, mai transmit iniţiatorii.

Deputații au adus în discuție o statistică a Consiliului Concurenţei care arată că 63% din laptele pentru consum din supermarketuri şi hipermarketuri este românesc, 36% fiind importat din ţările Uniunii Europene (UE) şi 1% din statele din afara UE.

Inițiatorii mai susțin că mențiunea ”Fabricat în România” de pe eticheta pungilor sau cutiilor de lapte nu înseamnă neaparat că acel lapte provine de la vacile din România, ci doar că a fost ambalat în țara noastră.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaţilor în data de 30 martie şi urmează să intre în parcursul legislativ.

sursa: gândul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax