Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

CRESC TARIFELE pentru colectarea gunoiului cu 35%, în medie, la Alba Iulia. Deşeurile vor fi transportate la Târgu Jiu. Propunere la Consiliul Local

avatar

Publicat

groapa gunoi halda deseuri„Starea de urgenţă” privind colectarea deşeurilor la Alba Iulia, anunţată de primarul Mircea Hava, în şedinţa Consiliului Local din 28 februarie, va fi rezolvată prin transportarea gunoaielor la Târgu Jiu, fapt ce va majora tarifele de salubritate, în medie, cu 35%. Cea mai mare scumpire va fi pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor din rampe neautorizate, cu 42,72%, iar pentru persoane fizice, majorarea de tarife este de 31,85%. Cel puţin acestea sunt datele propuse pentru aprobare, în şedinţa CL Alba Iulia, anunţată pentru data de 3 martie.

Cea mai recentă majorare a tarifelor de salubrizare a fost în ianuarie, odată cu introducerea taxei pentru depunerea deşeurilor la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei/tonă. Marţi, primarul Mircea Hava a anunţat că APM Sibiu nu mai dă aviz de mediu pentru depozitarea deşeurilor de la Alba Iulia la groapa de gunoi de la Cristian (judeţul Sibiu), astfel încât s-a intrat într-o „situaţie de urgenţă”, ce va trebui rezolvată.

Citeşte şi Vor exploda prețurile!! Județul Alba nu mai poate depozita gunoiul la halda de la Cristian. APM Sibiu nu mai vrea să dea aviz de mediu

Iar soluţia propusă pentru aprobare în Consiliul Local Alba Iulia este transportul deşeurilor colectate de pe raza oraşului, de către operatorul de salubritate Polaris M Holding, la depozitul acestuia din Târgu Jiu. Având în vedere că distanţa de transport este mai mare, „explodează” şi tarifele pentru acest serviciu. Preţul pe care îl vor plăti albaiulienii, dacă prooiectul va fi aprobat de CL, creşte, în medie, cu 35%. Mai precis, cu 31,85% pentru persoane fizice şi asociaţii de proprietari, respectiv cu 40,31% pentru agenţi economici şi instituţii publice.

Tarifele propuse cu aplicare din 10 martie:

Precolectat, colectat, transportat și depozitat deșeuri municipale nesortate de la persoane fizice, asociații de proprietari la depozitul ecologic Polaris Mediu din Târgu Jiu, judeţul Gorj – 8,924 lei/persoană/lună fără TVA (tarif actual 6,768 lei/persoană/lună fără TVA)  majorare 31,855%

– Precolectat, colectat, transportat și depozitat deșeuri municipale nesortate de la agenți economici și instituții publice la depozitul ecologic Polaris Mediu din Târgu Jiu, judeţul Gorj – 128,56 lei/mc fără TVA (tarif actual 91,626 lei/mc fără TVA) – majorare 40,31%

– Precolectat, colectat, transportat și depozitat deșeuri stradale la depozitul ecologic Polaris Mediu din Târgu Jiu, judeţul Gorj – 0,952 lei/100 mp fără TVA (tarif actual 0,666 lei/100mp) – majorare 28,5%

– Precolectat, colectat, transportat și depozitat deșeuri din rampe necontrolate la depozitul ecologic Polaris Mediu din Târgu Jiu, judeţul Gorj – 120,056 lei/mc fără TVA (tarif actual 84,122 lei/mc) – majorare 42,72%.

De ce se ajunge la scumpirea serviciului de salubrizare la Alba Iulia

În documentaţia ce va fi prezentată de primărie în Consiliul Local se explică situaţia. În 28 februarie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu a anunţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Salubris Alba, ca răspuns la solicitarea prelungirii perioadei de depozitare a deşeurilor menajere din judeţ, la halda ecologică de la Cristian, că nu mai acceptă depozitarea acestora în locaţia menţionată.

APM Sibiu precizează că: “Fluxul de intrări la depozitare, atât din judeţul Sibiu, cât şi din judeţul Alba (60-70 maşini pe zi în luna ianuarie 2017) a creat disfuncţionalităţi în operarea depozitului în ceea ce priveşte respectarea Normativului tehnic privind depozitarea deşeurilor aprobat prin Ordinul 757/2004. Din acest motiv, s-a creat disconfort olfactiv în zonă, ceea ce a dus la numeroase reclamaţii, apariţii de articole în presă, controale ale Gărzii Naţionale de Mediu Bucureşti şi Comisariatului Judeţean Sibiu, prin care s-au impus măsuri complexe de remediere a problemelor semnalate asupra operării corecte a depozitului”.

APM Sibiu mai aminteşte că avizarea încheierii contractului de colaborare între CJ Alba, ADI Salubris Alba şi ADI Eco Sibiu nu este aprobată de Consiliul Local Sibiu şi că acest for se opune propunerii. Mai menţionează şi prelungirile repetate ale termenelor pentru acceptarea deşeurilor din judeţul Alba la depozitul de la Cristian, în perioada noiembrie 2015-februarie 2017.

Aşa că transportul deşeurilor menajere nu va mai putea fi efectuat la Sibiu, nici de la Alba Iulia, nici din alte localităţi din judeţ. Fiecare primărie va trebui să rezolve situaţia. Propunerea la Alba Iulia, este de transport şi depozitare la Târgu Jiu. Însă este necesar şi acordul primăriei acestui oraş.

Reamintim că în Alba este în finalizare Centrul de management integrat al deșeurilor de la Galda de Jos face parte din proiectul ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba”, prin care ar trebui să se rezolve problema deșeurilor din județul Alba pentru cel puțin 20 de ani, după cum au transmis autorităţile. Astfel, deşeurile din judeţul Alba nu ar mai fi transportate în alte locaţii din ţară, măsuri ce presupun costuri mai mari pentru locuitori.

Depozitul de la Galda de Jos, cu o durata de viaţă de 21 de ani, având 2 celule şi un volum total de 1.926.000 mc (la calcularea volumului nu a fost luat în considerare şi nămolul). Prima celulă, construită cu finanţare POS, va avea o durata de viaţă de 5,3 ani şi un volum de 543.000 mc.

Vezi şi „Sistemul de management integrat al deşeurilor”- proiect de 60 de milioane de euro

Chiar dacă lucrările sunt finalizate, după cum au precizat autorităţile, mai trebuie rezolvată problema operatorului pentru depozit şi a unor utilităţi. Întârzierea deschiderii acestei locaţii a atras critici din partea unor politicieni locali. În acest context, fostul vicepreşedinte CJ Alba, Florin Roman, a revenit cu precizări referitoare la acest proiect.

“Întârzierea lucrărilor depozitul de deşeuri şi a licitaţiei pentru operatorul de salubritate se datorează legislaţiei stufoase şi contestaţiilor. Domnul Dumitrel (preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel – n.r.) are tot atâta vină cât are şi fostul presedintele al Consiliului Judeţean Hunedoara, şeful PSD, dl. Laurenţiu Nistor. La Hunedoara, depozitul central este finalizat de circa 2 ani şi nici acum nu pot opera din cauza documentaţiei birocratice şi a contestaţiilor. În aceeaşi situatie se regăsesc majoritatea Consiliilor Judeţene din România, inclusiv cele conduse de PSD-işti. Îi sugerez domnului Zdrânc (Daniel Zdrânc – consilier judeţean, care s-a referit recent la prelungirea termenelor de finalizare a depozitului de deşeuri de la Galda de Jos) să facă demersuri pe lângă cei de la APM Sibiu, unde colegii social-democraţi ai dânsului au spus stop judeţului Alba, doar din raţiuni politice”, a declarat Florin Roman.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. avatar

    Liviu

    luni, 17.07.2017 la 11:11

    Sa suporte si primaria aceste taxe pt ca nu cetateanul trebuia sa se preocupe de finalizarea depozitului de deseuri. Preocuparea primarului a fost pavarea cu dale si borduri din beton prin toata cetatea. In 2015 gunoiul era 24 lei pe 3 luni, azi platim 70 lei/3 luni. Incompetenta crasa si este sufocat aparatul local si judetean de personal care nu isi justifica salariile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

EVENIMENT

ELECTRICA: Întreruperi de curent programate în judeţul Alba, din cauza lucrărilor în reţea, în 29 și 31 mai

avatar

Publicat

Electrica anunţă întreruperi programate în alimentarea cu energie în localităţi din judeţul Alba, în zilele de 29 și 31 mai, din cauza lucrărilor de întreţinere a reţelei.

În funcţie de condiţiile meteo, lucrările ar putea fi reprogramate.

Marţi, 29 mai

Orele 9.00-16.00 Arieșeni, Izlaz (parțial), strada Principală

Joi, 31 mai

Orele 9:00-16:00 Arieșeni, Izlaz (parțial), strada Principală

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: La Aiud ca la Veneția. Străzi inundate după o ploaie de 60 de minute. Au ieșit și gropile la iveală

avatar

Publicat

O gondolă mai lipsea astăzi pe străzile din Aiud. Orașul s-a transformat astăzi într-o mică Veneție după o ploaie de aproxmativ 60 de minute. Bineînțeles o Veneție mai mică și mult mai urâtă. Râuri pe mijlocul șoselei, oameni urcați pe bancile din stațiile de autobuz și cratere pline de apă a lăsat ploaia în urma ei. Lucrări făcute ”din brișcă” pe unele străzi din Aiudul de Sus au făcut ca apa să vină la vale cu tot cu asfaltul măcinat pus ca ”plombă” în gropile de pe străzile neincluse încă în planurile de modernizare ale primăriei. Pe rețelele de socializare inundația a continuat cu critici la adresa administrației locale și a primăriței orașului.  

Ploaia din seara asta a transformat Aiudul într-o veritabilă mlaștină urbană. Dacă orașul a fost inundat de apă, paginile de socializare au fost inundate de reacții însoțite de poze ale cetățenilor nemulțumiți de calitatea străzilor, de gropile din asfalt care le distrug mașinile zi de zi și de atitudinea administrației locale în ceea ce privește situația carosabilului din oraș.

Străzile Țiglăriei, Nicolae Bălcescu, Viilor și Zorilor au devenit un amestec de pietriș, gropi, apă și puțin asfalt în urma ploii. Oamenii sunt revoltați pe administrația locală și pe primărița din Aiud care în campania electorală a promis refacerea carosabilului de pe străzile respective, dar după spusele locuitorilor când strada principală a fost asfaltată, vechiul asfalt a fost ras, pus bucăți și bătătorit în gropile de pe stradă, la o ploaie mai serioasă cum a fost cea de azi el fiind luat de ape și adus pe străzile inferioare.

Ba mai mult un cetățean, într-o postare a invitat-o pe primărița Oana Badea la o plimbare și o inspecție pe trotuarele străzilor construite în timpul campaniei electorale pentru a vedea calitatea lor.

Situația în altă zona a orașului este un pic mai „spațială” , gropile umplute cu apă semănând izbitor cu craterele de pe Lună, strada respectivă fiind un drum garantat către un service pentru orice mașină.

Și cei care folosesc mijlocul de transport în comun au avut nevoie să fie inventivi. Pentru a nu sta cu picioarele în râul proaspăt format, un grup de aiudeni s-au urcat cu picioarele pe banca din stație și au aștepta liniștiți autobuzul.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Festivalul Luminii de la Alba Iulia a fost AMÂNAT din cauza vremii nefavorabile. Evenimentul va fi reprogramat

avatar

Publicat

Festivalul Luminii organizat de către cercetașii din Alba Iulia, care trebuia să aibă loc sâmbătă, începând cu ora 20:00, a fost amânat din cauza condițiilor meteo nefavorabile. 

Vremea rea din această seară nu a permis desfășurarea în bune condiții a Festivalului Luminii organizat de către cercetașii din Alba Iulia.

Cu toate că cercetașii pregătiseră mii de gulguțe cu lumini, ateliere de îndemânare, cântece la chitară, jocuri pentru copii și deja tradiționalul schimb de carte, ploaia nu a permis desfășurarea evenimentului.

Organizatorii transmit că vor reprograma evenimentul și vor anunța data în următoarele zile.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Alba Iulia a MURIT după ce i s-a făcut rău, într-un bazin din stațiunea Geoagiu-Băi. Ce spun martorii

avatar

Publicat

Un bărbat din Alba Iulia a murit sâmbătă, după ce i s-a făcut rău în timp ce se afla într-un bazin din staţiunea Geoagiu-Băi, judeţul Hunedoara. Potrivit unor martori, în momentul incidentului, salvamarul nu era în zonă. 

Incidentul a avut loc în jurul orei 12:15, fiind semnalat prin apel pe numărul unic de urgență 112.

Potrivit unui martor, bărbatul de 63 de ani din Alba Iulia se afla în bazin când i s-a făcut rău. În acel moment, salvamarul nu era în zonă. Doi bărbați care au văzut incidentul au sărit și l-au scos din apă.

La câteva minute după ce bărbatul a fost scos a ajuns și salvamarul, care însă nu a intervenit. „Stătea la 20 de metri, și-a aprins liniștit o țigară și nu a făcut nimic”, a explicat martorul.

Două persoane i-au făcut bărbatului masaj cardiac timp de aproximativ 20 de minute, până la sosirea ambulanței. Medicii sosiți la fața locului au continuat manevrele de resuscitare, însă din păcate bărbatul nu a mai putut fi salvat.

Poliţiştii au început o anchetă pentru a stabili împrejurările în care a murit bărbatul.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Programul „Prima Casă”: Guvernul ar putea schimba radical acordarea de garanții

avatar

Publicat

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) recomandă Guvernului să recalibreze programul Prima Casă din punct de vedere social, prin revizuirea condiţiilor de accesare.

Consiliul general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (din care fac parte reprezentanţi ai BNR, ai ASF şi ai Guvernului) s-a întrunit în data de 21 mai 2018, pentru a doua oară în acest an. În cea de-a doua sa şedinţă, CNSM a discutat, printre altele, despre provocările potenţiale privind programul Prima Casă, În urma dezbaterilor, Comisia a probat o recomandare referitoare la recalibrarea programului „Prima Casă”, „prin care se recomandă Guvernului să evalueze oportunitatea recalibrării programului „Prima Casă” din punct de vedere social, prin revizuirea condiţiilor de accesare a acestui program, cu menţinerea unui grad de îndatorare sustenabil”.

De la lansarea programului „Prima casă”, în anul 2009, aproximativ 20.000 de cetăţeni români pe an au contractat credite imobiliare prin acest program, ceea ce înseamnă că până în prezent au beneficiat de acest program circa 230.000 de persoane.

Comitetul condus de Mugur Isărescu a aprobat Recomandarea CNSM nr. R/1/2018 referitoare la recalibrarea programului „Prima Casă”.

Astfel, se recomandă Guvernului „să evalueze oportunitatea recalibrării programului „Prima Casă” din punct de vedere social, prin revizuirea condițiilor de accesare a acestui program, cu menținerea unui grad de îndatorare sustenabil”.

Recomandarea ia în calcul și identificarea creșterii îndatorării populaţiei ca fiind o provocare la adresa stabilităţii financiare.

Fondul Naţional al Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat în primele cinci luni ale anului un număr de aproximativ 9.400 de garanţii şi promisiuni de garantare pentru Programul Prima Casă, din plafonul alocat pentru anul 2018, iar circa 700 de solicitări de garantare sunt în curs de acordare.

Plafonul distribuit la începutul anului, în cuantum de 1,92 miliarde lei, a fost utilizat în proporţie de 49,61%, reprezentând 954,39 milioane lei, se arată într-un comunicat al FNGCIMM. Comparativ cu anul 2017, valoarea medie a garanţiilor acordate pentru creditele Prima Casă a înregistrat o creştere de 7%, de la 94.000 lei la 101.200 lei, iar ponderea imobilelor noi achiziţionate prin program a atins 60%.

sursa: realitatea.net

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate