Contacteaza-ne si pe

EVENIMENT

CRESC TARIFELE pentru colectarea gunoiului cu 35%, în medie, la Alba Iulia. Deşeurile vor fi transportate la Târgu Jiu. Propunere la Consiliul Local

avatar

Publicat

groapa gunoi halda deseuri„Starea de urgenţă” privind colectarea deşeurilor la Alba Iulia, anunţată de primarul Mircea Hava, în şedinţa Consiliului Local din 28 februarie, va fi rezolvată prin transportarea gunoaielor la Târgu Jiu, fapt ce va majora tarifele de salubritate, în medie, cu 35%. Cea mai mare scumpire va fi pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor din rampe neautorizate, cu 42,72%, iar pentru persoane fizice, majorarea de tarife este de 31,85%. Cel puţin acestea sunt datele propuse pentru aprobare, în şedinţa CL Alba Iulia, anunţată pentru data de 3 martie.

Cea mai recentă majorare a tarifelor de salubrizare a fost în ianuarie, odată cu introducerea taxei pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei/tonă. Marţi, primarul Mircea Hava a anunţat că APM Sibiu nu mai dă aviz de mediu pentru depozitarea deşeurilor de la Alba Iulia la groapa de gunoi de la Cristian (judeţul Sibiu), astfel încât s-a intrat într-o „situaţie de urgenţă”, ce va trebui rezolvată.

Citeşte şi Vor exploda prețurile!! Județul Alba nu mai poate depozita gunoiul la halda de la Cristian. APM Sibiu nu mai vrea să dea aviz de mediu

Iar soluţia propusă pentru aprobare în Consiliul Local Alba Iulia este transportul deşeurilor colectate de pe raza oraşului, de către operatorul de salubritate Polaris M Holding, la depozitul acestuia din Târgu Jiu. Având în vedere că distanţa de transport este mai mare, „explodează” şi tarifele pentru acest serviciu. Preţul pe care îl vor plăti albaiulienii, dacă prooiectul va fi aprobat de CL, creşte, în medie, cu 35%. Mai precis, cu 31,85% pentru persoane fizice şi asociaţii de proprietari, respectiv cu 40,31% pentru agenţi economici şi instituţii publice.

Tarifele propuse cu aplicare din 10 martie:

Precolectat, colectat, transportat și depozitat deșeuri municipale nesortate de la persoane fizice, asociații de proprietari la depozitul ecologic Polaris Mediu din Târgu Jiu, judeţul Gorj – 8,924 lei/persoană/lună fără TVA (tarif actual 6,768 lei/persoană/lună fără TVA)  majorare 31,855%

– Precolectat, colectat, transportat și depozitat deșeuri municipale nesortate de la agenți economici și instituții publice la depozitul ecologic Polaris Mediu din Târgu Jiu, judeţul Gorj – 128,56 lei/mc fără TVA (tarif actual 91,626 lei/mc fără TVA) – majorare 40,31%

– Precolectat, colectat, transportat și depozitat deșeuri stradale la depozitul ecologic Polaris Mediu din Târgu Jiu, judeţul Gorj – 0,952 lei/100 mp fără TVA (tarif actual 0,666 lei/100mp) – majorare 28,5%

– Precolectat, colectat, transportat și depozitat deșeuri din rampe necontrolate la depozitul ecologic Polaris Mediu din Târgu Jiu, judeţul Gorj – 120,056 lei/mc fără TVA (tarif actual 84,122 lei/mc) – majorare 42,72%.

De ce se ajunge la scumpirea serviciului de salubrizare la Alba Iulia

În documentaţia ce va fi prezentată de primărie în Consiliul Local se explică situaţia. În 28 februarie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu a anunţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Salubris Alba, ca răspuns la solicitarea prelungirii perioadei de depozitare a deşeurilor menajere din judeţ, la halda ecologică de la Cristian, că nu mai acceptă depozitarea acestora în locaţia menţionată.

APM Sibiu precizează că: “Fluxul de intrări la depozitare, atât din judeţul Sibiu, cât şi din judeţul Alba (60-70 maşini pe zi în luna ianuarie 2017) a creat disfuncţionalităţi în operarea depozitului în ceea ce priveşte respectarea Normativului tehnic privind depozitarea deşeurilor aprobat prin Ordinul 757/2004. Din acest motiv, s-a creat disconfort olfactiv în zonă, ceea ce a dus la numeroase reclamaţii, apariţii de articole în presă, controale ale Gărzii Naţionale de Mediu Bucureşti şi Comisariatului Judeţean Sibiu, prin care s-au impus măsuri complexe de remediere a problemelor semnalate asupra operării corecte a depozitului”.

APM Sibiu mai aminteşte că avizarea încheierii contractului de colaborare între CJ Alba, ADI Salubris Alba şi ADI Eco Sibiu nu este aprobată de Consiliul Local Sibiu şi că acest for se opune propunerii. Mai menţionează şi prelungirile repetate ale termenelor pentru acceptarea deşeurilor din judeţul Alba la depozitul de la Cristian, în perioada noiembrie 2015-februarie 2017.

Aşa că transportul deşeurilor menajere nu va mai putea fi efectuat la Sibiu, nici de la Alba Iulia, nici din alte localităţi din judeţ. Fiecare primărie va trebui să rezolve situaţia. Propunerea la Alba Iulia, este de transport şi depozitare la Târgu Jiu. Însă este necesar şi acordul primăriei acestui oraş.

Reamintim că în Alba este în finalizare Centrul de management integrat al deșeurilor de la Galda de Jos face parte din proiectul ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba”, prin care ar trebui să se rezolve problema deșeurilor din județul Alba pentru cel puțin 20 de ani, după cum au transmis autorităţile. Astfel, deşeurile din judeţul Alba nu ar mai fi transportate în alte locaţii din ţară, măsuri ce presupun costuri mai mari pentru locuitori.

Depozitul de la Galda de Jos, cu o durata de viaţă de 21 de ani, având 2 celule şi un volum total de 1.926.000 mc (la calcularea volumului nu a fost luat în considerare şi nămolul). Prima celulă, construită cu finanţare POS, va avea o durata de viaţă de 5,3 ani şi un volum de 543.000 mc.

Vezi şi „Sistemul de management integrat al deşeurilor”- proiect de 60 de milioane de euro

Chiar dacă lucrările sunt finalizate, după cum au precizat autorităţile, mai trebuie rezolvată problema operatorului pentru depozit şi a unor utilităţi. Întârzierea deschiderii acestei locaţii a atras critici din partea unor politicieni locali. În acest context, fostul vicepreşedinte CJ Alba, Florin Roman, a revenit cu precizări referitoare la acest proiect.

“Întârzierea lucrărilor depozitul de deşeuri şi a licitaţiei pentru operatorul de salubritate se datorează legislaţiei stufoase şi contestaţiilor. Domnul Dumitrel (preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel – n.r.) are tot atâta vină cât are şi fostul presedintele al Consiliului Judeţean Hunedoara, şeful PSD, dl. Laurenţiu Nistor. La Hunedoara, depozitul central este finalizat de circa 2 ani şi nici acum nu pot opera din cauza documentaţiei birocratice şi a contestaţiilor. În aceeaşi situatie se regăsesc majoritatea Consiliilor Judeţene din România, inclusiv cele conduse de PSD-işti. Îi sugerez domnului Zdrânc (Daniel Zdrânc – consilier judeţean, care s-a referit recent la prelungirea termenelor de finalizare a depozitului de deşeuri de la Galda de Jos) să facă demersuri pe lângă cei de la APM Sibiu, unde colegii social-democraţi ai dânsului au spus stop judeţului Alba, doar din raţiuni politice”, a declarat Florin Roman.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. avatar

    Liviu

    luni, 17.07.2017 la 11:11

    Sa suporte si primaria aceste taxe pt ca nu cetateanul trebuia sa se preocupe de finalizarea depozitului de deseuri. Preocuparea primarului a fost pavarea cu dale si borduri din beton prin toata cetatea. In 2015 gunoiul era 24 lei pe 3 luni, azi platim 70 lei/3 luni. Incompetenta crasa si este sufocat aparatul local si judetean de personal care nu isi justifica salariile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

Cum au reuşit doi bărbaţi din judeţul Iaşi să fure 18.000 de lei dintr-o casă din Sălciua

avatar

Publicat

bani

Doi bărbaţi din judeţul Iaşi au fost reţinuţi de polițiștii din Baia de Arieș, fiind cercetaţi pentru comiterea unui furt dintr-o locuință din comuna Sălciua, cu un prejudiciu de 18.000 de lei. Magistrații au decis cercetarea lor sub control judiciar.

Potrivit IPJ Alba, în 22 martie, polițiștii din cadrul orașului Baia de Arieș au depistat patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 33 și 42 de ani, toți din județul Iași.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit că doi dintre aceștia sunt bănuiți de comiterea, în luna octombrie 2017, a unui furt dintr-o locuință din comuna Sălciua, județul Alba.

Aceștia ar fi abordat victima sub pretextul că vor să cumpere nuci şi obiecte vechi, ar fi achitat bunurile cumpărate cu valută, context în care ar fi observat locul în care victima îşi ţinea banii. Ulterior ar fi revenit la locuinţa acesteia şi, în timp ce victima purta discuţii cu unul dintre indivizi, celălalt ar fi pătruns în locuinţă de unde ar fi sustras suma de 18.000 de lei.

Polițiștii i-au reținut, pentru o perioadă de 24 de ore, pentru furt calificat și i-au prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Cîmpeni care a dispus, faţă de aceştia, măsura preventivă a controlului judiciar.

Cei patru bărbați sunt bănuiți și de comiterea altor furturi din locuință, în alte județe din țară, iar cu ocazia controlului efectuat asupra acestora a fost găsită suma de 6.356 lei, despre care există suspiciunea că ar fi fost furată dint-o locuință din județul Bistrița – Năsăud.

foto: arhivă

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr din Alba Iulia, REŢINUT pentru TÂLHĂRIE. A furat bunuri dintr-un magazin şi a agresat-o pe vânzătoare

avatar

Publicat

arestat, catuse

Polițiștii din Alba Iulia l-au reținut pe un tânăr care este bănuit de comiterea unei infracțiuni de tâlhărie. Acesta ar fi încercat să sustragă, folosindu-se de violență, bunuri dintr-un magazin.

Potrivit IPJ Alba, în 23 martie, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia l-au identificat pe un tânăr de 27 de ani, din Alba Iulia, ca persoană bănuită de comiterea unei infracțiuni de tâlhărie, faptă sesizată poliției în 20 martie.

Pe 20 martie, în jurul orei 19.00, în timp ce se afla în incinta unui magazin din Alba Iulia, ar fi încercat să sustragă mai multe produse, în valoare de 77 de lei.

Tânărul ar fi fost observat de către una din angajatele magazinului, care ar fi încercat să îl oprească, înainte să părăsească magazinul, și pe care ar fi împins-o, pentru a-și asigura scăparea.

Polițiștii l-au reținut, pentru o perioadă de 24 de ore și l-au prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, care au dispus cercetarea sa sub control judiciar.

Citește mai departe
Publicitate star transmission

EVENIMENT

CNAS: Asiguraţii vor primi medicamente compensate de la orice farmacie din ţară. Noutăţi din contract-cadru

avatar

Publicat

De la 1 aprilie, intră în vigoare noul Contract-cadru CNAS pe anul 2018. Acesta prevede, printre altele, şi faptul că asiguraţii vor putea obţine medicamente compensate de la orice farmacie din ţară, dacă au contract cu Casa. Până acum, se ţinea cont de localitatea în care a fost emisă reţeta.

Contractul-cadru a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern în 21 martie şi urmează să intre în vigoare din 1 aprilie, după publicarea în Monitorul Oficial, transmite CNAS.

Faţă de Contractul-cadru pe anul 2017 (a cărui aplicabilitate a fost prelungită şi pentru trimestrul I al anului 2018), noul act normativ cuprinde o serie de prevederi care vizează creşterea accesului persoanelor asigurate la medicamente şi servicii medicale, debirocratizarea şi transparentizarea activităţii furnizorilor de servicii medicale, dar şi disciplina contractuală a acestora, potrivit sursei citate.

Astfel, actul normativ prevede că, începând cu data de 1 iulie 2018, asiguraţii vor putea obţine medicamentele, cu şi fără contribuţie personală, de la oricare farmacie din ţară aflată în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Actuala reglementare, conform căreia farmacia trebuie să fie în contract cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate ca şi medicul prescriptor va mai fi aplicată doar pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat, mai precizează CNAS, într-un comunicat.

Similar, şi investigaţiile paraclinice recomandate de medicii aflaţi în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate vor putea fi efectuate de la 1 iulie, la oricare furnizor de profil din ţară, indiferent cu ce casă de asigurări de sănătate se află acesta în relaţii contractuale.

Pachetele de servicii medicale – minimal şi de bază – se reorganizează într-o modalitate schematică, sub forma unei structuri generale în Hotărârea de Guvern, urmând ca detalierea serviciilor medicale acordate, a condiţiilor acordării şi a documentelor eliberate să fie stabilită prin normele metodologice de aplicare.

În pachetul de servicii medicale de bază pentru asiguraţi se introduc noi servicii ce vor fi oferite de medicul de familie, cum ar fi eliberarea adeverinţei pentru încadrarea în muncă a persoanelor aflate în şomaj şi eliberarea fişei sintetice pentru copilul încadrat sau care urmează să fie încadrat în grad de handicap. De asemenea, se clarifică modul de acordare a altor servicii, cum ar fi administrarea de medicamente intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil.

În ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice se introduc serviciile medicale în scop diagnostic-caz. Acestea sunt servicii de spitalizare de zi care se pot acorda în ambulatoriu, dar numai de furnizorii care îndeplinesc condiţii suplimentare de eligibilitate.

Tot în ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, medicii care au obținut competență/atestat de studii complementare pentru îngrijiri paliative, certificați de Ministerul Sănătății, şi care lucrează exclusiv în această activitate, vor putea încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru acordarea de astfel de îngrijiri în ambulatoriu. Se pot acorda până la patru consultaţii/trimestru/asigurat pentru îngrijiri paliative.

Pentru accesul asiguraţilor la servicii medicale în cadrul cabinetului medical din asistența medicală primară și la cabinetul din ambulatoriu pentru specialitățile clinice s-a precizat că programul de activitate de 35 de ore pe săptămână se asigură în minim 5 zile pe săptămână, iar programul de activitate pentru medicii dentişti cu integrare clinică a fost stabilit la 3 şi 1/2 ore pe zi (1/2 normă).

Pacienții cu diagnostic oncologic confirmat, aflați în Programul național de oncologie, se vor putea prezenta fără bilet de internare pentru spitalizarea continuă.

Asiguraţii vor putea transmite casei de asigurări de sănătate și prin poștă documentele necesare pentru aprobarea unui dispozitiv medical.

Pentru debirocratizarea activităţii furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, în proiectul noului Contract-cadru unele obligații contractuale sunt eliminate sau revizuite, iar procesul de contractare este simplificat prin eliminarea unora din documentele solicitate în prezent şi trecerea la transmiterea documentelor numai în format electronic.

Totodată, se prevede obligația existenței semnăturii electronice extinse/calificate pentru toți medicii care furnizează servicii în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate. Pentru medicii care își desfășoară activitatea în unități sanitare în contract cu o casă de asigurări de sănătate s-a introdus o normă tranzitorie, aceștia având obligația să dețină semnătura respectivă până cel târziu la 30 aprilie 2018.

Medicii prescriptori vor avea obligaţia generală să respecte protocoalele terapeutice de prescriere a medicamentelor. Pentru medicamentele care necesită prescriere pe bază de protocol terapeutic, dar acesta nu a fost aprobat prin Ordin al Ministrului Sănătății și al Președintelui CNAS, până la elaborarea și aprobarea protocolului în condițiile legii, prescrierea se face cu respectarea indicațiilor, dozelor și contraindicațiilor din rezumatul caracteristicilor produsului (RCP), în limita competenței medicului prescriptor.

Începând cu 1 iulie 2018, medicii prescriptori vor trebui să respecte avertizările Sistemului Informatic al Prescripției Electronice (SIPE), precum și  informațiile puse la dispoziție pe pagina web a CNAS referitoare la faptul că medicamentul respectiv se prescrie cu respectarea protocoalelor terapeutice sau, după caz, că este un produs biologic.

Au fost revizuite sancţiunile aplicabile furnizorilor, în sensul diminuării/extinderii gradualităţii, pentru o mai bună corelare cu gravitatea neîndeplinirii obligaţiilor contractuale. Totuşi, s-au introdus şi sancţiuni noi.

Astfel, spitalul care nu eliberează prescripţia medicală necesară la externarea asiguratului va fi sancţionat cu reţinerea sumei de 200 de lei pentru fiecare caz externat la care s-a constatat nerespectarea obligației. O sancţiune similară se aplică şi în cazul furnizorilor din asistența medicală ambulatorie pentru specialități clinice, inclusiv celor de medicină fizică și de reabilitare.

Totodată s-a modificat şi modul de recuperare a sumelor imputate furnizorilor de servicii medicale, în sensul că aceasta se va face prin plată directă sau prin executare silită.

Prin noul Contract-cadru se introduc tarife unitare pentru consultaţiile de urgenţă la domiciliu şi activităţile de transport sanitar neasistat, iar pentru furnizorii de servicii de îngrijiri medicale şi/sau paliative la domiciliu se introduce valoarea de contract.

Modul de derulare a activităţii furnizorilor de îngrijiri medicale şi/sau paliative la domiciliu în relaţie contractuală cu CAS a fost revizuit, introducându-se o serie de condiţii suplimentare de calitate şi de transparenţă, dar şi dispoziţii tranzitorii vizând adaptarea la noile condiţii. Spre exemplu, aceşti furnizori vor avea obligația de a transmite zilnic caselor de asigurări de sănătate contravaloarea serviciilor de îngrijiri efectuate în ziua anterioară, în relație contractuală cu acestea.

Totodată, pentru furnizorii de dispozitive medicale, casele de asigurări de sănătate vor avea obligația de a publica pe pagina web proprie sumele decontate lunar, pe categorii și tipuri de dispozitive.

Pentru medicii de familie, s-a reglementat dreptul la vacanţă anuală, iar pentru medicii nou-veniţi într-o localitate, va fi dublată perioada de susţinere din partea casei de asigurări de sănătate, până la constituirea listei minime de pacienţi, respectiv de la 6 la 12 luni.

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Epidemia de rujeolă: 45 de persoane au murit din cauza acestei boli. Situaţia din ţară

avatar

Publicat

În cadrul actualei epidemii de rujeolă din România au fost raportate 45 de decese cauzate de rujeolă, transmite Institutul Naţional de Sănătate Publică. În ceea ce priveşte îmbolnăvirile, acestea se apropie de pragul de 12.000.

Decesele au fost înregistrate în judeţele Timiș (9), Arad (6), Dolj (7), Bacău (4), Caraș-Severin (3), Neamț (3) şi câte unul, în Bihor, Brașov, Călărași, Cluj, Ialomița, Iaşi, Prahova, Satu-Mare, Suceava, Vaslui, Galaţi, Mureş şi București.

Este vorba despre persoane cu vârste între trei săptămâni şi 39 de ani, nevaccinate.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în ţară, raportate până la data de 23 martie 2018 este 11.569

În săptămâna 19-23 martie, au fost raportate încă 257 de cazuri nou confirmate în 23 de judeţe şi în municipiul Bucureşti:

Bacau 61

Vaslui 49

Mun. Bucuresti 28

Iaşi 25

Constanţa 14

Brăila 10

Olt 10

Vrancea 9

Călăraşi 6

Neamţ 6

Dâmboviţa 5

Ialomiţa 5

Suceava 5

Buzău 4

Ilfov 4

Galaţi 3

Harghita 3

Satu Mare 3

Giurgiu 2

Argeş 1

Braşov 1

Cluj 1

Prahova 1

Tulcea 1

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA pe TREI LUNI. Veşti proaste de la meteorologi. Ce urmează după ninsori

avatar

Publicat

După ce iarna s-a prelungit până spre sfârşitul lunii martie, luna aprilie se anunţă una ploioasă. Cel puţin aşa arată prognoza meteo pentru următoarele trei luni, publicată vineri de Administraţia Naţională de Meteorologie. Pe de altă parte, estimările mai arată că vara anului 2018 ar putea fi cea mai călduroasă din istorie.

Directorul ANM a afirmat că vara anului 2018 va fi una foarte călduroasă şi secetoasă. Aşadar, România va fi lovită de o vreme extremă, lunile ploioase alternând cu cele extrem de călduroase.

Aprilie 2018

Temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de normal în regiunile sudice si sud estice și se vor situa, în general, sub mediile climatologice în restul țării.

Precipitațiile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării.

Mai 2018

Temperaturile medii vor avea valori apropiate de media climatologică în sud, sud-est și vest și sub normal, local, în celelalte zone.

Precipitațiile totale lunare vor fi apropiate de normă în sud-estul țării și local în sud și est și vor fi excedentare în rest.

Iunie 2018

Temperatura medie lunară a aerului va fi apropiată de norma climatologică în cea mai mare parte țării.

Precipitațiile totale lunare vor fi apropiate de mediile climatologice, cu o tendință spre deficit, local, în sudul, estul și vestul teritoriului.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia și au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

surse: realitatea.net, meteoromania.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate