Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Studiu „Speromax”: Instituţii şi sedii de companii din Alba, fără facilităţi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi

Publicat

Persoanele cu dizabilităţi motorii au facilităţi, dar nu le pot folosi. Este vorba despre rampele de acces în diverse clădiri sau sedii de instituţii albaiuliene, care sunt neconforme standardelor impuse de lege pentru a putea fi utilizate. Totodată, în nicio instituţie publică nu există covor de ghidare pentru nevăzători, iar interpreţi de materiale în limbaj braile şi interpreţi mimico-gestuali sunt doar la Tribunalul Alba.

Asociația „SM Speromax” Alba a realizat un studiu la nivelul orașului Alba Iulia privind nivelul de accesibilitate a persoanelor cu dizabilități în instituții publice sau firme de interes public (furnizorii de electricitate și gaz). Studiul s-a desfășurat în perioada 14 iunie – 31 august 2011, prin intermediul aplicării unor chestionare destinate colectării de informații. Chestionarele au fost aplicate prin metoda autocompletării, fiind gestionate de către fiecare instituție în parte.

Conform reprezentanţilor „Speromax”, rezultatele studiului sunt neprobabilistice și oferă doar informațiile oferite de instituțiile sau firmele vizate, fără a verifica veridicitatea lor în teren sau a le completa cu informații din alte surse.

Chestionarul de evaluare a accesibilității a fost proiectat pentru a fi aplicat unui număr de 20 de instituții publice sau firme de interes public, cuprinse într-un eșantion neprobabilistic, instituțiile și firmele fiind alese de către grupul de proiectare a studiului.

Procentul de primire a instrumentului a fost de 80%, două declinându-și autoritatea în favoarea unei instituției coordonatoare.

Faţă de anul trecut, când s-a aplicat acelaşi studiu instituţiilor de interes public şi doar 75% au răspuns cererii, reprezentanţii instituţiilor s-au arătat mai deschişi. Au primit şi nu au completat chestionarele: Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Instituţia Prefectului Judeţului Alba şi EON Gaz România – Sucursala Alba.

În urma analizării datelor culese din teren prin autocompletarea chestionarelor de către persoanele desemnate de către conducerea fiecărei instituții, direcții sau firme chestionate a rezultat că din totalul de 23 de sedii sau puncte de lucru un număr de 22 au rampă de acces, acest lucru însemănd un procent de 95,6%.

Din totalul de 17 instituții care au răspuns chestionarului, cu un total de 23 locații, una din instituții are doar 2 locații dotate cu rampă de acces din cele 3 ale acesteia (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba), acest lucru având motivații diverse și modalități de rezolvare a impedimentului creat diferite: În sediul centrului de Recuperare Arnsberg din cadrul D.G.A.S.P.C. Alba se afla biroul Directorului General Adjunct pe probleme de adulți cu handicap care este accesibilizat. Ori de câte ori se impune în acest loc se realizează consilierea și informarea persoanei cu handicap solicitante.

Înălțimea ghișeelor și birourilor de relații cu publicul variază în funcție de instituție și de punctul de lucru între 0,78-1,50 m. Lățimea scării de acces variază între 1,10-4,80 m, înălțimea treptelor între 13-22 cm, înălțimea pragului de la ușa de acces 0-2 cm.

Nu au rampe de acces conform standardelor: Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Alba, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba.

Între rampa de acces și birouri/ghisee există trepte sau obstacole la următoarele instituţii: Judecătoria Alba, Consiliul Judeţean Alba, Casa Judeţeană de Pensii Alba.

Covor de ghidare pentru nevăzători nu există în nicio instituţie publică importantă, iar interpreţi de materiale în limbaj braile şi interpreţi mimico-gestuali sunt doar la Tribunalul Alba.

Specialiști care se deplasează, la cerere, la domiciliul solicitantului există doar la: Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Alba, Primăria municipiului Alba Iulia, Inspectoratul de Poliţie a Judeţului Alba, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba şi Direcţia de Sănătate Publică Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax