Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

12 februarie 1990: Cum a apărut la Alba Iulia primul săptămânal liber. Îmbrățișări în tipografie între pionierii presei locale

Publicat

”Era 12 februarie și mă îmbrățișam cu Radu Matei Todoran în tipografie. Despre lacrimile bucuriei nu vă spun…” Așa și-a început postarea pe Facebook Nicu Murgășanu, unul dintre inițiatorii primului săptămânal liber, apărut la Alba Iulia după Revoluție. Este vorba despre ziarul ”ACUM”. 

Povestea ziarului este redată chiar de Nicu Murgășanu, într-o postare de pe pagina sa. Acesta este autorul unora dintre cele mai cunoscute fotografii din timpul Revoluției de la Alba Iulia. 

”DIN ISTORIA PRESEI POST–DECEMBRISTE.

Primul număr al publicației săptămânale „ACUM” a apărut pe piața presei libere în 12 februarie 1990. Fondatorii publicației sunt Nicu Murgășanu și Radu Matei Todoran, prieteni de suflet și spirit, cărora ideea le-a (re)venit în zilele tulburi de după 22 decembrie 1989, între Crăciun și Anul-nou.

Cei doi au mai avut o tentativă de înființare a unei reviste de cultură a județului Alba în 1986, însă demersurile lor au eșuat când comitetul central al partidului comunist le-a răspuns că nu este posibil datorită „penuriei de hârtie”.

Nicu Murgășanu și Radu Matei Todoran au considerat că e momentul să pună în practică visul lor mai vechi, și la început de ianuarie 1990 era gata pentru tipar primul număr, dar birocrația comunistă a împiedicat puțin apariția.

Trebuia cumpărată hârtia, ca să cumperi hârtia trebuia cont bancar, ca să deschizi cont bancar îți trebuia ștampilă și la capitolul „ștampilă” s-a împotmolit demersul pentru că o cooperativă care executa ștampile, conform legislației de atunci nu avea voie să facă ștampile persoanelor fizice.

Primele numere au apărut în tiraje de câte 24.000 de exemplare și se vindeau ca pâinea caldă. Publicația n-a fost înregimentată politic niciunui partid, partide care începuseră să apară ca ciupercile după ploaie.

Săptămânalul „ACUM” era citit cu nesaț pentru că avea subiecte din actualitatea imediată și cei care scriau n-aveau limbajul de lemn al presei comuniste.

Excelau editorialele scrise de Radu Matei Todoran și articolele semnate de Dumitru Mălin și Nicu Murgășanu. Nu erau mai prejos cele scrise de Horea Sandu, gazetar cu veche experiență la ziarul județean „Unirea”, sau cele semnate de Tamara Hațegan și Paul Gruian.

Din paginile săptămânale nu lipseau nici colaborările, articole scrise de doi procurori, un avocat, un polițist și alți cititori care stăpâneau condeiul. „ACUM” a fost un vis real al celor doi fondatori”.

Citește și: FOTO: Nicu Murgășanu, primul fotograf al Revoluției de la Alba Iulia. Imaginile libertății, prin lentila unui Canon din RFG

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax