Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Regiunea Centru este în grafic privind absorbţia fondurilor europene

Publicat

Programul Operaţional Regional din România este finanţat pe o perioadă de şapte ani de Uniunea Europeană, prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul total alocat României este de peste 4,4 miliarde euro, pentru perioada 2007-2013, din care 14% reprezintă contribuţia Guvernului României.

Regiunii Centru i-au fost alocate 483 milioane de euro, ceea ce reprezintă 10,9% din întregul buget al programului, conform celor declarate de directorul ADR Centru, Simion Creţu. Acesta a spus că fondurile sunt alocate pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi a mediului de afaceri, ce susţin creşterea economică. Din punct de vedere a absorbţiei fondurilor, Regiunea Centru este în grafic.

Până în data de 30 noiembrie a.c. au fost contractate 149 de proiecte, în toată regiunea. Au fost plătite 47 de cereri de prefinanţare, având o valoare totală de 33,58 milioane euro şi au fost depuse 185 de cereri de rambursare în valoare totală de 55,2 milioane de euro. Un număr de 153 de cereri de rambursare au fost plătite de Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional, în valoare totală de 41,90 milioane de euro.

În prezent, se află în diferite stadii de implementare proiecte ce privesc infrastructura rutieră: 201,18 km de drumuri judeţene reabilitate, 6,43 km de centură construită şi aproape 40 de kilometri de străzi urbane vor fi reabilitate.

Alte proiecte implemetante în Regiunea Centru, până în prezent sunt: patru ambulatorii de specialitate reabilitate, cinci centre sociale pentru persoane cu dizabilităţi, patru centre sociale rezidenţiale pentru vârstnici, un centru de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică şi o unitate medico-socială, 40 de unităţi mobile SMURD, 14 unităţi de învăţământ reabilitate, trei cetăţi obiectiv de patrimoniu reabilitate şi pregătite pentru primirea turiştilor, 19 biserici fortificate restaurate, şapte unităţi de cazare modernizate şi structuri de agrement dezvoltate, trei puncte Salvamont construite şi un punct Salvamont reabilitat, o pârtie de schi construită, în lungime de 540 metri.

Câteva exemple de proiecte finalizate în Regiunea Centru, în prezent:
Construire centură ocolitoare şi un centru social rezidenţial pentru vârstnici reabilitat – judeţul Braşov; 40 de unităţi mobile pentru intervenţii în situaţii de urgenţă achiziţionate pentru toate judeţele din Centru, 40 de microîntreprinderi modernizate (în domeniul medical, echipamente IT, service auto, inginerie şi proiectare, achiziţii de utilaje şi echipamente pentru protecţie şi servicii) în Regiune; cămin pentru persoane vârstnice modernizat în Sibiu; un centru Salvamont finalizat în Alba; cinci centre sociale multifuncţionale pentru persoane cu dizabilităţi, înfiinţate în localităţile Aiud, Cugir, Zlatna – judeţul Alba.

Exemple de proiecte în curs de finalizare, cu impact major:
Judeţul Alba – centre sociale multifuncţionale pentru persoane cu dizabilităţi în Abrud, Alba Iulia şi Blaj. În total, 1.104 persoane cu dizabilităţi vor beneficia de servicii şi se vor crea 58 de noi locuri de muncă.
Reabilitarea Cetăţii Vauban, ca urmare a realizării proiectului va creşte numărul de turişti cu cel puţin 5% până în 2015. Drumul judeţean Aiud – Buru, în curs de reabilitare şi modernizare.

Judeţul Braşov – extindere pensiuni;
Judeţul Harghita – reabilitare DJ 132, reabilitare, modernizare şi extindere liceu în localitatea Sf. Gheorghe;
Judeţul Mureş – reabilitarea şi modernizarea Drumului Judeţean  142C, modernizare Hotel „Grand”, modernizare şcoli;
Judeţul Sibiu – Centrul de afaceri, care va include 52 de agenţi economici şi va crea 440 locuri de muncă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax