Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Timbre în culori distincte în funcție de calitatea produselor, pe alimente şi băuturi. Tricolor pe cele produse în România. Proiect

Publicat

market

supermarketProdusele alimentare, băuturile și hrana pentru animale ar putea fi marcate cu timbre în culori distincte, în funcție de calitatea acestora, potrivit unui proiect legislativ depus la Senat.

Propunerea legislativă privind marcarea calităţii produselor a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 27 iunie.

Potrivit inițiatorilor, proiectul de lege vine să completeze cele două legi referitoare la protecția consumatorului (Legea 296/2004 privind Codul consumului și Legea 150/2004 privind siguranța alimentelor și a hranei pentru animale). Parlamentarii susțin că, în vederea informării populației cu privire la calitatea produselor, se impune introducerea unor măsuri suplimentare de informare a consumatorilor.

Astfel, proiectul prevede aplicarea de timbre în culori distincte în funcție de calitatea produselor care vor fi însemnate cu elemente de siguranță pentru a nu fi contrafăcute.

„În același timp, pentru a acorda șanse egale promovării produselor românești în raport cu cele din import se propune însemnarea tricolorului pe etichetele produselor fabricate în România. De asemenea, pentru o mai bună evidență a cantităților de produse fabricate și comercializate pe piața din România și pentru evitarea punerii în vânzare a celor care se prezintă ca fiind tradiționale românești și defapt sunt importate și au lipit pe ambalaj etichete cu însemnele țării noastre se impune o reglementare strictă a acestora prin introducerea timbrelor de calitate. În acest fel se va reduce și nivelul de evaziune fiscală în ceea ce privește comercializarea acestor produse”, susțin inițiatorii, în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Potrivit proiectului, legea se va aplica alimentelor, băuturilor de orice fel și hranei pentru animale. De asemenea, definește timbrele de calitate drept orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care conține elemente de identificare a produsului și care însoțește produsul sau este aderent la ambalajul acestuia. Timbrele de calitate vor conține elemente de siguranță realizate pe un strat suport purtător de informație invizibil și un strat reflexibil (hologramă). Timbrul va fi realizat pe suport special care va face dezaplicarea imposibilă.

Timbrele vor avea părți distincte care vor evidenția:

1. zona cu elemente de siguranță cu informația invizibilă

2. zona cu seria și numărul acestuia

3. zona de calitate împărțită în 5 grupe colorate diferit:

  • culoare verde pentru produsele fără risc pentru sănătate
  • culoarea galbenă pentru produsele cu risc scăzut/mediu pentru sănătate
  • culoarea roșie pentru produsele cu risc ridicat pentru sănătate
  • culoarea albastră pentru produsele realizate din materii prime reciclabile
  • combinație a două culori menționate

4. zona care conține marca producătorului/distribuitorului, precum și tricolorul românesc pentru produsele fabricate în România.

Proiectul de lege mai prevede că timbrele vor fi imprimate de către Imprimeria Națională.

sursa: senat.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax